Nyílt levél Gulyás Gergelynek!

2023. július 28. 13:49

Az a módszer, ahogyan a szegénységben élő roma gyerekeket kezelték, látványosan csődöt mondott!

2023. július 28. 13:49
Roma Sajtóközpont
Roma Sajtóközpont
Facebook

„Nyílt levél Gulyás Gergelynek!

Egyetértünk Gulyás Gergelynek a mai kormányinfón tett kijelentésével, amelyben az idei lesújtó kompetencia adatok kapcsán elismerte, hogy gond van a roma gyerekek oktatási integrációjával. Igen, véleményünk szerint ez ma a legsúlyosabb társadalmi kérdések közé tartozik. A roma tanulók oktatási sikertelenségében összpontosul ugyanis a magyar közoktatás szinte minden problémája. A roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni a minőségi oktatáshoz. Ezen települések iskoláinak zömében évtizedek óta szaktanárhiánnyal küszködnek, amelyek infrastrukturálisan és eszközellátottságban is messze elmaradnak az elvárt szinttől. 

Vajon ez kinek a felelőssége?A roma gyerekek a fő elszenvedői annak a strukturális problémának is, hogy az oktatási rendszer nem képes a szegénységből eredő hátrányokat kompenzálni, sőt, a kutatások egyértelműen megmutatják: Magyarországon az iskola a világon szinte egyedülálló módon még növeli is a társadalmi különbségeket.

Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt?  

A roma gyerekek nagy része nem rendelkezik megfelelő informatikai eszközökkel és interneteléréssel, így a Covid-időszakban történt, mindenkit megviselő online oktatás – a széleskörű civil összefogás ellenére – leginkább őket sújtotta. Felbecsülhetetlen a lemaradás, ami emiatt keletkezett.”

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2023. augusztus 08. 21:29
Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt?................................................... Csakis magatokra, szabjátok meg! Ha rajtunk, magyarokon állna, holnaptól mindnyájatoknak dolgozni kellene, aki munkára alkalmas. Aki nem dolgozik, annak segély és családi pótlék sem jár, gyereket sem nevelhet, azokkal nem tarthatja a kapcsolatot sem. Egy cigány gyereknek csakis akkor van jövője, ha kiszakítják az ingyenélő, bűnöző életmódot folytató "családból", a putriszerű gondozatlan, büdös lakásokból. Ha nem, ugyanolyan műveletlen, dologtalan bűnöző válik belőle, mint a szülei. A munkára szoktatást pedig drákói szigorral kell végezni, ha kell, erőszakkal is. A cigány csak az erőből ért, hát akkor erős munkára szoktatókat kell alkalmazni. Lehetőleg olyanokat, akik ismerik még a csendőrök módszereit. Így 20-30 év alatt tényleg emberré válnátok.
Erdőmester
2023. augusztus 03. 07:53
Kedves Roma Központ! A tanácsom: küzdjetek azért, hogy a roma gyerekek benntlakásos roma iskolákban tanulhassanak roma tanárokkal. Az integrált oktatás libsi ábránd. A sikerélmény hiánya vezet a deviáns, oktatást ellehetetlenítő eredménytelenséghez. Benntlakásos iskolában roma tanárokkal, kultúrált körülmények között történhet a tanulás, a szocializáció, a roma kultúra elsajátítása. A magyar iskolákkal közös kölcsönös kultúrát bemutató programokkal lehet elérni, hogy már ne kívánkozzanak vissza a mélyszegény környezetbe és természetes legyen számukra a tanulás, munka. Ez nem szegregáció! Büszkévé kell tenni őket a származásukra, és éreztetni velük, hogy ők is a nemzet részei. Nehéz munka!!
llnnhegyi
2023. augusztus 02. 17:05
Én a cigányokkal a vagyok!
Macskabarát
2023. július 31. 10:09
Kedves Roma Központ! Ti mit tettetek az online oktatás nehézségeinek legyőzéséért. Megmondom, hárítottatok, mmint ezzel a levéllel. Dolgozni kellene már végre, nem csak beülni egy pozicióba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!