Ahol a múlt összeér a jelennel – megnyílt a legmenőbb luxushotel Budapesten

2023. november 21. 10:10

A főváros V. kerületében három, különböző korban és stílusban létrejött épületet összefogó háztömbben életre kelt új szállodakomplexum Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, Habsburg József nádor feleségéről kapta nevét. A tulajdonos-üzemeltetők célja Budapest aranykorának visszaidézése a legkorszerűbb luxusba csomagolva.

2023. november 21. 10:10
null
Farkas Anita

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection megnyitásával magyarországi egységgel bővíthetjük az egyedülálló Autograph Collection hotelportfóliónkat” – mondta a legújabb fővárosi csúcsszálloda mai megnyitóján Sandra Schulze-Potgieter.

A Marriott International európai, közel-keleti és afrikai prémium és válogatott márkákért felelős alelnöke az ünnepélyes eseményen arról is beszélt, hogy bár minden szálloda egyedülálló történetet mesél el, 

a Dorothea, amely a magyar főváros gazdag történelmét idézi fel szofisztikált és modern megközelítésben, erre különösen ragyogó példa”.

A Budapest V. kerületében, a Váci utca és a Vigadó közvetlen szomszédságában a vendégeket a mai naptól váró hotel Mária Dorottya württembergi főhercegnőről kapta a nevét, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott Budapestnek.

A névválasztás már csak ezért sem véletlen: a szálloda mai tulajdonosainak-üzemeltetők nem titkolt célja Magyarország és benne a főváros egykori bájának, ,„aranykorának” korszerű köntösben való felidézése.

A szálloda bejárata a Vörösmarty tér felől nyílik

Ennek jegyében történt a felújítás-építkezés is. A Dorothea három, különböző korban és stílusban épült háztömbnek ad teljesen új funkciót: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós központjaként épült; a modernista és art deco elemeket ötvöző Münnich-ház (1937) pedig a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben. Az elismert olasz építész és tervező, Piero Lissoni új komplexuma a régi épületek sajátosságait megtartva új, harmonikus egységet hozott létre, egyszerre tisztelegve a múlt és jelen előtt.

A két korszak elegye visszatérő motívumként jelenik meg a belsőépítészeti elemekben és a dizájnban is. A szállodába belépőket egy oszlopcsarnok fogadja, felette gazdagon díszített mennyezet, a falakon Tombor Zoltán már-már festményszerű, nagy méretű fényképei; rajtuk női alakok hagyományos öltözetben, a mára utaló apró  kikacsintásokkal. A tágas belső udvari recepciónál lévő hosszú, csepp alakú kristálycsillár alatt elhaladva kezdődik a különleges, szakértők segítségével restaurált, műemléki lépcsőház, 

amely egy külön ide gyártatott, óriási, „Dorothea-kék” Zsolnay-csempefal mögött bújik meg.

A 216 vendégszoba egyike

A hotel 216 vendégszobája két kategóriára – kortárs (contemporary) és az örökségi (heritage) – oszlik. Előbbiek berendezése lágy bézs és narancssárga színű, szintén Tombor Zoltán alkotásaival díszítve. Illetve az egykor József nádor által kezdeményezett, városi fejlesztéseket ábrázoló fotókkal, amelyeken keresztül a vendégek betekintést nyerhetnek Budapest történelmi múltjába. A három épület közül a legrégebbiben, a Weber-házban található elegáns, világosszürke tónusú örökségi vendégszobák ajtaját a Magyar Nemzeti Galériából származó, 1800-as évekbeli női portréfestmények részleteivel fedték be. Belsejükben díszes stukkók veszik körbe a nagy neoreneszánsz stílusú ablakokat, valamint népi motívumok által inspirált, textillel borított bútorokat és egy nagy baldachinos ágyat helyeztek el mindegyikben. A hotel koronaékszere a legfelső szinten található elnöki lakosztály, 270 fokos, padlótól a mennyezetig érő ablakokkal és tágas, jacuzzis terasszal; ez akár rendezvények, üzleti találkozók helyszíne is lehet.

Farm to table elven működő étterem a belső udvaron

A hotel egyes részei nemcsak a szállóvendégek számára nyitottak, a medencével, masszázsszobával, konditeremmel felszerelt, hatszázötven négyzetméteres sparészlegbe, a földszinti bárba és az étterembe bárkit szívesen várnak. A meglepően nagy, a négy alapelemet megidéző belső udvar télvíz idején is zöldellő oázisként ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak: 

a Carmine di Luggo séf által vezetett étterem helyi alapanyagokra épít, a „farm to table” koncepció jegyében. 

Mint minden Autograph Collection hotel a világban, úgy a Dorothea is kínál egy csak rá jellemző, egyedi élményt. Ez a gyógynövények tematikájára épül, így is tisztelegve a botanika iránt rajongó József nádor előtt; az éttermi pavilonban burjánzó gyógy- és fűszernövényfalának összetevői a koktélokban és az ételekben is visszaköszönnek.

A földszinten balra lévő Anton's Bar & Deli nappal kézműves kávéélményt, könnyű falatokat és frissen sült péksüteményeket kínál, este bárként, közösségi térként funkcionál. A hotelben a tervek szerint jövőre további két étterem is nyílik, amelyeket a három Michelin-csillagos séf, Dani García vezet: a tetőn található BiBo andalúz brasserie, az Alelí  autentikus olasz osteria lesz majd az utcafronton. 

A BDPST Group égisze alatt megvalósult szálloda építészeti koncepciójáért és belsőépítészetéért az olasz Lissoni&Partners felelt, a szálloda szakági terveit a TSPC készítette, a fejlesztés a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósult meg.

 

Nyitókép és fotók: BDPST Group

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2023. november 21. 22:28
Megtudtuk a sok faszrágó libsi trolltól, hogy már a Mariott hotellánc is az Orbán családé. Köszönjük.
bodrigyuri
2023. november 21. 20:51
És mi lesz a vagyonnal, ha mindenkit falhoz állítanak a családból egyszer?
Art5
2023. november 21. 19:41
Ez egy Tiborc biznisz, soksok állami fillérrel, azért tolják le itt ennyire pofátlanul a gátlástalan marketing mocskot. Hol az (x) jelzés?
szintetikus
2023. november 21. 17:02
a magyar átlag zsellér mikor viszi ide a dagadt feleségét, hogy szétnézzen? XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!