Karácsony színes fővárosa: transzvesztita show-k, erotikus bárok, swinger klubok élményeiből készült előadás is része a Tavaszi Fesztivál programjának

2023. április 26. 09:45

A darabot Gryllus Dorka rendezi, a forgatókönyvet Závada Péter írta. A programsorozathoz tartozik még egy kiállítás és egy „genderfluid divatbemutató” is – Lakatos Márk stylist vezetésével.

2023. április 26. 09:45
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Egy érdekes, háromrészes programsorozatra bukkantunk a főváros által szervezett és támogatott Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményei között.

Tisztában vagyunk saját szexualitásunkkal? Vagy csak követjük az elvárásokat, melyeket a társadalom, a barátaink, partnerünk vagy saját nemünk támaszt velünk szemben?

– hirdeti magát a fővárosi fesztivál egyik előadása. A Szex machine, avagy vágyaink meghurcoltatása a Trojka Színházi Társulás zenés színpadi showműsora ismert popslágerekkel. Mint fogalmaznak: „zavarba ejtő, személyes, olykor drámai, máskor humoros monológokkal, bátor és egyedi jelmezekkel”.

„Az előadás az általában vett szexualitás, az intimitás és a másság, a szégyen, a tabu, a mítosz és önmagunk bátor felvállalásának kérdéseit járja körbe sok-sok őszinteséggel és humorral. Ahány ember, annyiféle vágy. Van-e határ? Hol kezdődik az abúzus? Kiben és mit szabadít fel a transzvesztita show-k, erotikus bárok, swinger klubok élménye, vizuális nyelve? Mi a helyzet a pornográfiával? Vajon csak a szexipartól készen kapott nyelven és gesztusokkal tudunk nyilvánosan beszélni a szexről? Mi az az álszent képmutatás vagy éppen primer zsigeri ösztönkésztetés ami működteti ezt a hatalmas iparágat? És vajon ezek az eltitkolt, meghurcolt vágyak megszelídíthetőek, transzportálhatóak a hétköznapi élet szintjére?” – áll a program leírásában.

A darabot Gryllus Dorka rendezi, Závada Péter forgatókönyve alapján.

Csináltunk egy előadást a szexről a Tavaszi Fesztiválra. Gryllus Dorka rendezi, a Trojka színészei játsszák. Én a színpadi szövegben dramaturgoskodtam. Ti pedig gyertek, és nézzétek meg!” – írja közösségi oldalán Závada.

 

 

Helyszín: az Alterego bár

Az előadás Budapest legismertebb melegbárjában, az Alteregóban lesz, és mindhárom napjára telt házat hirdettek a szervezők. A szóban forgó klubban egyébként minden pénteken és szombaton Drag Queen-showt tartanak.

Budapest színes és vendégszerető város, ahol szabadságra és otthonra lelnek az alkotók, a művészek, és otthon érezheti magát benne mindenki, aki barátja a kultúrának (...) Főpolgármesterként és a város egyik lakójaként is számos okom van büszkének lenni Budapestre, ám a legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy itt békében él egymással sokféle ember, és nyitottsággal, kíváncsisággal fordulunk egymás felé.

(...) Az idei Fesztiválon egyszerre építünk a hagyományokra és folytatjuk az újításokat, műfajok pezsgő kavalkádjával, rangos vendégekkel és a legkülönlegesebb hazai művészekkel mutatjuk meg sokszínűségünket” – hangoztak Karácsony Gergely beköszönő szavai.

 

A helyszín az Alterego lesz. Forrás: Alterego Facebook-oldal

 

„Genderfluid fashion show”

A programsorozathoz tartozik még egy, az előadás gondolatiságát továbbvivő divatbemutató is,

ahol a darabban használt, magyar tervezők által készített ruhákat mutatják be – Lakatos Márk stylist vezetésével.

A rendhagyó divatbemutató No gender, No war Fashion Show néven fut majd az Akvárium Teraszán, és „genderfluid programként” hivatkoznak rá a szervezők.

Mit jelent a férfi vagy a női energia a divatban? Kell-e ragaszkodnunk sztereotíp nemi szerepeinkhez az öltözködésünkben? Van-e nemük a ruháknak? Hogyan mutassuk be testünket az öltözékeinkkel? Jogosan büntethetnek-e akár halállal is, ha a nemünk szerint előírt öltözködési szabályokat megszegjük? Van-e jogunk arra, hogy a nemünket ne mutassuk meg a ruháinkkal vagy akár megtévesszük a többieket e tekintetben? Egyáltalán, mire ez a nagy parádé a férfias és nőies stílus körül? Lehet ezt szabadabban, játékosabban kezelni? Ezt a kérdést boncolgatja a Lakatos Márk és a Trojka cross dressing divatbemutatója a legmenőbb magyar divattervezők, többek között Szegedi Kata, Ferencz Borbála kreatív közreműködésével” – áll a leírásban.

 

Forrás: Gryllus Dorka Facebook-oldala

 

Nemi szerepek felcserélése

Szintén a Szex machine előadásra épül a Budapest Tavaszi Fesztiválon egy harmadik program is, amely „egy-más” címen fut majd a TOBE Gallery-ben. Mint ismertetik: „A Szex machine témájából építkező fotókiállítás egy örömjáték a valóság színpadán, filmre fotózva. Eke Angéla színész kollégáit örökítette meg az otthonaikban,

 „Színészként a perspektívaváltás és a fotópapíron megjelenítendő érzékeny, valódi lelki mozzanatok megörökítése olyan, mintha kézzelfoghatóvá tenném a pillanatot, ami így már mindig velünk marad. Letagadhatatlan, éppen ezért fejlődésül szolgálhat. Alkotótársaim intim, otthoni közegükben egy hozzátartozójukkal együtt szerepelnek a fotókon, a nemi szerepek felcserélését a lelki játék eszközeivel jelenítjük meg. A képek szereplői a komfortérzetből fakadó zavart vagy éppen ideális állapotot sugározzák. A filmes fényképezőgéppel dokumentált helyzetek a totális valódi érzelmeket és tekinteteket tükrözik anélkül, hogy kontrollálnák azokat. A SZX_MCHN témájából építkező „egy -más” fotókiállítás szintén egy örömjáték a valóság színpadán, és egy performansz,

De ez vajon kimérhető patikamérlegen?” – mutatja be a projektet Eke Angéla a főváros fesztiváljának honlapján.

 

Nyitókép: Gryllus Dorka Instagram profilja

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Renner
2023. október 25. 17:40
Azért Gergőt bedobnám egyik hétvégén egy csapat részeg, nagydarab, ordas buzi közé. Lenne ott "nyitottság", "másságtól való kölcsönös gazdagodás ":))))))))
vicomt
2023. április 26. 20:21
Azt mondom erre az egész bandára, hogy menjenek a picsába, az egész LMBTQ-us ,transz hülyeségeikkel. A tökömet érdekli, hogy mik ők. Békén hagyták őket, de már ne akarják ezt az egész fos halmazt ránk erőltetni. Ez nem megy. Dorka, szállj ki, amíg nem késő.
bagira
2023. április 26. 19:52
Ahogyan az elmebajos Brüsszel elképzeli. https://www.facebook.com/photo/?fbid=10223825755535949&set=a.2805411818566
KBA98
2023. április 26. 19:41
Karácsonyt be kell zárni ezek közé, a kulcsot eldobni, aztán majd kiderül, hogy mi lesz belőle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!