Tanácskoztak a katolikus püspökök: nagy élmény volt Ferenc pápával találkozni

2017. december 08. 11:40

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia december 5-6-án tartotta téli rendes ülését – írja a Magyar Kurír.

2017. december 08. 11:40

Megtartotta szokásos téli ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A püspökök kétnapos tanácskozása lehetőséget kínált arra, hogy levonják a szentszéki hivataloknál tett novemberi ad limina látogatás tapasztalatait – írja Magyar Kurír.

Ennek keretében beszámoltak a szentszéki hivataloknak egyházmegyéjük állapotáról és találkoztak Ferenc pápával is. Mohos Gábor, az MKPK titkára az ülést követő sajtótájékoztatón kijelentette: „mindenki számára nagy élmény volt a Szentatyával való személyes találkozás, a minden témára nyitott kötetlen beszélgetés, a megélt mély egység tapasztalata, a pápa széles körű tájékozottsága és személyes figyelmessége”. Ferenc pápa és a püspökök eszmecseréje, valamint a szentszéki hivatalok vezetőivel folytatott megbeszélések „testvéri légkörben” zajlottak.

A lap tájékoztat arról is, hogy a Krisztus-hívők egységéért meghirdetett ökumenikus imahét 2018. január 21-től 28-ig tart, amelynek anyagát a karibi keresztény testvérek állították össze. Az országos nyitó istentisztelet 2018. január 21-én, vasárnap 19 órakor lesz a Szent István Bazilikában. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás és igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke. 

A püspökkari tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón kiderült: Ferenc pápa Magnum principium kezdetű, október elsején hatályba lépett apostoli levele módosítja az Egyházi Törvénykönyv 838-as kánonját a liturgia nemzeti nyelvekre való fordítására vonatkozóan. Ez a változás nagyobb kompetenciát biztosít a püspöki konferenciák számára, és egyszerűsíti a hivatalos latin nyelvű liturgikus szövegek népnyelvi fordításainak jóváhagyási eljárását. Ennek folyományaként a püspökök testülete határozott egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek a latin Misekönyv lovári nyelvre történő fordítása a feladata. E munka során merítenek a teljes Szentírás lovári nyelvre történt lefordítása során szerzett gazdag tapasztalatokból, amelyek „megfelelő alapot jelentenek” a Misekönyv liturgikus szempontokat is érvényesítő új, népnyelvi kiadásához.

Bejelentették tovább, hogy öt állam – Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – katolikus egyházai közösen négyszázötvenezer euró értékben kívánják támogatni a Libanoni Karitász áldozatkész munkáját az országban élő nagyszámú rászoruló és menekült megsegítésében. Ennek az összegnek a magyar egyházra eső részét a püspöki konferencia a nehéz helyzetben levő közösségek támogatására létrehozott alapjából biztosítja. 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2017. december 08. 17:43
"..Azt ugye tudod, hogy a Szíriából menekülők (migránsok) egy része keresztény?" Aki MENEKÜLT--és tényleg "az", mert bántják--azal EGYKÉNT járunk el, ha keresztény, ha muzulmán, ha ateista. Befogadjuk és megvédjük Őt és családját. MONDOM: HA TÉNYLEG me-ne-kült! Viszont ha illegális határátlépő az illető "világcsavargó kóborlovag"--akkor megintcsak EGYKÉNT járunk el vele szemben, akár keresztény, akár mohamedán akár ateista, akár--netán--zsidó. "Visszairányitjuk" az illetőt a szülőhazájába. Boldoguljon otthon ahogyan tud--mi magznk is ezt tesszük a saját hazánkban--és ne nézze hülyének a Világot, mint az EGÉSZ EU, élén Soros Györggyel.
Öreg
2017. december 08. 16:23
Gondolom, Beer Miklós elintézte a házas emberek pappá szentelésének lehetőségét, amit már írásban is kérelmezett!
balbako_
2017. december 08. 15:08
Nem tetszettek szólni neki, hogy azért csücsül Szt.Péter székében, hogy a keresztények érdekeit védje? ( Az iszlám védelmét mások jobban ellátják, mint a pápánk)
Bell & Sebastian
2017. december 08. 14:48
Azért azt ki lehet hámozni a diplomáciai szóhasználatból, hogy az odáig rendben van, nem kell migráns, mert a cigány se áldás, csak akkor tessék is foglalkozni velük. Lehet példát venni a keleti rítusú katolikusainktól!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!