Sorosék állhatnak Böjte Csaba lejáratása mögött

2023. augusztus 31. 13:44

Érdekes adatokat találni a ferences rendi szerzetes elleni támadásokat jegyző portálok támogatásainál.

2023. augusztus 31. 13:44
null

Külföldről finanszírozhatták a Böjte Csaba elleni rágalomhadjáratot az elmúlt hónapokban – írta az Origo. A portál információi szerint a ferences szerzetes elleni lejárató akció előtt az Átlátszó Erdély nevű portálnak több, mint 100 ezer dolláros összeget utaltak a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok.

A lap idézi a jouralismfund.eu portált, amely szerint 

14.500 euróval, azaz több, mint 5,5 millió forinttal támogatták a Böjte Csabáva foglalkozó cikksorozatot.  

Ahogy a Transzparens Újságírásért Alapítvány egy elemzéséből is kiderül, a  Journalism Fund egy brüsszeli székhelyű non-profit szervezet, amely a határokon átnyúló független oknyomozó újságírás elősegítése érdekében köti össze az adományozókat és az újságírókat. 

A Transzparens cikkében idézi a közérdekű adatigénylésekkel foglalkozó Adatradart, mely szerint „különösen egyoldalú” a Journalism Fund nevű brüsszeli alapítvány támogatási gyakorlata, mivel a magyar vonatkozású támogatásokat kizárólag „balliberális orgánumoknál” dolgozó újságírók kapták.

A Journalism Fund támogatói között ott található Soros Györgyék Nyílt Társadalom Alapítványa is.

Az Origo arra is kitér, hogy a cikkeket jegyző Szabó Tündétől 2023 év eleje óta mindössze öt anyag jelent meg az Átlátszó Erdély oldalán, amelyekből három foglalkozott Böjte ügyével, miközben a portál főállású munkatársaként van feltüntetve. Az Átlátszó Erdély támogatói között egyébként szintén ott találjuk a Nyílt Társadalom Alapítványokat is

Az Origo kitér a témával szintén sokat foglalkozó Kulcsár Árpádra is, aki maga írta ki a Facebookon, hogy egy határokon átívelő „nyomozás” erejéig szerződött a Mércéhez idén év elején, 

az ehhez biztosított fedezetet pedig az EU-nak köszönte meg. 

Bár Kulcsár nem válaszolt az Origo megkeresésére, a portál szerint az újságíró minden bizonnyal az Európai Bizottság által is pénzelt Oknyomozó Újságírás Európáért (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU) nevű szervezet pályázatára utalhatott, amit éppen határokon átívelő oknyomozó anyagok elkészítésének támogatására írnak ki, és akár 50 ezer eurót is kaphatnak a pályázók. Az IJ4EU nevű szervezet egyébként megint csak megtalálható az Átlátszó Erdély támogatói között.

De ez még nem minden: júliusban látott napvilágot az a hír, hogy maga az Európai Bizottság is támogatta az erdélyi portált a határokon átnyúló projekteknek szánt uniós forrásokból.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. augusztus 31. 15:54
megint nyüszögnek a libernyákok..
kbs-real
2023. augusztus 31. 15:46
Most nagyon meglepődtünk.
zakar zoltán béla
2023. augusztus 31. 15:43
Fideath-7/14:24: Gusztustalan mellébeszélő vagy. Elégia mondatait szét akarod darabolni. Ócska trükk-Hol van Nagy Attila Tibor...
B_kanya
2023. augusztus 31. 15:17
"birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2023. augusztus 31. 14:46 Na, megérkeztünk. 🤣🤣🤣 Nyilván a pedofiliát is Sorosnak kell kipucolnia Romániából. " Nélkülük az is kevesebb lenne...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!