Neue Zürcher Zeitung: „Orbanomics”, Magyarország miniszterelnöke és csatlósai bebetonozzák gazdasági hatalmukat

2021. augusztus 27. 10:43

A svájci portál szerint a „belső körön” túl Orbán Viktor egy 10-15 üzletemberből álló csoportot gyűjtött maga köré.

2021. augusztus 27. 10:43
null

A Neue Zürcher Zeitung egy kommentárban arról ír, hogy jövőre választások lesznek Magyarországon, és a miniszterelnök az előkészületek során megpróbálja átcsoportosítani vagyonát a hozzá közel álló üzletemberekhez. A jogi bizonytalanságok egyre nőnek a svájci lap szerint, s ez a külföldi vállalatok számára is kockázatot jelent.

Ennek kapcsán a szerző kitért Mészáros Lőrincre, Orbán gyerekkori barátjára: a Felcsútról származó egykori gázszerelő néhány év alatt hatalmas vagyont halmozott fel, és egyre több ágazatban terjeszkedik. Jelenleg például Magyarország második legnagyobb pénzintézetét hozzák létre három bankból az ő főszereplésével.

Mészáros a miniszterelnök legközelebbi köréhez tartozik

– akárcsak édesapja és veje, Tiborcz István –, és egyértelműen Orbán bábja, mondta Király Júlia pénzügyi szakértő, a magyar jegybank korábbi alelnöke. Különösen a jól képzett magyarok bírálják a gazdag üzletembert, aki kicsit együgyű, és a beszéde is egyszerű – mondják egyesek becsmérlően.

Ezen a „belső körön" túl Orbán egy 10-15 üzletemberből álló csoportot gyűjtött maga köré. Tóth István János, a Korrupciókutató Központ munkatársa ezt a rendszert favoritizmusnak nevezi. „2011 óta folyamatosan nőtt azon közbeszerzések aránya, amelyeket Orbán köréhez tartozó személyek nyernek" – állítja. Azonban ezek az üzletemberek nem alkotnak állandó csoportot. Néha egyikük elveszíti a miniszterelnök kegyeit, míg mások felemelkednek.

– mondta Csillag István egykori gazdasági miniszter az orbáni körökben uralkodó erkölcsről. „Ő dönti el, ki nyer.”

Spéder Zoltán bankár és médiamenedzser például 2016-ban mélyrepülést élhetett át. Csányi Sándor pedig annyira beágyazódott a magyar gazdaságba, hogy valószínűleg támadhatatlan. Az üzletemberek az Orbánnal való kapcsolataiknak köszönhetően magas bevételeket tesznek zsebre, amelyek forrása az állam. Kovács Mátyás János gazdaságtörténész ezt a rendszert egy perpetuum mobile-hez hasonlítja: a miniszterelnök pénzt és posztokat osztogat, amivel megszilárdítja a rendszert.

(Fotó: Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa /b-j/ a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án. A magyar tulajdonban lévő vállalat 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy GMO-mentes magyar kukoricából cukor- és keményítőféleségeket állítson elő és értékesítsen. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. november 15. 20:47
Bizony, 2/3 van, ha egyaltalan ertik!
Folyékony Szilárd
2021. augusztus 28. 14:34
Az orbánbábok az állam csöcsét szívják, vagyonukat állami megrendelésekkel szerzik. Mihelyst ezen piócák köldökzsinórja egy kormányváltást követően megszűnik, bevételük nullára redukálódik, csődbe mennek. Milyen vagyonmentés? Ezek az államherék kormányváltást követően semmilyen megrendelést, pénzt nem fognak kapni működésük fenntartásához, így megszűnnek létezni. Hiába van nekik bármilyen vagyonuk azzal semmit nem fognak tudni kezdeni. Eladják az egyetemeiket, vagy a koncesszióba került autópályáikat? Esetleg a lopott földjüket, ingatlanukat? Ha lenne is rájuk vevő az csak ideig óráig fedezi kiadásaikat. Vevő azért sem lesz vagyontárgyukra, mert ezekre mindre bünteteljárás lesz kezdeményezve az új kormány által, ami több évig fog tartani, azalatt ezen vagyonok be lesznek fagyasztva a bírósági eljárás megszüntetéséig. Kétlem, hogy sorba állnának ezekért a vevők.
iIonah
2021. augusztus 28. 11:44
Remélem, valóban így van.
koronaszepe
2021. augusztus 28. 11:42
Így igaz, ez van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!