Veszélyben a magyarság, a világon egyedülálló flotta keresi a megoldást

2023. október 26. 19:35

Az a nemzet, amely megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium által létrehozott Magyar Összetartozás Intézetének bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Az új szervezet céljai között szerepel a magyarság megértése és az eltitkolt történetek felfedezése.

2023. október 26. 19:35
Klein Ron

Új tényezők fenyegetik a magyar identitást, így immár nem az a fő kérdés, mi a magyar, hanem az, hogyan maradjunk magyarok. Meg kell értenünk, mi tartja egyben a magyarságot” – jelentette ki Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója annak apropóján, hogy a Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézménye létrehozta a Magyar Összetartozás Intézetét (MÖI), amelyet Margittai Gábor és Major Anita vezet, akik évtizedek óta kutatják a magyarság történetét, hitelességük megkérdőjelezhetetlen.

Szalai Zoltán főigazgató: „Meg kell értenünk, mi tartja egyben a magyarságot”

Az MCC hatodik intézetének bemutatkozóján több példa is elhangzott a legújabb globális trend, az eltörlés kultúrájának veszélyeiről. Felidézték, hogy templomot felújító apácákra támadtak rá klímaaktivisták, mondván, ennek túl nagy az ökológiai lábnyoma; verseket, képeket és filmeket próbálnak kitörölni mindenhonnan, mert nem illeszkednek a legújabb nyugati irányvonalba. Pedig a szakértők szerint a veszélyek korában – pandémia, háborúk, kulturális és gazdasági válság – csak az a nép lehet sikeres, amely ismeri önmagát, történelmét, hagyományait, művészetét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az a nemzet, amely megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is

– hangsúlyozta Kitta Gergely, az MCC intézetekért felelős igazgatója, aki úgy véli, a Magyar Összetartozás Intézetének munkáját minden nemzetnek el kellene végeznie. Szerinte a világon is egyedülálló, hogy egy oktatási intézmény intézetei ilyen szoros együttműködésben, amolyan flottaként működnek. Azt tapasztalja itthon és külföldön egyaránt, hogy az intézetek külön-külön, sokszor egymás versenytársaiként működnek.

Margittai Gábor, Major Anita és a Magyar Összetartozás Intézet célja, hogy elfeledett vagy eltitkolt történeteket fedezhessenek fel

A cél, hogy semmit se az asztalfióknak gyártsunk” – hangsúlyozta a MÖI igazgatója, Margittai Gábor, míg Major Anita igazgató-helyettes megjegyezte, az MCC lehetőséget ad arra, hogy még több értéket tudjanak megmenteni, elfeledett vagy eltitkolt történetet fedezhessenek fel.

Egy ilyenre mondott példát online köszöntőjében Berecz András Kossuth-díjas énekes, folklórkutató, előadóművész is:

„Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező 56-ban a Nyírségből autóstoppal jött Budapestre. Az őt felvevő bácsi szekerén volt egy nagy hordó. Pest határában megállították a karszalagosok, hogy mi van a hordóban. A bácsi nyugodtan mondta: vér. A hordót felfeszítették, tényleg vér volt benne. Kiderült, hogy a nyírtassi kocsmában volt rádió, és bemondták, hogy a forradalomnak vérre van szüksége, hát mindenki megvágta a karját és adott. Természetesen az a vér orvosilag nem volt használható, de az a lélek, amely adta, igen. Többek között ez a történet is a magyar nép élni akarására, erkölcsi érzékére világít rá. Nagy erő, ha együtt látjuk őket.”

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Molnár Mihály

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 27. 19:53
A hülyeség határtalan…közpénz pedig van,tengernyi…
goldie-2
2023. október 27. 08:43
Klein Ron ??????
kérdés
2023. október 26. 23:21
Mi a megtartó erő? Ha mindönki úgy tösz, ahogy köll, akko' mindön úgy lösz, ahogy köll.
Obsitos Technikus
2023. október 26. 22:23
"A hordót felfeszítették, tényleg vér volt benne. Kiderült, hogy a nyírtassi kocsmában volt rádió, és bemondták, hogy a forradalomnak vérre van szüksége, hát mindenki megvágta a karját és adott. " No, akkor már érthető, mitől ilyen okos a mi drága főpolgármesterünk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!