Nem kádári nosztalgia és nem is a malária inspirál minket

2023. október 16. 21:17

A történelmi tudatunkban az a rezsim egyértelmű zsákutca, zárójel; mi az ezeréves magyar históriával érzünk jogfolytonosságot.

2023. október 16. 21:17
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„És amikor a modern Momentum Montrealban született képviselőjéről és a régi párt új arcáról kiderül, hogy mit sem értenek a jelenből, előkaparnak egy Kádár kori celebet, aki soha versenyhelyzetben nem mérettetett meg, és akivel harminc évvel hajdani népszerűsége után próbálják meglovagoltatni a vélt kádári nosztalgiát. Pedig a történelmi tudatunkban az a rezsim egyértelmű zsákutca, zárójel; mi az ezeréves magyar históriával érzünk jogfolytonosságot tudatunkban, kultúránkban, szokásainkban, érzelmeinkben, hőseinkben. Kepes András egészen odáig merészkedik, hogy a magyarságot egy betegséghez (malária) hasonlítja, ami, ha belekerült a vérbe, benne is marad.

Az érdekes az, hogy meggyőződésem: ő ezt tulajdonképpen egyfajta magyarságélménynek szánja, de közben ki is nyilatkoztatja, hogy ez számára nem alap. Csak úgy rárakódik, belefertőződik az emberbe. Nekünk viszont nem utólag, kívülről és részben kerül a »vérünkbe« a magyarság, hanem ezzel születünk és élünk kicsi gyerekkorunktól kezdve. Éppen ezért nekünk nincs is meg az a választási lehetőség, hogy bárhol ugyanúgy feltaláljuk és ugyanolyan otthonosan érezzük magunkat, mint itthon.

A fenti példák pontosan mutatják, mennyire másként gondolkodnak nemzetről, hazáról, demokráciáról a balliberális körökben, mennyire nem ismerik az embereket, és nem is akarják kipuhatolni, mi érdekli a magyarokat, ehelyett leszólják a választókat azért, amilyenek.

Ezzel szemben az orbáni hármas jelszó – nemet a háborúra, genderre, migrációra – teljes mértékben találkozik a többségi akarattal. Bármennyire is próbálják a legkülönfélébb módon átnevelni a magyar társadalmat, ezek a kísérletek átmeneti és részleges sikereket leszámítva teljesen hatástalanok. Vagy beletörődnek tehát az örökös vereségbe, vagy megpróbálnak némileg megfelelni a választók elvárásainak.

Vagy továbbra is drukkolnak – ahogy szoktak – egy jó kis megszállásnak, amikor majd a birodalomnak helyi káderekre lesz szüksége a provincia ügyeinek intézéséhez.

Erre vannak ugyanis szocializálva.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steweq
2023. október 18. 12:24
Képes, ha jól értem, nem betegség ként értette a maláriás hasonlatot. Hanem olyan folyamatként, mely kikrülhetetlen, S részünkké válik, S belső tűzként él tovább. Nem is hasonlat ez, hanem analógi. Törvény benne a szükségszerűség, a kikerülhetetlen végzet.
Areményhal
2023. október 18. 10:09
A mindennapi hazaárulást nevezed te politizálásnak??
llnnhegyi
2023. október 17. 09:00
2019 óta Budapesti lakossága 63 ezer fővel csökkent! Menekül a lakosság Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester tolvaj,korrupt irányítása alól. 11 képviselő hely megszűnt. Rémisztő jövőkép! A fertelmes tébolyult libbcsikommcsi bűnbanda elbukják a jövő évi választásokat !
Ez D-dúr és e-moll
2023. október 17. 01:24
"22-es csapdája ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. október 16. 23:33 Ez nem szellemes, ez bántó, rossz, minimum félreérthető." Nincs ebben semmi bántó, semmi félreérthető. A magyar kultúrától való megfertőzöttség, függés, a magyar kulturális hagyományokból következő sajátos magyar gondolkodásra, a kultúrába való beágyazottságra utal. Ezt szerintem még neked sem kellett volna magyarázni 10-20 évvel ezelőtt, számodra is nyilvánvaló lett volna. Szinte bizonyos, hogy a szarházi kormányoldali skriblerek ugyanúgy tisztában vannak ezzel, mint én, de mivel őket azért fizetik, hogy olvasóikat elbutítsák, lezüllesszék, hiszterizálják, hogy így még kiszolgáltatottabbá és manipulálhatóbbá tegyék a hatalom számára, ezért lelkiismeretlenül hazudnak, hülyítenek és uszítanak benneteket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!