Nem kapnak rubrikát a népszámláláson az ateisták

2022. szeptember 06. 12:31

A Magyar Ateista Társaság elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok minél többen vállalják fel identitásukat.

2022. szeptember 06. 12:31
null

A koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt idén tartják az amúgy 2021-re tervezett országos népszámlálást, melyre október 1. és november 20. között kerül sor. Ez a fajta adatfelvételt minden tizedik évben megtartják, a teljes lakosságot érinti és kötelező rajta a részvétel. Kiderült, hogy az ateisták nem kapnak külön négyzetet, ahol megjelölni magukat.

A HVG-nek a Magyar Ateista Társaság elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok minél többen vállalják fel identitásukat. A KSH-val történt szakmai egyeztetés során derült ki számukra, hogy az ateisták csak a vallással kapcsolatos résznél jelölhetik be magukat. 

A Magyar Ateista Társaság a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja ezt, ezért tovább egyeztetnek a módosítási lehetőségekről a KSH-val.

Nyitókép: Szigetváry Zolt/MTI

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. szeptember 08. 17:14
Aki nem hisz egyik istenben sem, az ateista. Vannak, akik az istenekben, és vannak, akik a természetben hisznek. Az egy istenben hívők közelednek a természetben hívőkhöz.
csak ésszel
2022. szeptember 06. 17:33
"A KSH-val történt szakmai egyeztetés során derült ki számukra, hogy az ateisták csak a vallással kapcsolatos résznél jelölhetik be magukat." Ateista vagyok, nem magyar?
Ninini
2022. szeptember 06. 16:46
"az ateisták csak a vallással kapcsolatos résznél jelölhetik be magukat." És ők ezt elfogadhatalannak találják. Miért? Hol akarnák még megjelölni magukat? A nemzetiségnél? Az ateizmus a valláshoz való viszonyulás, más környezetben irreleváns.
nempolitizálok
2022. szeptember 06. 16:32
Segítek a libsinek. Aki nem vallásos, az ateista. Vágjátok, libsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!