A börtönöket sem kerülte el a járvány, de a rabok nyolcvan százalékát már beoltották

2021. július 02. 12:00

Magas az átoltottság aránya a fogvatartottak között a hazai börtönökben, amelyekben július 1-től ismét engedélyezett a látogatás. A járvány kitörése óta tizenöt elítélt és a személyi állomány hat tagja vesztette életét a vírus következtében. A fertőzött rabok száma jelenleg 1357, ugyanakkor a bv-dolgozók között kétszer annyi koronavírusost találtak.

2021. július 02. 12:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Korlátozásokkal ugyan, de hosszú idő után július 1-től ismét fogadhatnak látogatókat a fogvatartottak a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) tájékoztatása szerint erre csak azoknak a raboknak van lehetőségük, akik mindkét oltást megkapták, de ők is csak a második oltás beadását követő tizennegyedik nap után. Ugyanez igaz a fertőzésen átesett és meggyógyult elítéltek esetében is.

A BvOP a Mandiner megkeresésére azt közölte, hogy több mint 14 ezer fő, azaz a fogvatartottak csaknem nyolcvan százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, amelyet a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi állománya adott be az elítélteknek. A rabokat alapvetően a kínai Sinopharm-vakcinával oltották be, de amennyiben egészségi okokból indokolt volt, a rendelkezésére álló egyéb oltóanyag beadását is biztosították az érintetteknek.

A BvOP tájékoztatása szerint a szervezet személyi állományának átoltottsága eléri a 64,85 százalékot.

Az előző hétig bezárólag összesen 1357 fő fogvatartott és 2622 dolgozó esetében igazolódott a koronavírus-fertőzés.

A BvOP kérdésünkre azt is közölte, hogy a járvány kitörése óta a személyi állományból hat, míg a fogvatartottak közül tizenöt vírussal fertőzött személy vesztette életét, akik mindegyike valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedett.

Hangsúlyozták, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve az összes szükséges intézkedést megtette és megteszi, hogy minimálisra csökkentse a kockázatot. Ennek eredményeként egyetlen intézetben sem alakultak ki gócpontok.

A fogvatartottakat a járvány kezdete óta folyamatosan tájékoztatják, plakátokon és kisfilmeken keresztül is, de a reintegrációs tisztekhez, valamint a börtönökben szolgálatot teljesítő egészségügyi szakemberekhez és pszichológusokhoz is lehet fordulni.

Több hír jelent meg arról, hogy a fogvatartottak nehezen viselték a látogatási tilalmat, de a BvOP kérdésünkre azt közölte, hogy a rabok fegyelmezetten betartották a járványügyi előírásokat és együttműködtek a személyi állománnyal.

A kapcsolattartás elősegítésére engedélyezték a Skype használatát, így az elítéltek az interneten is tudtak érintkezni családtagjaikkal, rokonaikkal. Ezen túlmenően több csomagot is fogadhattak, megnövelték a telefonálás időtartamát, illetve akinek nem állt rendelkezésére a szükséges pénzösszeg, azok számára havi háromszor 5 perc erejéig térítésmentesen biztosították a telefonhasználatot.

A nyitóképen: A 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén (fotó:MTI/Ujvári Sándor)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2021. július 03. 01:06
Több mint 30 éve nem volt amnesztia, minimum a járvány előtt már részleges amnesztiát kellett volna alkalmazni, súlyos felelősség terheli a kormányt emiatt.
Palepoli
2021. július 02. 14:56
Jó nagy csöcse van.
balbako_
2021. július 02. 14:40
Majd feljelentik az EU-nál, hogy miért nem 100%....
nick89
2021. július 02. 12:43
Nem javult a statisztika, az elítélteket kötelezően ajánlottan leoltották és máris remek adatokat lehetett közölni. (ismeretlen BV dolgozó)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!