Az Eucharisztikus Kongresszus halasztása lehetőség a lelki felkészülésre – Mohos Gábor püspök a Mandinernek

2020. április 23. 20:01

Mindig nagyon nehéz, amikor az ember életének egy nagy eseményére készül, és végül halasztásra kényszerül – mondja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságvezetője, Mohos Gábor püspök, akit a jelentős rendezvény egy évvel való eltolásának híre mellett arról is kérdeztünk, Magyarországra látogat-e jövőre a pápa.

2020. április 23. 20:01
Pálfy Dániel Ábel

A Szentszék döntése friss hír, de egy ideje már világos volt, hogy szükség lesz az Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) elhalasztására, hetek óta zajlottak az egyeztetések a háttérben – mondja a Mandinernek Mohos Gábor püspök, a kongresszus titkárságának vezetője.

A püspököt azután kerestük meg, hogy  Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön bejelentette: a Budapesten idén szeptember 13. és 20. között kitűzött 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) az új koronavírus-járvány miatt nem a tervezett időpontban, hanem 2021-ben rendezik meg.

A koronavírus-járvány Mohos Gábor elmondása szerint több szempontól is lehetetlenné tette a rendezvény idei megtartását, hiszen

nem tudják, hogy a tervezett szeptemberi időpontban milyen korlátozások lesznek még érvényben

– sem a hazai tömegrendezvények megtartására, sem a nemzetközi légiforgalomra vonatkozóan.

A kongresszus előadóinak és résztvevőinek jelentős ugyanis külföldről, sokan más földrészekről érkezik, így kénytelenek repülővel utazni. Emellett a magyarországi járványhelyzet komolyan akadályozza a NEK szervezésének aktív munkafolyamatait, így közel sem biztos, hogy képesek lennének időben befejezni az előkészületeket – sorolta a döntés okait. 

Mohos Gábor elmondta, hogy személyesen eddig ötven-hatvanezer ember jelentkezett a kongresszusra résztvevőként, de emellett több olyan közösség, csoport regisztrált, amelynek ide érkező tagjai további tízezrekkel növelhetik a létszámot. A rendezvényre kilencven országból érkeznek látogatók.

Az elmúlt hetekben felröppent a hír, hogy

az Eucharisztikus Kongresszusra Ferenc pápa is Magyarországra látogathat.

Ezzel kapcsolatban Mohos Gábor azt mondta, érezhető volt a nyitottság a Vatikán részéről, de eddig nem született egyértelmű döntés a pápa esetleges részévteléről. A Szentatya utazásait pár hónappal a tényleges esemény előtt szokták bejelenteni, így korai lenne arról beszélni, hogy jövőre ez hogyan alakul – mondta.

„Ferenc pápa amellett, hogy a Római Katolikus Egyház vezetője, a Vatikán államfője is, így utazásai diplomáciai események számítanak. Azt is figyelembe kell venni, hogy Szentatya jövőre nyolcvanöt éves lesz, a programjainak sűrűségét az életkora, teljesítőképessége is befolyásolja, nyilván annyi programot szerveznek neki, amit biztonsággal el tud látni” – válaszolta, amikor arról kérdeztük, min múlhat a pápalátogatás. 

Mohos Gábor püspök

A püspök hozzátette, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy egész héten át tartó eseménysorozat, amelyet több helyszínen számos programmal és előadóval tartanak meg. Ezt nem fogják tudni egy az egyben az idei terveknek megfelelően megrendezni,

de érdemi változásokat nem terveznek a programsorozatban.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyelőre azt sem lehet tudni, hogy egy év múlva milyen lesz a helyzet, lesz-e még járvány, így nem érdemes jóslatokba bocsátkozni.

A baloldali és liberális médiumok egy része a kongresszus halasztásáról beszámoló hírekben nem felejtette el megemlíteni, hogy a kormány nagy összegekkel támogatta az Eucharisztikus Kongresszus szervezését – Egyes portálok több tízmilliárd forintról írtak. Erre vonatkozó kérdésünkre Mohos Gábor azt mondta, a valóság az, hogy az említett médiumok által emlegetett összegek töredékének megfelelő támogatás áll rendelkezésre a szervezéshez.

A püspök szerint ezek a portálok sok egyéb, Magyar Közlönyben megjelent támogatást is beleszámoltak ezekbe az összegekbe, amelyek más jellegű, infrastrukturális és egyéb beruházások alapját képezik, a kongresszus szervezésére nagyságrendekkel kevesebb pénzt tudnak fordítani.

„Mindig nagyon nehéz, amikor az ember életének egy nagy eseményére készül, és végül halasztásra kényszerül. A járvány miatt sokan kerültek most ilyen helyzetbe: rengeteg házasságkötés vagy más életre szóló esemény dátumát kellett módosítani. Az Eucharisztikus Kongresszus halasztása lehetőség nekünk, keresztényeknek, hogy lelkileg is még jobban felkészüljünk az eseményre. Használjuk ki ezt az időt!” – üzente a döntés miatt esetleg csalódott híveknek.

Hozzátette, remélik, hogy a helyzet abban is segít, hogy az utóbbi időben kényszerűségből egyre több helyen gyakorlattá vált online közvetítések segítenek majd, hogy rengeteg olyan ember is bekapcsolódjon az eseménybe, aki személyesen nem tudna itt lenni.
 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. április 24. 10:22
Sajnálom, hogy nem lesz Katolikus Pride. Mindenkit megillet a jog, hogy nyilvánosan megvallja, hogy irracionális metafizikai fantazmagóriákban hisz.
péterx
2020. április 24. 07:46
Aki szeretik az Istent, minden a javukra válik!
Pelso j.
2020. április 24. 05:41
Helyes, készüljetek lelkileg. Aztán jöhet egy online kongresszus, fillérekbe kerül, nem 30 milliárdba.
amaurote
2020. április 23. 21:26
hú pedig németh sanyi megint demonstrálhatta volna hogy veletek van XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!