Kevés gyalázatosabb jelenség létezik az emberi kultúrában, mint mikor egy vallás kiheréli saját magát

2023. december 27. 15:35

Az ateizmus is jobb.

2023. december 27. 15:35
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Kevés szomorúbb és gyalázatosabb jelenség létezik az emberi kultúrában, mint amikor egy vallás kiheréli saját magát. Amikor leglényét tagadja meg, vagyis a misztériumot, a spiritualitást. Amikor egy vallás a puszta fennmaradásért hízeleg a modernizmusnak, és olcsó vén kurvaként dobja magát a társadalmi bordélyok piacára. Ilyen például a materialista, tudományoskodó buddhizmus (melynek bizony magam is híve voltam jó ideig), vagy ilyen a mindenféle reformkereszténység, ami mindent tagad és elárul már, csak hogy a »kor szavát értő« jófej haladó legyen. Ráadásul hiába teszi, nem fog kelleni, szégyenben sorvad el és szellemi nyomorúságban múlik ki. Olyan lesz, mint a százforintos könyvek az antikváriumok előtti papírdobozokban. Ennél jobb, amikor a rítus kiüresedett formalizmus, mert az egy múzeum, de az egyéni összeválogatott vallásosság is jobb, mert (jó esetben) lehet igazságkeresés. Az is jobb, ha megmarad kicsi körökben, de még az is jobb, ha eltűnik, és csak a vallástörténetben marad fenn a művelt olvasók számára. Az ateizmus is jobb. A teológia filozófiai spekulációk formájában való maradványai is jobbak. A spiritualitás scifiben és fantasyben olykor megcsillanó halvány visszfénye is jobb. Sőt, még a kvázivallásként funkcionáló ostoba és műveletlen scientizmus is jobb – mert a maga módján őszinte, mondhatni tisztességes. Az intézményes reformvallásosság se nem jó, se nem tisztességes, üdvös meg aztán pláne nem.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robert1973
2023. december 29. 13:47
Ugyan már. A vallás azt adja ami.... Teljesen rendben van.
Reszelő Aladár
2023. december 28. 23:30
A helyzet az, hogy a világ alakul és lassan itt lesz a valláspusztítók legnagyobb álma, a vallástalan világ, amit a dogmák és hiedelmek helyett a színtiszta ráció ural majd. Úgyhogy lehet egy gyorsmérleget vonni, hogy akkor jobb hely lett-e a világ? Győzedelmeskedett-e a ráció? Ahogy körbenézek, lmbtq vallási jelképeket látok mindenfelé, az ő üzeneteiket harsogja a legtöbb csatorna és bárkinek a jól felfogott érdeke az ő támogatásuk lehet, a szembeszegülőket pedig néha a karhatalom bünteti. A legkurrensebb üzenetük pedig az, hogy férfinak/nőnek lenni egy döntés kérdése, a többit majd a tudomány megoldja. Most akkor jobb hely lett a világ?
fideszaking
2023. december 28. 08:07
Az ítélkezés nem isten dolga? Én úgy tudtam, mert ez áll a bibliában. Ti isten vagytok? Amúgy pedig rengeteg érdekes videó van akár youtubeon is arról, hogy pl. mennyi ellentmondás van a bibliában ( pedig, ha isten szava, akkor ez lehetetlen elvileg, mert isten mindenható és hibátlan), hogy hány régebbi vallásban találhatók nagyon hasonló motívumok (Mithras, Gilgames, Osiris), hogy milyen politikai döntések húzódtak meg a biblia kialakításában ( Niceai zsinat, Nagy Konstantin egyesítési terve, barbár támadások a Római Birodalom ellen). Ajánlom ezeket a dokufilmeket, videókat.
alexandrosz-2
2023. december 28. 07:42
A zsidó kommunizmus és zsidói, sameszai mindent tönkre tesznek. Erre a németek különösen jó alanyok weimar óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!