Fővárosi parkolási ügyek: Horváth Csaba vizsgálja, őt viszont az ügyészség gyanúsítja

2022. március 11. 16:00

Elképesztő helyzet alakult ki a fővárosi vizsgálóbizottságban, miután a zuglói polgármester is kutakodik az elmúlt 25 év korrupciógyanús ügyeiben, közben ő maga is érintett lehet. Ám mindenki hallgat.

2022. március 11. 16:00
null
Almási B. Csaba

Amikor a hóhért akasztják – nagyjából így érezheti magát Horváth Csaba, amióta vesztegetés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki és házkutatást tartottak nála. A zuglói polgármester ugyanis tagja annak a fővárosi vizsgálóbizottságnak, amely többek között az elmúlt 25 év esetleges korrupciógyanús parkolási ügyeit vizsgálja. Érdekes, hogy az ő meghallgatása már 2020 októberében is felvetődött, amikor arról döntött a testület, kiket invitál meg maga elé.

A parkolási téma koordinátora, Baranyi Krisztina vetette fel, hogy mint regnáló zuglói polgármestert, őt is faggassák ki. Horváthot váratlanul érte ez a megjegyzés, úgy reagált, őt nem érdemes meghallgatni. (Az más lapra tartozik, hogy a ferencvárosi politikus először azt hitte, Horváth 2010 és 2014 között volt a XIV. kerület első embere, de miután rájött, hogy tévedett, gyorsan korrigált, azt javasolta, a hivatalban lévő polgármestereket is hallgassák meg.) Ezt végül nem szavazta meg a többség.

Horváth–Baranyi-csörte

Egyébként így utólag érdemes felidézni, miket mondott Horváth a parkolás ügyében másfél évvel ezelőtt. Egy biztos, a viselkedéséből semmi nem utalt arra, hogy ő is sáros lehet, sőt. Először is

az MSZP-s politikus alaposan beszólt Baranyi Krisztinának,

a meghallgatandók listájának összeállítása ugyanis meglehetősen kaotikusra sikeredett, ezért közölte vele, hogy „kezdünk szétesni és nevetségessé válni”. Majd kioktatta a ferencvárosi polgármestert, hogy mielőtt kérdezni akarnak, illett volna elolvasnia az 1994-től fellelhető összes dokumentumot. Baranyi nagyon zokon vette kollégája – ahogy fogalmazott – „kioktatását és minősítéseit”, és kijelentette, ugyanilyen minőségű hozzászólásokat legutoljára a fideszes polgármester elődjétől, Bácskai Jánostól hallott a parkolással kapcsolatos munkája során.

Horváth ezután magyarázkodásba kezdett, és sajnálatát fejezte ki, hogy „Krisztina a lelkére vette”, és közölte, nem kioktatni akarta, hanem praktikus megállapítást tett arra vonatkozóan, hogyan kellene a vizsgálóbizottságnak végeznie a munkáját. Arra utalt,  legyen egy protokoll, ami azt jelenti, hogy tájékozódnak a fellelhető dokumentumokból, jegyzőkönyvekből, s legyen arra vonatkozó koncepció, milyen stratégia alapján szeretnének eljutni a végkifejletig. S megerősítette, ne minden polgármestert hallgassanak meg, hanem csak azokat, akik tudnak releváns információt adni. Szerinte egyébként ez a testület csak szakmai és politikai következtetések levonására alkalmas,

a jogi lépéseket majd a főváros vezetésének kell megtennie.

Fél évvel később azonban kiderült, sok értelme nem volt azon vitatkozni, hogy kiket hívjanak meg a meghallgatásra, ugyanis senki nem tett eleget a bizottság meghívásának. A legtöbben nem is reagáltak, néhány politikusnak, szakembernek a konkrét időpont nem volt megfelelő. Így a téma előadója, Baranyi Krisztina beszélt röviden a parkolás elmúlt éveiről. Azt vázolta, ő mit szeretne tudni. Többek között azt, mi igaz abból, hogy a cégek és a kerületek között megkötött szerződésekben attól tették függővé a vállalkozási díjakat, hogy „ki mennyit adott le a bevételéből, a nyereségéből a politikusoknak, pártoknak”.

A ferencvárosi polgármestert érdekelné, hogy a Fidesz az elmúlt tíz év alatt miért nem szüntette meg ezt a helyzetet, sőt szerinte a kezdeti szigorításokat enyhítés követte. Végül az is nagyon foglalkoztatja, hogy a jelenlegi, azaz a Karácsony-féle vezetés miért nem változtat ezen, hiszen az ő kampányígéretükben is benne volt a parkolás egyszerűsítése, felhasználóbarátabbá tétele, illetve az, hogy átláthatóbbá, egységessé teszi. A monológja után le is zárták a napirendi pontot, Horváth Csaba akkor nem szólt hozzá.

Senki nem reagált, hallgat Horváth, Baranyi, Havasi

Két hete pedig robbant a korrupciós bomba több MSZP-s érintettel, köztük Horváth Csabával. Ezért levélben fordultunk hozzá, és megkérdeztük, nem kíván-e lemondani a fővárosi vizsgálóbizottsági tagságáról, miután ez a testület foglalkozik az elmúlt 25 év korrupciógyanús parkolási ügyeivel. A zuglói polgármester nem válaszolt. Ugyanígy hallgat Havasi Gábor, a testület elnöke. Tőle arról érdeklődtünk, szerinte maradhat-e a vizsgálóbizottságban Horváth Csaba. Megírtuk neki, amennyiben igennel válaszol, akkor adjon rövid indoklást is. Ha viszont nemmel, akkor arra is kíváncsiak vagyunk, mit kíván tenni annak érdekében, hogy megszűnjön a zuglói polgármester tagsága? A sajtófőnökén keresztül telefonon próbáltuk elérni Baranyi Krisztinát is.

Visszahívást ígértek, de azóta is csak várjuk a ferencvárosi polgármester reakcióját.

Tehát nem lehet tudni, mi lesz Horváth Csaba sorsa, ám könnyen előfordulhat, hogy a fővárosi vizsgálóbizottság meghallgatja.

Az egyik kormánypárti tag ugyanis azt kérte a testület elnökétől, gondoskodjon Tóth Csaba, Horváth Csaba, Molnár Zsolt és Baja Ferenc meghívásáról, hogy az érintettek a sajtóhírekben megjelent állításokkal kapcsolatban képviselhessék az álláspontjukat. A KDNP-s Bagdy Gábor szerint ugyanis „tartozunk azzal a budapestieknek, hogy hogy ebben az ügyben is tiszta vizet öntsünk a pohárba”. Információink szerint Havasi Gábor még nem válaszolt Bagdynak.

Horváth feljelentést tett

A legfrissebb fejlemény az, hogy Horváth lemondás helyett ellentámadásba ment át, több lap ellen feljelentést tett. A polgármester úgy fogalmaz: „A velem kapcsolatban tényként megfogalmazott valamennyi hamis váddal és hazug állítással álláspontom szerint a rágalmazás bűncselekményét követték el és emiatt feljelentést teszek, mert még közszereplőként, kampányidőszakban sem vagyok köteles ezeket eltűrni. Ezen felül valamennyi médiummal szemben, amely ezeket a hamis vádakat tényként írta le, híresztelte sajtó-, majd kártérítési (sérelemdíj iránti) pert is indítok nagy nyilvánosság előtt elkövetett jó hírnév megsértéséért.”

Nyitókép: Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, Zugló polgármestere és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, a háttérben V. Naszályi Márta, Budavár polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án (MTI/Mónus Márton)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2022. március 12. 06:52
Szerintem hazudott a hazugságvizsgáló gép amikor azt mondta hogy Horváth Csabi bácsi kapott 270 milliót. Már Gyurcsány Feri bácsi is megmondta B. öszödön hogy az Orbáni hazugságvizsgáló "hazudik reggel, éjjel és este. Kell még valamit hazudnom Ildikó?"
Krupp Skya
2022. március 12. 06:45
Én hiszek egy szép új világban Én hiszek Heil Horváth Csabában! Szerintem Csabi bácsi megsem tudta volna számolni a 270 millió forintot, neki már a tört számokkal is baja volt Csabi bácsi és Olga néni: -Orbán megígérte, hogy a banki adó 2 ezrelék lesz. És mennyi lett? 0,2 százalék. Olga néni: -Szőrnyű!
fatman
2022. március 11. 23:39
Én még szeretném egyszer látni, amikor összeverekednek... :)
flesh ripper
2022. március 11. 19:18
Tolvajok, csalók, hamiskártyások, rablók, méregkeverők, orgyilkosok, hazaárulók, pederaszták, pedofilok, plagizálók, diplomahamisítók, magyargyűlölők, pszichopaták = ez a "magyar" ellenzék. A lopcsányista moslék-csőcselék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!