Európa az új Amerika? Szélsőségesen abortuszpárti szöveget fogadott el az EP

2022. július 07. 18:00

Miután az Egyesült Államokban látványos győzelmet aratott az életpárti álláspont az abortuszvitában, aktivizálta magát az Európai Parlament és csütörtökön olyan indítványt fogadott el, amely az Európai Unió Alapjogi Chartájába emelné az egyébként nem létező „abortuszhoz való jogot”.

2022. július 07. 18:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Mint ismeretes, a közelmúltban az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nagy többséggel döntött úgy, hogy eltörli a közel ötven évvel ezelőtti, a hírhedt Roe v. Wade ügyben hozott döntését és kiveszi az abortuszt az alkotmányos jogok közül.

Ezzel a történelmi lépéssel a testület e tárgykörben ismét a tagállamok kezébe adta a döntést,

amelyek közül többen azonnal szigorítottak a magzatgyilkosságok keretein, vagy kilátásba helyezték vonatkozó jogszabályuk átalakítását a babák életének védelme érdekében. 

A döntést az életvédők részéről nagy üdvrivalgás, liberális oldalról pedig látványos fanyalgás követte, több nagyvállalat pedig bejelentette, amennyiben munkavállalóiknak másik államba kell utazniuk azért, hogy elvetethessék kisbabájukat, készek az útiköltségek megtérítésére.

Európába is átgyűrűzött az abortuszvita, az EP rögtön lépett is

A Legfelsőbb Bíróság határozata után a nyugati világ egészében felizzott az abortuszvita, az ügyben pedig csütörtökön az Európai Parlament is véleményt nyilvánított. A testület elé ugyanis egy radikálisan abortuszpárti javaslat került, amelynek

célja, hogy a magzatgyilkosság lehetősége egyenesen az EU Alapjogi Chartájába, valamint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába kerüljön.

Az állásfoglalás egyik előterjesztője a holland Samira Rafaela, aki néhány napja felhívással fordult az Európai Parlament elnökéhez, Roberta Metsolához, amelyben felszólította, hogy tiltsa ki az életvédő szervezeteket az Európai Parlamentből. 

Az indítvány egyebek mellett „Aggodalmát fejezi ki a gender- és választásellenes csoportokat finanszírozó pénzáramlás lehetséges megugrása miatt szerte a világon, beleértve Európát is”. (Választásellenesnek a liberális retorika a magzati életet védő álláspontot nevezi, azaz a konzervatív csoportok finanszírozása miatti aggodalomról van szó – a szerk.)

Abortusz a szülés pillanatáig? – megkerülnék a nemzetállamokat is

Konzervatív kommentátorok a parlamenti vitát megelőzően is felhívták a figyelmet arra, hogy a javaslat időbeli korlát nélkül, azaz a várandósság teljes ideje alatt beszél az abortuszról (egészen a szülés pillanatáig), valamint arra, hogy nem tartalmazza a „nemzeti jog szerint” kitételt, tehát

az abortuszszabályozást teljes egészében kivenné a nemzetállami parlamentek kezéből. 

A javaslatot már a szavazás előtt támogatásáról biztosította a baloldali Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a liberális Renew Europe, a Zöldek és a radikális baloldali (The Left) frakció is. 

Az Európai Néppárt frakciójának vezetői a voksolás előtt úgy határoztak, nem kötik meg képviselőik kezét, hanem lelkiismereti szavazást engedélyeznek, amelynek eredményeképp a néppárti politikusok harmada a baloldali és liberális képviselőkkel együtt szavazott – a magzati életekkel szemben. 

Az Európai Parlament jelen lévő képviselői közül

517 képviselőből végül 324 szavazott igennel az előterjesztésre, mindössze 155 mondott nemet, további 38 pedig tartózkodott.  

Az élet védelme mellett voksoltak az Európai Konzervatívok és Reformerek és az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportok tagjai, valamint az Európai Néppárt ülésteremben tartózkodó képviselőinek kétharmada. Nemmel szavaztak az előterjesztésre a Fidesz független képviselői is, így Győri Enikő, Járóka Lívia, Tóth Edina, Deli Andor és Hidvéghi Balázs. 

A javaslatot eközben megszavazta az egyébként várandóssága hetedik hónapjában lévő momentumos Donáth Anna.

Hozzá hasonlóan voksolt párttársa, Cseh Katalin is, aki korábban egy rádióműsorban az abortusz és botmixerezés párhuzamba állításán nevetgélt.

Az abortuszlobbi előretör Európában, a balliberális túlsúlyú EP segítségével

„Ez egy szörnyű állásfoglalás, amely része annak a folyamatnak, amelynek keretében állandóan keresik az újabb módokat arra, hogy az abortuszoknak minél nagyobb teret nyissanak Európában” – mutat rá a Mandinernek Schittl Eszter. A CitizenGO magyarországi kampányigazgatója hozzáteszi, egyes európai intézmények folyamatosan keresik a lehetőségeit annak, miként formálhatnák át a hatályos szerződéseket, csökkentve a tagállamok mozgásterét és az életpárti lehetőségeket unió-szerte.

Mint mondja, az Európai Parlament mai összetétele mellett nehéz lesz gátat szabni az abortuszlobbi előretörésének, ezzel együtt a kontinens életvédői nem adhatják fel a küzdelmet. A keresztény értékvédő szervezet egyébként egyetlen nap alatt több mint 80 ezer aláírást gyűjtött az állásfoglalás elfogadása ellen, ám a nyomásgyakorlás ezúttal kevésnek bizonyult. 

„A folyamat hátterében az áll, hogy

– magyarázza érdeklődésünkre Frivaldszky Edit.

 Az Emberi Méltóság Központ igazgatója hozzáteszi, e nélkül az összetevő nélkül nem érthető meg, miért foglalkozik a témával olyan sokat most az Európai Parlament, hiszen sem az egészségügy, sem a gyermek- és családügy nem tartozik az EU kompetenciakörébe. Az életvédő szerint, mivel a dokumentum nyíltan utal az amerikai változásokra, felmerülnek azok a kérdések is, hogy eleve mi köze van az EU-nak az USA Legfelsőbb Bírósága döntéséhez és miért érzik szükségét annak, hogy az USA belügyére reagáljanak.

„A szöveg folyamatosan a nők egészséghez fűződő jogára hivatkozik, miközben olyan beavatkozásokat és olyan szereket támogat, amelyek minden tudományos kutatás alapján egyértelműen negatív hatással vannak a nők mentális és/vagy fizikai egészségére. Egy sor olyan hivatkozás szerepel a szövegben, amelynek tudományos megalapozottsága nincsen”, sorolja a kritikáit Frivaldszky Edit.

Az élethez való joggal szemben az „abortuszhoz való jog” nem létezik

Hozzáfűzi, az elfogadott szöveg számos ponton említi az úgynevezett „abortuszhoz való jogot is”, ami viszont egyszerűen nem létezik – olyan kategóriával bővítenék tehát az Alapjogi Chartát, amit a jog nem ismer.  Az Emberi Méltóság Központ igazgatója a Mandinernek nyilatkozva arra is rámutat, hogy

az LMBTQ-lobbi üzenetei is megjelennek a szövegben.

S bár ennek végképp nincs köze ehhez a témához, az iskolai szexuális nevelésen keresztül mégis beleerőltették. „Amit Magyarországon a gyermekvédelmi törvénnyel sikerült kiszorítani a közoktatási intézményekből, azt az Európai Parlament most visszahozná”, mondja.

A nap folyamán a Mandinernek nyilatkozó, az Európai Parlament erőviszonyait jól ismerő, ám névtelenséget kérő forrásunk azt hangsúlyozza: a javaslat által erőltetett téma szigorúan tagállami hatáskörbe tartozik, s ahogy arra a konzervatív-keresztény képviselők is következetesen rámutattak,

az EP-nek ebbe egyébként nincsen beleszólása.

Az állásfoglalás jogilag nem kötelező érvényű, ráadásul az Európai Uniónak jelenleg valóban nincs konkrét hatásköre az ügyben: az Alapjogi Charta módosításához mind a huszonhét tagállam egyhangú döntése szükséges. Az Európai Parlament abortuszpárti többségével szemben tehát megvannak még az életvédők eszközei és lehetőségei.

Nyitóképünk forrása: Pixabay
 


 

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vörösbegy
2022. július 08. 14:47
Biológia óra keretében javasolnám mind a Néma sikoly, mind a Váratlan élet című filmek megtekintését a 7-10. osztályos gyerekeknek, még mielőtt belevágnak a szexuális életbe. Talán egy kicsit több felelősséggel kezelnék a nemiség kérdését. Egyetértek, hogy az iskola ne folytasson érzékenyítést a genderlobby által forszírozott homo-trans stb. LMBTstb témában, de igenis fontos, hogy szó legyen egyéb lehetőségekről, mint az abortuszról. Persze az még jobb lenne, ha a családok lennének arra alkalmasak, hogy a gyermekeiket helyesen neveljék, hogy ilyen kényes témákat a családon belül beszéljenek meg.
Jámbortalan
2022. július 08. 08:52
Egyértelműen az egyébként egyre hülyébb fehér ember kiirtásáról szól itt minden
Nagyvakond
2022. július 07. 22:06
https://citizengo.org/hu/lf/208448-ne-vegyek-fel-az-abortuszt-az-eu-alapjogi-chartajaba
FreeEurope
2022. július 07. 21:37
Az NGO-k Európában is, de az Egyesült Államokban is a nemzetek feletti globalista hatalmat szolgálják, éppúgy károsak az amerikai nemzetre, mint Európára. Nem véletlen, hogy Donald Trump America First politikai állásfoglalása annyira kiverte a biztosítékot a globalista libshitnél. Mások meg talán nem is értették mit jelent ez pontosan. Az amerikai társadalom érdekeinek elsődlegességét a globalista elit nemzetidegen érdekeivel szemben, akik akár Amerikában is, noha onnan gyökereztek, külföldiként lépnek fel, kivonva magukat a helyi szabályozás és kötelezettségvállalás kereteiből. Ők nem tartoznak sehova csak a pénzhez és a hatalomhoz, ezért aki őket szolgálja az se az egyetemes emberi értékek hordozója. Szétvernek mindent, ami összetart, összeköt mert egy egységes, gondoskodásra szoruló emberi massza az ő legjobb táptalajuk, mint fogyasztók. 6 hónapos magzatokat gyilkolni ennek érdekében szinte csak smafu, és emberbaráti cselekedet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!