110 éve állnak Isten, a haza és embertársaik szolgálatában – felelős magyar ifjúság

2022. szeptember 13. 22:16

110 éves a Magyar Cserkészszövetség.

2022. szeptember 13. 22:16
null

Szeptember 11-én rendezték meg a cserkészek a Társadalmi felelősségvállalás estjét, melynek keretein belül meghirdették jubileumi emlékévüket.

– a cserkészet alapítója, Lord Robert Baden Powell így fogalmazta meg a mozgalom célját a 20. század hajnalán. A magyar cserkészet is ezen alapgondolat köré szerveződött, s olyan vezetők kezei alatt élte virágkorát, mint a piarista költő-tanár Sík Sándor vagy a miniszterelnök, főcserkész Teleki Pál. 

Bár a szocializmus minden erejével azon dolgozott, hogy a hagyományos értékeket képviselő cserkészetet beolvassza az úttörőmozgalomba, sokan voltak, akik ez idő alatt is – titokban és ezzel nem kevés kockázatot vállalva – őrizték a parazsat. A rendszerváltást követő években formálisan is újra alakultak a cserkészcsapatok, s napjainkban a legnagyobb ifjúságnevelő szervezetként több, mint 15.000 taggal büszkélkedhet.

A cserkészek 11 éves korukban tesznek fogadalmat Isten, hazánk és embertársaink szolgálatára. Ez a fogadalom egy életen át elkíséri őket, s ezen elvek mentén igyekeznek a társadalom hasznos tagjaivá, felelős állampolgárokká válni. Ugyanúgy egy jobb világért dolgoznak napjainkban is, mint 110 évvel ezelőtt. A cserkészet alapítója utolsó levelében így fogalmazott: „Ragaszkodjatok mindig a fogadalmatokhoz, akkor is, ha már nem vagytok gyerekek.” És valóban – szokták mondani – aki egyszer cserkész, az mindig cserkész marad.

A Magyar Cserkészszövetség idén ünnepli fennállásának 110 éves jubileumát. Ennek okán került sor 2022. szeptember 11-én a Társadalmi felelősségvállalás estjére, amely a „Nem csak rólunk szól!” címet kapta. Az esemény nevét az ihlette, hogy a szövetség a jubileumi emlékévben a társadalmi felelősségvállalást állítja a középpontba. Az alkalom egyben lehetőséget adott egy kisfilm bemutatására is, hiszen éppen egy évvel ezelőtt rendezték meg hazánkban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ahol mintegy 600 cserkész teljesített önkéntes szolgálatot. A film az ő személyes visszaemlékezéseikre építkezik, kiemelve a fiatalok közösségi élményeit a katolikus világrendezvényen. (a mű trailere itt megtekinthető) Az emberek százezreit megmozgató Kongresszus minden negyedik önkéntese a magyar cserkészegyenruhát viselte, erre Fábry Kornél, a NEK főtitkára, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója is kitért.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy szakterülete kiemelt feladatának tekinti az értékalapon szerveződő közösségek megerősítését, és elkötelezett az önkéntesség ügyének népszerűsítése mellett is.

A cserkészek ebben kiemelkedő munkát végeznek: az ukrajnai háború kitörésekor sokan a határon teljesítettek szolgálatot, mások idejüket nem sajnálva foglalkoznak ma is ukrán és magyar gyermekekkel.

Az esemény témájához kapcsolódva bemutatkozott a CserKészen a segítségre – UAct Hungary program, melynek keretein belül a Magyar Cserkészszövetség és az UNICEF közösen nyújtanak segítséget ukrajnai menekülteknek.

Az este során megrendezett kerekasztal-beszélgetésen részt vett Ekler Luca paralimpiai bajnok, illetve Sajgó Szabolcs SJ a Jezsuita Menekültszolgálat képviseletében. Mindketten saját tapasztalataik alapján, hiteles példaként beszéltek a cserkészet évtizedes, megtartó kötelékéről, amely segít minket eligazodni bonyolult és zajos világunkban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2022. szeptember 14. 07:47
A Pótó "Tidu" -a korábbi elnök-ott lehetett e?
vemiko
2022. szeptember 14. 07:07
akit érdekel a sziráki Teleki kastély szállóban van egy érdekes. állandó kiállítás Teleki grófról, mint a Magyar Cserkészet megalapítója témában....klassz dolog cserkésznek lenni....főleg a 90-es években volt izgi ..amikor még erőltették az úttörőséget az iskolákban a tanárok, mi meg páran bementünk cserkész egyenruhában...koronás címerrel a mellünkre hímezve.....de szép is volt látni a bolsi fejüket....de akkor már nem tudtak mit tenni.....és a következő hetekben özönlöttek a diákok a csapatunkhoz! szép emlék, ha van cserkész csapat a közeletekben, a lurkóknak ajánlom....
makám
2022. szeptember 14. 05:54
mongoloidok rizst főznek illusztrációként, mert magyar cserkészekről gyakorlatilag nem készül fénykép sohasem.
Lotucsok
2022. szeptember 14. 00:50
Kár, hogy gyerekkoromban csak a jenki filmekben találkoztam vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!