Hibát hibára halmoz a kormány

2023. október 04. 21:50

Tizenhárom év kormányzás után a Fidesz rájött, hogy fizetőképes kereslet nélkül nincs gazdasági növekedés.

2023. október 04. 21:50
Róna Péter
Népszava

„Immár négy éve, hogy az Orbán-kormány – és részidőben az MNB – hibát hibára halmoz. A GDP növekedés fétisének hódolva elindították Európa legnagyobb és legmélyebb inflációs hullámát, rázúdították a nemzetgazdaságra a fullasztó mennyiségű likviditást, »megelőlegezték«, azaz előre elköltötték az EU-tól várt, de láthatóan nem érkező pénzeket, majd a tornyosuló problémákat ársapkákkal, árfigyeléssel, a kamatok befagyasztásával és egyéb sületlen eszközzel próbálják orvosolni.

Persze nem megy. 

Az infláció az EU-s átlag kétszerese marad még akkor is, ha »egyszámjegyűvé válik« az év végére, hiszen az EU átlaga már most is 5 százalék közelében van. Az egyszámjegyű, de még mindig az átlag kétszeresére rúgó magyar infláció a forint gyengülését hozza magával, ha csak az MNB nem védi meg egy legalább kétszer akkora kamatszinttel, mint amekkorával az EU-ban találkozunk. De a kétszer akkora kamatszínt – micsoda meglepetés – stagnálást,  kevesebb mint fele akkora gazdasági teljesítményt produkál, mint amit a szomszédos országokban láthatunk. Van tehát, és lesz is erős infláció, amellyel még a favágó Orbán Viktor sem tud megbirkózni, és lesz gazdasági stagnálás is, hiszen a forint védelméhez szükséges kamatokat a gyenge termelékenységtől szenvedő honi gazdaság nem tudja kitermelni.

Hol a kiút? 

Tizenhárom év kormányzás után a Fidesz rájött, hogy 1. fizetőképes kereslet nélkül nincs gazdasági növekedés, és 2. annak kiegészítése a legkülönbözőbb növekedést ösztönző ad hoc programokkal – legyenek azok bármennyire csábító melegágyai a korrupciónak – inkább az inflációt, a költségvetés egyensúlytalanságát,  mintsem a nemzetgazdaságot serkentik. A felismerésre azonban a kormány a lehető legrosszabb válasszal reagál, azzal, hogy a megoldás a költségvetés további borulását eredményező nyugdíjemelésben, illetve a bérek az inflációhoz igazított emelésében rejlik. Nem veszi tudomásul az immár sok éves tapasztalatot, hogy ezek a lépések csak tovább serkentik az inflációt, hiszen a felemelt nyugdíjat és a megemelt fizetéseket az infláció hónapokon belül felemészti. A megemelt fizetéseket a munkaadók megemelt árakkal ellensúlyozzák, ami aztán a nyugdíjasok vásárlóerejét is visszalöki a korábbi szintre.”

Nyitókép: Facebook

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a straight cold player
2023. október 06. 14:05
Róna Péter!!! Ugyan már! Még Bod Péter Ákos és Vértes András véleményére lennék kíváncsi. Na jó csak vicceltem!
rocktoberi-2
2023. október 06. 01:38
A tehenész Rónára már csak a Népszara kíváncsi.
tapir32
2023. október 05. 19:56
A Fidesznek 13 éve első dolga volt a munkanélküliség csökkentése azért, hogy legyen fizetőképes kereslet. Azóta is ezen az úton jár. A szerző hazug, demagóg propagandista! A bér és nyugdíjemelésnek szintén van keresletnövelő hatása. Ha eladni akar valaki, akkor árat kell csökkentenie!
KBA98
2023. október 05. 18:22
Kár, hogy Gyurcsány regnálása idején nem volt jó tanácsai!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!