Azoknak lesz ingyenes a PCR-teszt, akik jó okkal nem oltatták be magukat

2021. augusztus 06. 22:27

Kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

2021. augusztus 06. 22:27
null

A KTK azt írta: Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban a halasztható műtéteknél nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen.

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, "mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével" – tudatták.

Megemlítették ugyanakkor, hogy több eset is kivételt jelenthet

A kormányrendeleti szabályozás – amellyel, mint írták, az ombudsman egyetért – tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével; azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem oltathatta be magát – fejtette ki a KTK.

A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa üdvözli a műtéti beavatkozások előtt szükséges PCR-tesztről szóló pénteken megjelent kormányrendeletet. A hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az alapvető jogok biztosa fontos előrelépésnek tartja, hogy a kormányrendelet orvosolja a jelentésében feltárt azon visszásságot, hogy a rehabilitációs ellátások és az elektív beavatkozások előfeltételeként a PCR- és az antigén gyorstesztek elvégzésének előírását eddig nem jogszabály, hanem közvetve az emberi erőforrások miniszterének egyedi utasítása, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ körlevele fogalmazta meg. A vonatkozó veszélyhelyzeti kormányrendelet e kérdéseket részletesen szabályozza, a kormányrendelet hatálybalépésével – az utasítások visszavonása mellett – a szabályozási szint igazolhatóan meg fog felelni az alkotmányosság követelményének.

(MTI)

Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2021. augusztus 08. 22:29
Épp most találtam még egy jó okot: Dr. Fauci, a világ egyik legtekintélyesebb eü. szakembere a témában, a "tünetmentes" (=egészséges) egyénekről: https://www.youtube.com/watch?v=vrAvjU2LBkg "Bármilyen fajta légúti vírusok teljes történetében a tünetmentes fertőzés SOHA nem okozott (járvány)kitörést. A (járvány)kitöréseket MINDIG tünetekkel rendelkező személy okozza. Még akkor is, ha van egy ritka, tünetmentes személy, aki továbbadhatja a betegséget, egy járványt NEM tünetmentes hordozók okoznak." Szóval ezek szerint nem veszélyeztetek másokat. Magam miatt pedig nem aggódom, van nekem jó immunrendszerem, az eddig is már kitűnő munkát végzett.
brekker
2021. augusztus 07. 10:00
A kínai a legkevésbé káros...
ancilla
2021. augusztus 07. 09:06
Magyarországon persze semmi hasonló nem volt, nincs, és nem is lesz sajnos. Kádár népe.
ancilla
2021. augusztus 07. 09:05
https://informatialibera.ro/hu/massziv-tuntetesek-kezdodtek-parizsban-melyek-atterjedhetnek-egesz-franciaorszagra-a-magyar-nyelvu-fosodratu-media-tudatosan-elhallgatja-a-tuntetesekrol-szolo-hireketvideo/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!