Lényegében megszűnt az oktatáspolitika Magyarországon

2022. november 14. 10:24

Ami a valós gyakorlatot illeti: én sem vagyok meggyőződve, hogy a vezetők kiválasztásánál tisztán a szakmaiság dönt. Interjú.

2022. november 14. 10:24
null
Gloviczki Zoltán

„A hónapok óta zajló oktatásügyi demonstrációkon nemcsak béremelést követelnek, hanem például decentralizációt, szabad tankönyvválasztást és újra 18 éves tankötelezettséget is: egy sor téma, ami vastagon az ön aktív politikusi időszakát (2010–2013) érinti. Hogyan tekint a megmozdulásokra?
Sok sebből vérzik az egész magyar közoktatás. Sovány vigasz, hogy így van 1990 óta. Pedig a politika rengeteg jószándékú paradigmaváltással próbálkozott. Az összes kísérlet elhalt, elkorcsosult, félbemaradt vagy elbénázták. Őszintén szólva ezt gondolom a mienkről is.

Az önöké »elhalt« vagy »elbénázták«?
Messzebbről kezdem. Szakmabeliként végigtüntettem a kétezres évek elejét, a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok időszakát az oktatásért, pedig akkor még nem voltak ekkora bajok. Van két, manapság többször elővett kordokumentuma ennek az időszaknak. Az egyik egy kormányzati vitaanyag, a »Zöld könyv a magyar közoktatás megújításáért« (megjelenés 2008, Hiller István miniszteri ideje – a szerk.), amit valóban komoly oktatási, közgazdasági szakértők írtak. A másik a Sólyom László felkérésére készült Szárny és teher kötet vonatkozó fejezete. Más ideológiai megközelítésű, de körülbelül azonos szindrómákat fölfedező írások ezek. Máig úgy gondolom, hogy a 2010-11-es, jelenleg érvényes köznevelési törvény arra tett kísérletet, hogy a szakanyagokban körbejárt legégetőbb bajokat orvosolja. Több azóta is kritizált elemre – önkormányzatiból állami fenntartás, életpályamodell –, azt mondom: jó irányba mozdultunk.

Az államosítás és az életpályamodell is előkerül a tüntetéseken, mint egyfajta ősbűn.
Pedig 2010-re minden közigazgatási és oktatási szakember arról beszélt, hogy abszurd ötlet volt a rendszerváltozáskor 3200 önkormányzatra bízni az oktatás és az egészségügy üzemeltetését. Se pénz, se elegendő figyelem, legtöbbször szakmai kompetencia sem volt erre a helyi testületekben. Mit léptünk mi? A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása klasszikus hiperreakció volt: teljesen torz központosítás, válaszul a széttagoltságra. Viszont a mára kialakult, körülbelül két járásonkénti tankerületi központ – szakmai irányítással, minisztériumi becsatolással – önmagában működőképes… Lenne, ha az lenne, amire anno kitaláltuk.

Nem pedig spontán tüntetések kulisszája, ahol ismeretlen tankerületi vezetők neveit skandálják?
Határozottan állítom: a rendszer, mint struktúra alkalmas lenne a szakmai irányításra, például segédanyagokkal támogathatnák a tanítást, végeznék a megfelelő gazdasági, tanügyigazgatási feladatokat. Ami a valós gyakorlatot illeti: én sem vagyok meggyőződve, hogy a vezetők kiválasztásánál tisztán a szakmaiság dönt.”

Gloviczki Zoltán az EMMI korábbi helyettes államtitkára, jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olvaso9
2022. november 15. 18:43
Szégyen.
TAVIROZSA
2022. november 15. 09:36
"Oktatási segédanyag" A járvány alatt rengeteg oktatást segítő anyag került fel az internetre. Amúgy a tanárok mennyire használják az internet világát? Évekkel ezelőtt a digitális táblákért ment a harc, most ezeket használják még?
..--..
2022. november 15. 07:55
-zsoltkom- "Lényegében megszűnt az oktatáspolitika Magyarországon" Ezt úgy kell érteni, hogy Gloviczk, Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora... valamint Hoffmann Rózsa helyettese volt. Valójában ezért figyelemreméltó, amit mond Gloviczk. Ha a saját háza táján a Fidesz ilyen taslit kap, az valahogy érzékelteti a Fidesz hazug politikáját. Nem lehet hinni Orbánnak... amit kérdez, az is hazugság.
pemete jakab
2022. november 14. 19:51
Viktorkának van elhibázott gazdaság- és szociálpolitikája. Oktatás- vagy egészségügy politikája nincs. Akkor milyen politikája van? Egyedül hatalompolitikája: hogy tartsa meg a hatalmát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!