Ferenc pápa örömmel látogatna ismét Magyarországra

2021. december 15. 16:43

A Szentatya örömmel emlékezik vissza a szeptemberben Budapesten tett látogatására.

2021. december 15. 16:43
null

Ferenc pápa örömmel emlékezik vissza a szeptemberben Budapesten tett látogatására, és szívesen tenne lelkipásztori utat Magyarországon – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát az MTI-nek, miután találkozott Ferenc pápával a Vatikánban a szerdai általános audiencián.

Hortobágyi Cirill a katolikus egyházfő szeptember 12. és 15. közötti magyarországi és szlovákiai útjáról készült kiadványt vitte el a Vatikánba, és személyesen adta át Ferenc pápának. A Szentatya bele is lapozott a könyvbe, és visszaemlékezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) budapesti zárómiséjére, melyet a Hősök terén mutatott be – számolt be a pannonhalmi főapát. 

A pápa 34. apostoli útját összefoglaló, Az evangélium szabadságában éljetek! című kötet a Bencés Kiadó és az Új Ember katolikus lap kiadványa, Ferenc pápa budapesti és szlovákiai beszédeit tartalmazza magyar nyelven, a négynapos látogatás helyszínein készült fotókkal. A könyvet bevezető ajánlást Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke írta.    

A Pannonhalmi Főapátság vezetője az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a vatikáni audiencia-teremben tartott általános kihallgatáson lehetőség adódott rövid beszélgetésre is. 

„Ferenc pápa azt mondta nekünk magyarul, hogy 'Isten hozott'.

Emlékeztettem őt: szeptemberben a Vatikánba visszavezető repülőúton úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy mivel megérintette őt a találkozás a magyarokkal, szívesen tenne lelkipásztori látogatást Magyarországra. Mondtam neki, hogy nagyon várjuk, erre Ferenc pápa azt válaszolta: el fogok jönni” – számolt be Hortobágyi Cirill.    

Hangsúlyozta, hogy a bencés főapátság közvetlenül a Szentszék alá rendelt monostor, ahol Szent II. János Pál pápa huszonöt éve járt. „Ezért örülnénk, ha Pannonhalmára is el tudna jönni” – jelentette ki. A pannonhalmi főapátot mások mellett Dejcsics Konrád az apátság kulturális igazgatója kísérte. Az audiencián átadták Ferenc pápának Varga Ferenc bútorműves-mester intarzia-alkotását, amely a Gyermek Jézus születését ábrázolja.

(MTI)

Fotó: Trenka Attila, Mandiner

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. december 16. 12:01
Miért van az, hogy aki találkozik Dr Miniszterelnökkel, megváltozik a véleménye róla és ha addig kritikusa volt, egyből megértőbb netán támogatóbb lesz vele kapcsolatban? Netán mégiscsak létezik egy nemzetközi hálózat?
kozmosz
2021. december 15. 21:30
Javasolták neki valamelyik gyógyfürdőnket?
patópál
2021. december 15. 20:05
Na, akkor a zorbán ezen a héten is elszigetelődött. (Sajnos nem figyeltem, ezen a héten megbukott már?)
sorivo4
2021. december 15. 19:50
Örömmel látjuk viszont. De ha lehet, még a választások előtt jöjjön. Hogy biztosan utána is legyen kedve jönni. Ha csak fél napra be tudna ugrani a szentmártoni apátságra egy misére, az is megtenné és erősítőleg hatna. Még politikusokkal sem kell találkoznia. Elég csak az egyház vezetőivel ott futólag. Ez már azt jelentené, hogy a pápa szeret ide járni. Aminek jelentősége van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!