A Fővárosi Önkormányzat fizikai erővel akadályozza meg sajtótermékek terjesztését

2020. november 03. 12:39

A rendszerváltás óta nem fordult elő ilyen eset – írta meg a Metropol.

2020. november 03. 12:39
null

Ahogy a Mandiner is megírta, törvénysértőnek nyilvánították Karácsonyék ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét. Több mint egy hete, minden reggel a közterület-felügyelet járőrei bilinccsel, könnygázzal, gumibottal felszerelkezve a budapesti aluljárókban körülveszik a METROPOL terjesztőit, s közlik, hogy parancsuk van a lap terjesztésének megakadályozásra – írja a Metropol.

Gyurcsány Ferenc embere adta ki az utasítást

Magát az utasítást Gyurcsány Ferenc bizalmi embere, korábbi személyi testőrparancsnoka adta ki. Handl Tamást néhány hónapja Karácsony Gergely nevezte ki a fővárosi közterületfelügyelők legfőbb vezetőjévé. Azonnal törvényességi felhívást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal.

A szintén Gyurcsány jobbkezének számító Gy.Németh Erzsébet fogalmazta meg a rendelkezés szövegét: csak akkor terjeszthető a budapesti utcán egy sajtótermék, ha abból minden egyes lapszámban négy oldalt biztosítanak a Fővárosi Önkormányzat által meghatározott tartalmaknak. Aki ezt nem fogadja el, azzal szemben kényszerítő eszközökkel lépnek fel a közterületfelügyelők.

Tiltakozik a Pesti Hírlap is

Az ingyenes lappiac másik szereplője, a Pesti Hírlap kiadója is tiltakozott: „A Pesti Hírlap 12 oldalából 4 elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit napi megjelenés mellett nem tudnánk kigazdálkodni” – fogalmazott Milkovics Pál, aki kiemelte: bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat vagy egy szakmai szervezet.

Hargitai Miklós szerint mindez rendben van

Karácsonyék módosítását a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Lovas Dániel is élesen bírálta. Szerinte a rendelet inkább provokáció és politikai hisztériakeltés, semmint szakmailag megalapozott javaslat, s életbe léptetése a sajtószabadságba történő beavatkozási kísérletnek minősülhet. Hargitai Miklós, a baloldali liberális MÚOSZ elnöke viszont úgy vélte, „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, és szerinte semmi gond nincs azzal, ha a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára biztosítsa.

Kép forrása: videa.hu/Metropol

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2020. november 03. 17:22
Jávor atom, aprofobrevek, leszbika remélem, már beszámoltak odakint szabad fovárosunk szabad sajtojarol!
nempolitizálok
2020. november 03. 17:04
Mondanám, hogy ezt kellene Orbánéknak akkor csinálni országos szinten a libsi lapokkal, de nagyon antidemokratikus és illiberális lenne.
bpe
2020. november 03. 16:11
hargitai miklós maó-tigris ki hal
hakos
2020. november 03. 15:37
"Hargitai Miklós, a baloldali liberális MÚOSZ elnöke viszont úgy vélte, nem kötelező közterületen lapot terjeszteni, és szerinte semmi gond nincs azzal, ha a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára biztosítsa." Na ilyenkor szarnak a saját szájukba. Ennyire gondolják komolyan a sajtószabadságot. Más költségén csinálnák a saját propagandájukat. És még a rendfertartó erőket is bevetik. Természetesen ez csak azok számára jelent meglepetést, akik nem emlékeznek arra, hogy mit műveltek a ballibbantjaink a kilencvenes években.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!