Mikroadományok – íme Tordai Csaba, aki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmát is élvezte már

2023. november 15. 09:55

Karácsony Gergely jelenlegi jogi főtanácsadója sosem tűnt el igazán a közéletből.

2023. november 15. 09:55

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Bajnai Gordon és Karácsony Gergely régi bizalmasához vezethetnek a szálak a főpolgármesterhez köthető 99 Mozgalom félmilliárd forintos, tisztázatlan eredetű támogatásaival kapcsolatos ügyben. 

De nem ez az első botrány a főpolgármester körül, amelyhez Tordai Csabának is köze van.

Mint ismert, csütörtökön Tordai irodájában, ügyész jelenlétében foglaltak le bizonyítékokat az adónyomozók a mozgalom adománygyűjtésének ügyében.

A házkutatás tényét később az ügyészség is megerősítette a lapnak küldött válaszában. Közölték, hogy a NAV költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában. A kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező.

„A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál” – írta a főügyészség. 

Ezt is ajánljuk a témában

Régi-új szereplő belső körökben

A Magyar Nemzet szerdai összeállításában arról írt, hogy a szóban forgó ügyvéd, aki Karácsony jogi főtanácsadója is, nem új szereplő a baloldalon. Tordai Csaba Gyurcsány Ferenc egyik régi, bizalmi embere, aki otthonosan mozog a Soros-szervezetek világában.

Tordai nemcsak Karácsony egyik legközelebbi munkatársa, hanem egyúttal az egyik legrégebbi barátja is. Kapcsolatuk egészen az egyetemig nyúlik vissza, ahol mindketten részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben. Később pedig a 2002-es választás idején is dolgoztak együtt a Medián közvélemény-kutató cégnek.

Az ügyvéd fiatalon komoly karriert futott be a baloldalon. Dolgozott Demszky Gábor, korábbi főpolgármester mellett is az ezredforduló környékén, majd 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig pedig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.   

Nem tűnt el teljesen a közéletből

A Magyar Nemzet arra is emlékeztetett, hogy Tordai a 2010-es kormányváltást követően is aktív maradt a közéletben. Többek között az Alaptörvényt  is kritizálta. 2011-ben szerzőtársaival egy „civil” alkotmánytervezetet írt.

Ebben többek között javaslatot tettek arra, hogy az önkormányzati választáson a passzív választójogot kiterjesszék a nagykorú menekültekre, bevándorlókra és letelepedettekre 

– hívták fel a figyelmet.

Majd ügyvédként is praktizált. Időről időre feltűnt a sajtóban,  például a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán. 2011 és 2019 között pedig folyamatos volt a jelenléte a külföldről finanszírozott Átlátszó portálnál.  

Nagy visszatérés

Miután a 2019-es önkormányzati választásokon a baloldal a fővárosban visszatért a hatalomba. A neve főjegyzőjelöltként is felmerüt, végül Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke, illetve Karácsony Gergely tanácsadója lett.  

A Városháza tervezett eladása miatt kirobbant 2021-es botrányban az Anonymus néven megismert álarcos alak által nyilvánosságra hozott egyik hangfelvételen Bajnai Gordon korábbi üzlet- és „harcostársa”,  Gansperger Gyula arról beszélt, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Tordai Csaba hatalmas befolyással bír a főváros vezetésében.

Ezt is ajánljuk a témában

Tordai tevékenységéről  Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is említést tett az egyik hangfelvételen. Úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik” – hívta fel a figyelmet a lap.

***

Nyitóképen Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára átveszi megbízólevelét Sólyom László köztársasági elnöktől 2009-ben. Fotó: MTI/Beliczay László

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZUzoli Süli
2023. november 15. 19:11
kiemelten fontos szerepet kap az elszámoltatás, ezt az ügyet Dobrev Klára képviseli
Mich99
2023. november 15. 13:11
"Tordai Csaba, aki Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmát is élvezte"... ...akkor itt miért Sólyom Lászlóval mutatják...?!
pollip
2023. november 15. 12:43
Nem tűnt el, de nem is tűnt fel nagyon. Óvatos volt, a háttérben maradt.
Zolotarjov
2023. november 15. 12:36
,,A Tordai elvtárs fia..,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!