Osztrák lap: Soros leépít

2024. február 05. 14:56

Hatalmas leépítések világszerte, bajban a nyílt Társadalom Alapítványok? – teszi fel a kérdést a Report24.

2024. február 05. 14:56
Soros György

Emlékezetes, tavaly nyáron már meglebegtették, hogy a Soros György magyar származású amerikai milliárdoshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) 2024-től csökkenti tevékenységét az EU-ban. Elsősorban létszámleépítéseket harangoztak be – a pénz azonban, egyelőre úgy tűnik, tovább áramlik majd az öreg kontinensre.

Ezt is ajánljuk a témában

Most úgy tűnik, a létszámleépítések folyamatosak voltak, mint arra a Report24.news nevű német nyelvű, Ausztriában bejegyzett online portál is rámutat: bár az OSF 2021-ben még 1700 embert foglalkoztatott világszerte, ma munkaerő mára 500 fő alá csökkent, több irodát bezártak, elsősorban Afrikában, de Barcelonában és Baltimore-ban is. Noha 2023 nyarán még csak 40 százalékos létszámleépítésről esett szó, a lap szerint ennél jóval több ember veszti el állását a Soros-birodalomban.

Ezt is ajánljuk a témában

A Report24 nem rejti mindazonáltal véka alá a véleményét az OSF-ről, amelyet a címben szélsőbaloldaliként jellemez, majd ki is fejti, mire gondolt: „baloldali szélsőséges, aki a demokrácia, a lakosság szabad döntésének ellensége”; s mivel Sorosék kezdeményezései gyakran kapcsolódnak baloldali szélsőségekhez vonzódó egyénekhez és szervezetekhez, akik naivitásuk miatt könnyebben irányíthatóak. „Az OSF lobbizik politikai intézmények, média és a civil szervezetek köreiben”, és a lap azt is felidézi, amikor 2016-ban kiszivárgott, hogy több osztrák parlamenti képviselő „megbízható szövetségese” Sorosnak és Alapítványának – elsősorban szociáldemokraták és zöldek.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzáteszik: Soros, aki vagyonát fontspekulációkkal szerezte, már 93 éves, és egyre inkább fia, a 38 éves Alexander Soros veszi át a helyét a 7 milliárd dolláros vagyon és a „nyugati demokráciák ellen fordított alapítványok” 18 milliárdos értéket képviselő birodalma fölött. Hozzáteszik: Soros befektetései nem mindig átláthatóak, „az amerikai választások körül mindig sok pénz áramlik az amerikai baloldal »demokratikus« környezetének támogatására”, de olyan „rasszista erőszakszervezetek felé is áramlott, mint a Black Lives Matter”. Vagy éppen a palesztin terroristákat támogató szervezetek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ami a leépítéseket illeti, Soros maga egy konferencián „stratégiai irányváltásról” beszélt, és Kelet-Európát helyezte fókuszba, köztük például Ukrajnát és Moldovát. A lap felemlegette még a CEU tevékenységét, amelyet „káderképzőnek” nevezett.

A cikk azzal a konklúzióval zárul: szó nincs itt semmiféle visszavonulásról.

***

Nyitókép:  Eric Piermont / AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. február 06. 00:59
Vajon pankota, nagyblanka is bele van számolva? Vagy pankotainál csak az anyuka?
namégmitnem
2024. február 05. 19:08
Mi az? Fogytán a pénze?:P Nyugdjíkiegészítést Gyuri bácsinak!:PP
makapaka2
2024. február 05. 18:44
A szélhámos, gonosz vénember még meddig építgethet vajon?
2024. február 05. 18:35 Szerkesztve
Soros sosem a saját pénzét költi! Ő egy hülye akit lehet szidni USA helyett! Jó belterjes füleseket kapott, hogy mítosz legyen, ő lett aki itt rontja a levegőt USA pénzén! Egy szerencsétlen menekült, akit kineveltek gazdasági bérgyilkosnak! Makizaj, Fegyőr, keresik a legaljasabb helyettest!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!