Ha válni lehet, pedig keresztények vagyunk, akkor az eutanázia mitől tabutéma?

2023. november 16. 08:25

Vindikálhatjuk-e magunknak azt a jogot, hogy eldöntsük, melyik tanítás fontosabb és melyik kevésbé?

2023. november 16. 08:25
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
PestiSrácok

„Na, és ha már itt vagyunk, egészen pontosan az eutanázia kérdésénél – talán már kitalálták, hogy a jó halál gondolata és minden egyéb felvetés erre lyukad majd ki –, akkor bizony fel kell tenni a kérdést: mi fontosabb 2023-ban? Egyáltalán, van-e ennek a kérdésnek az ún. idők jeleinek tükrében egyrészt vagy másrészt értelmezhető relevanciája? Lehet-e ugyanúgy kulturális és csakis kulturális dimenzióban értelmezni ezt a kérdést, mint ahogy manapság a köznapokban – legalább magunknak ne hazudjunk – az összes keresztény alapvetést értelmezzük, vagy ezt másként kell? Nem tudom, kérdezem.

Keresztény tanítás szerint például nincs válás. A mai társadalomban pedig van válás. Szemben áll egymással a kettő? Elég nyilvánvalóan. Keresztény tanítás szerint nincs, nem lehetséges abortusz. A mai társadalomban van, mégpedig pont Magyarországon meglehetősen liberális az erről rendelkező törvény. Egy sor ilyet fel lehetne sorolni.

Mondhatjuk azt, hogy a halálról szóló keresztény tanítás magasabb rendű, mint a házasságról vagy a gyilkolásról szóló? Nem állítok semmit, kérdéseket teszek fel. Vindikálhatjuk-e magunknak azt a jogot, hogy eldöntsük, melyik tanítás fontosabb és melyik kevésbé? Válogathatunk-e úgy, mint a piacon? Mert a rómaiak vagy éppen a görögök is teljesen máshogy álltak ehhez a kérdéshez. Meg egy csomó más mindenhez is.

Nem tudom, mi a megoldás és osztom azoknak a véleményeknek egy részét is, amelyek attól tartanak, hogy bármilyen eutanázia engedélyezése nagyon szürke és ellenőrizhetetlen utat nyitna olyan esetekben, amikor öregekre és betegekre adott családoknak már nincs szüksége. Valid félelem. De azt a meglátást is osztom, aki cselekvőképessége teljes birtokában úgy dönt, úgy döntene, hogy nem kíván borzasztó szenvedésekkel szembenézni. És szerencsére ebben a kérdésben, a nagy általánosságot tekintve, soha nem kell döntenem.”

Nyitókép: DIGICOMPHOTO / SCIENCE PHOTO LIBRA / FCA / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. november 18. 16:12
"hegyivadász ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. november 18. 08:04 ...Az eutanázia nem elvárás, nem teszi senki társadalmi normává. ...lehetőség, mint az öngyilkosság... ...az sem vált társadalmi normává... Pedig a lehetőség adott. ...az eutanázia igenis egy emberséges megoldás lenne azok számára, akik... ...fizikailag nem képesek az öngyilkosságra." A törvények célja a normaalkotás, se több, se kevesebb. Ha valamit törvényesítesz, az a társadalmi normák részévé válik. Ami pedig az öngyilkosságot illeti. Az öngyilkosságot azért nem büntetik, mert az elkövető nem büntethető. A sikertelen öngyilkosokat nyilvántartják és ismételt elkövetés esetén pszichiátriai kényszervizsgálatnak vetik alá. Ha te ma valaki öngyilkosságában segédkezel, gyilkosságban bűnrészessé válsz. Az eutanázia sem más, mint asszisztált öngyilkosság. Ezért van az egész hajcihő, mert az eutanázia legalizálásával az öngyilkosság és az ahhoz történő asszisztencia (ami effektív gyilkosság) is legálissá válik. Hová vezetne ez?
Tallium
2023. november 17. 23:37
Na figyu Kristóf (aki nem fogja elolvasni) A hívők tudják, hogy életüket Istentől kapták. Nem csak az elejét, a végét is. Ami sokszor kibírhatatlan fájdalmakkal ér véget. Én azt hittem, megéltem ezt. Hívő vagyok, fizikai kínomban sírva fohászkodtam Istenhez, hogy dögöljek már végre. Ugyanis van a fizikai fájdalomnak olyan foka, amit az ember nem tud elviselni. És mégis élek. ÉRTITEK?
kbkb
2023. november 17. 17:28
Hogy lehet /a kommentekre gondolok most/ ennyi baromságot leírni?
Ez D-dúr és e-moll
2023. november 17. 16:12
"hegyivadászEz D-dúr és e-moll 2023. november 17. 15:02 Nem válaszoltál..." Ismételjem meg? Tessék: Ha valamit törvényesítünk, társadalmi normává teszünk, akkor az emberek többsége (különösen, ha kiszolgáltatottnak érzi magát és ez irányú elvárást tapasztal) követi azt. Idősként, betegként, hozzátartozói iránti szeretetből meghozza azt a döntést, hogy megszabadítja őket a helyzetéből adódóan rájuk nehezedő tehertől... ...Az ember a születéséről és haláláról nem maga dönt... ...Ahogy a születésnél, úgy a halálnál is az ember hozzátartozóira van utalva, az ő szeretetük, együttérzésük, alázatuk, kitartásuk és áldozatkészségük tudja csak méltó módon a haldoklót átkísérni az életből a halálba. Ez az ő felelősségük és nem a haldoklóé. Igen, vannak dolgok, amiket nem lehet megúszni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!