Az erőszakos vallás mítosza

2024. március 13. 23:07

A haladó értelmiség a felvilágosodás kezdete óta szajkózza, hogy a vallásosság az erőszak melegágya. A modern, szekuláris állam ideálját éppen úgy erre alapozta, mint a népek és térségek „felszabadítására” irányuló háborúit. Kár, hogy már az eredeti állítás is tévedés.

2024. március 13. 23:07
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

A magát felvilágosultnak tartó értelmiség egyik meghatározó hittétele, hogy a vallásosság az erőszak, az egyének és közösségek egymással szemben tanúsított agresszivitásának a melegágya. Olyannyira fontos ideológiai építőkockáról van szó, hogy a nyugati társadalmak – a 16–17. századi Európa vallásháborúira hivatkozva – ezt használták fel a modern szekuláris állam legitimálására. Később ugyanez az elképzelés jelentette a politikai alapot a közel-keleti népek „demokratizálására” tett kísérletekhez is. Vajon alátámasztják-e a történelmi tények a hívőkkel és intézményeikkel szemben talán leggyakrabban meg­fogalmazott vádat? 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grabb71
2024. március 14. 01:24
DePaul Egyetem = Páli Szent Vince Egyetem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!