Az EP egységes európai választássá alakítaná az uniós parlamenti választásokat

2022. május 03. 22:45

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint „ideológiai szándékú követeléseket fogalmaz meg ahelyett, hogy javaslatokat tenne az uniós választási normák kiigazítására”.

2022. május 03. 22:45
null

Az Európai Parlament képviselői az európai uniós választási szabályok teljes átdolgozását indítványozó jogalkotási jelentést fogadtak el, amelynek célja, hogy egységes európai választássá alakítsa a most 27 eltérő rendszer szerint zajló európai parlamenti választásokat - tájékoztatott kedden a testület sajtóközleményben.

Kötelező földrajzi képviselet

A képviselők által javasolt rendszerben minden választópolgárnak két szavazata lenne: az egyikkel a nemzeti választókerületeken belül választanának képviselőt az Európai Parlamentbe, a másikkal pedig további 28 mandátum sorsáról döntenének egy közös uniós választókerületen belül. Az uniós választókerület listáin kötelező földrajzi képviselet biztosítaná, hogy a kisebb tagállamok se kerülhessenek versenyhátrányba a nagyobb tagállamokkal szemben. A javaslat szerint a páneurópai listákra európai választási formációk, például nemzeti politikai pártok és/vagy országos választói szövetségek koalíciói, illetve európai politikai pártok állíthatnának jelöltet.

Az EP képviselői a nemek közötti egyenlőséget is fontosnak tartják,

ezért szorgalmazzák az úgynevezett cipzárelv alkalmazását – mely szerint a női és férfi jelöltek felváltva követik egymást a listán – vagy a kötelező kvóták bevezetését. Az uniós parlament továbbá azt szeretné elérni, hogy a szavazás minden országban május 9-én legyen, és a választók a csúcsjelölti rendszer keretében, páneurópai listán szavazhassanak az Európai Bizottság elnökére is. A választási folyamat felügyeletéről és az új szabályok betartatásáról egy európai választási hatóság gondoskodna.

A Fidesz EP-delegációja nem tudja támogatni a jelentést

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében, azt írta, hogy a kedden elfogadott jelentés „ideológiai szándékú követeléseket fogalmaz meg ahelyett, hogy javaslatokat tenne az uniós választási normák kiigazítására”. A magyar képviselő szerint, az „EP nem a szuverenitás hordozója, az EU alapszerződéseinek urai a tagállamok”. „Az EU intézményrendszere sajátos entitás, de nem egy szövetségi állam. A transznacionális lista javaslatának elfogadása a centralizáció irányába tett lépés lenne, amelynek vesztesei a kis és közepes tagállamok lennének, ezért a Fidesz EP-delegációja nem tudja támogatni a jelentést”– hangsúlyozta.

Trócsányi László véleménye szerint nem egy átgondolt javaslatról van szó, hiszen az EP

csak 28 képviselő vonatkozásában, kísérleti jelleggel vezetné be a transznacionális listát.

Hozzátette: „a politikai pártok feletti ideológiai ellenőrzésre is feljogosított Európai Választási Hatóság léte pedig az uniós bürokráciát erősítené, és a demokráciát veszélyeztetné.”  „Üdvözlendő elemek a jelentésben, hogy a szöveg kitér rá, hogy a nemzeti kisebbségek nincsenek megfelelően képviselve az EP-ben; valamint elősegítené a fogyatékkal élők választásokon való részvételével kapcsolatos akadályok leépítését” – jegyezte meg a képviselő.

(MTI)

(Archív fotó: Járókelők az európai parlamenti (EP) választásokat hirdető plakát mellett Brüsszel uniós kormányzati negyedében 2019. május 24-én. Az Európai Unióban május 23. és 26. között kilencedik alkalommal tartanak európai parlamenti választásokat. A 28 tagállam állampolgárai öt évre választják meg az EP-képviselőket.MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopaszpapa
2022. május 05. 05:49
Újabb lépés a bolgár igásbarom álma (és a többség rémálma) felé. Tűnjön el a Nemzet,szűnjön meg a Haza, elég a sok hülyének az európai egybesűlt álmok! Isten óvja a Nemzeteket ezektől az usa utánzó mocskos korcsoktól!
CsakOlvas
2022. május 05. 00:04
Én meg azt gondolom, hogy ha az európai únió "ennek" gondolja magát, akkor téved. Ha fenntartja véleményét, akkor pedig huxit.
KBA98
2022. május 04. 18:02
Semmit! Az EU, az EP nem ér egy kalap sz...t sem! Minél előbb annál jobb, amíg lehet! HUXIT as soon as possible!
Biivisz
2022. május 04. 09:56
"szorgalmazzák a... cipzárelv alkalmazását ... a női és férfi jelöltek felváltva követik egymást a listán" Remek. A transznő nőnek számít (mint a börtönben), vagy férfinak? Előbbi esetben a teljes lista lehet férfi, csak minden második nőnek vallja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!