Európai keresztényellenesség: megkérdeztük a TASZ-t, kitérően válaszoltak

2023. december 09. 16:27

Úgy látszik, a szervezetnek szelektív a figyelme.

2023. december 09. 16:27
Az amstetteni kolostortemplom belseje 2012. december 23-án, miután valaki gyújtogatott az épületben. Az ismeretlen tettes három templomot gyújtott fel az alsó-ausztriai városban, a kár több millió euró.
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Mint arról nemrég beszámoltunk: nem kevesebb, mint 44 százalékkal nőtt a keresztények elleni diszkrimináció és intolerancia eseteinek a száma Európában 2022-ben – írja a keresztények elleni európai diszkriminációt kutató intézet, a bécsi OIDAC legújabb jelentése.

A templomok elleni támadások ráadásul 75 százalékkal növekedtek. A központ 2022-re vonatkozóan 748 keresztényellenes esetet dokumentált 30 európai országban. 

2021-ben még „csak” 519 esetről volt tudomásuk. Érdemes megjegyezni, hogy az EBESZ gyűlöletbeszéd-jelentése 34 európai országban dokumentált 792 keresztényellenes gyűlöletcselekményt, amivel a kereszténység lett a második leginkább támadott vallás a judaizmust követően. Az OIDAC jelentése alapján az egyik legaggasztóbb trend a gyújtogatások számának növekedése a 2021-es 60-ról a 2020-es 105-re.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A Mandiner december 6-án 

megkereste a jelentéssel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért-ot (TASZ), a Helsinki Bizottságot és az Amnesty Internationalt.

Három kérdést tettünk fel: terveznek-e megnyilvánulni az ügyben, és hogyan értékelik a keresztények erősödő európai diszkriminációját? Hogyan értékelik, hogy a keresztényellenes támadások iszlám fundamentalista, radikális feminista és LMBTQ-csoportokhoz köthetőek? Felszólalnak-e a a hagyományos keresztény tanítás kriminalizációja ellen? 

A Helsinki Bizottság és az Amnesty mindeddig nem válaszolt, a TASZ pedig egy általánosságokat deklaráló, kitérő választ adott. Eszerint:

„A Társaság a Szabadságjogokért azért dolgozik, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Amikor Magyarországon sérül a vallásszabadság a hatalom beavatkozása vagy mulasztása miatt, felemeljük a hangunkat.

Így tettünk akkor is, amikor a jogalkotó megváltoztatta az egyházakról szóló törvényt és indokolatlanul leszűkítette az egyházi elismerésben részesülő felekezetek körét. Képviseletet nyújtottunk több egyháznak is magyar és európai fórumok előtt.

Sok olyan esetben is nyújtottunk jogi segítséget gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak, amikor az állami szervek nem védték meg a jogaikat, mert nem ismerték fel, hogy az ellenük irányuló tettek indítéka valamilyen védett tulajdonságuk (pl. származás, vallási hovatartozás, szexuális irányultság) miatti gyűlölet volt. Egyelőre nem tudunk olyan esetről, hogy valakit Magyarországon keresztény felekezethez tartozása miatt ért volna gyűlölet-bűncselekmény, és az állami szervektől ne kapta volna meg a jogszabályok által előírt védelmet.”

Az egyházak rangsorolása egyébként bevett gyakorlat Európában.

Várjuk a Helsinki Bizottság és az Amnesty International válaszát is, ahogy kíváncsiak vagyunk a TASZ részletesebb véleményére is a jelentéssel kapcsolatban.

A szervezetek 2022-ben az akkori jelentéssel kapcsolatos megkeresésünkre elég furcsa válaszokat adtak

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/EPA/Paul Plutsch

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. december 10. 13:55
Helyes, hogy nem válaszolnak a provokatív kérdéseidre. Hogy mivel foglalkozzanak és miben nyilvánítsanak véleményt, azt szerencsére nem te döntöd el.
Nimril
2023. december 10. 13:27
Oh, a „hatalom” üldözöttjei. :D :D Ezek mindig a „hatalom” és a „rendszer”, esetleg a „rezsim” ún. „áldozatait” képviselik...
5m007h 0p3ra70r
2023. december 10. 05:22
>>>Tommaso 2023. december 09. 17:39 a HAmaSS nem pusztán terrorszervezet, hanem népirtásra szakosodott diktatúra. Aminek madzsar hivei itt kommentelnek a Mandiner oldalán.<<< Rajtad meg a recsisbrokin kívül járnak még ide más "HAmaSS" "hívek" is?
5m007h 0p3ra70r
2023. december 10. 05:17
>>>Amikor Magyarországon sérül a vallásszabadság a hatalom beavatkozása vagy mulasztása miatt, felemeljük a hangunkat.<<< Aha. A "hatalom" miatt. Bármit is jelentsen az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!