Lényeges törvénysértéseket talált az ÁSZ a Jobbik, a DK és a Párbeszéd alapítványainál

2022. június 14. 10:45

A számvevőszék szerint több baloldali alapítvány gazdálkodásánál is baj volt az átláthatósággal és a törvényességgel.

2022. június 14. 10:45
null

„A pártalapítványok ellenőrzése alapján a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint az Új Köztársaságért Alapítvány gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága alapjaiban nem volt biztosított” – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) keddi közleményében.

Az ÁSZ szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd Magyarországért Párt (PMP) által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint Demokratikus Koalíció (DK) által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019-2020 évekre nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

A Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019-2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a Számv. tv. szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést. Ezáltal a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodása átláthatóságát, a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát nem biztosította. 

Az éves beszámoló megalapozottsága az ÁSZ beszámolója szerint nem felelt meg a törvényi előírásoknak 2019-2020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba. A bizonylatok hiánya miatt az éves beszámolók nem voltak megalapozottak, nem biztosították gazdálkodásának átláthatóságát.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. június 14. 14:54
Nem lepődött meg senki. Meddig mehet ez így?
Böszme
2022. június 14. 14:40
Ha a pártok nem a törvényeknek megfelelően gazdálkodnak a közpénzzel, akkor nem szabad nekik közpénzt adni!
fado
2022. június 14. 13:51
Alkesz csak azt teszi ami lételeme
flesh ripper
2022. június 14. 13:42
Minden évben ez van: lopnak mindent, csalnak, sikkasztanak szégyentelenül, majd nem történik semmi. Mikor kattan végre a bilincs Lopcsány, meg a Parizeus & CO. csuklóján?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!