Eörsi Mátyás visszautasítja a kormány jelölését a főtitkári posztra

2016. október 18. 10:55

Eörsi Mátyás levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével a Community of Democracies főtitkári posztjára. Döntésének okai ugyanazok, amelyek miatt a DK bojkottálja az országgyűlést.

2016. október 18. 10:55

Mint ismert, a magyar kormány, élve nemzetközi megegyezésen alapuló jogával Eörsi Mátyást, a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagját jelölte a Community of Democracies főtitkári posztjára. Eörsi akkor rengeteg kritikát kapott ezért.

Most azonban fordult a kocka. A DK Mandinernek elküldött sajtóközleménye szerint Eörsi Mátyás levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével, mert „a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl”. A jelölés visszautasításának okai ugyanazok, amelyek miatt a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői bojkottálják az országgyűlést és a parlamenten kívül, ingyen folytatják a munkát.

Eörsi Mátyás levelében többek között ezt írja:

Még egyszer megköszönöm mindazonáltal a támogatását, és engedje meg, hogy ezt az alkalmat arra is felhasználjam, hogy óva intsem Önöket, a magyar kormányt, és az azt támogató kormánypártot, az egykor barátokból álló Fideszt. Történelmi tapasztalatok egész sora szól arról, hogy egy korlátok nélkül működő kormány a demokráciát azért korlátozza, hogy először az általa a nemzet ellenségeinek tartott erőket megsemmisítse, abban a hiszemben, hogy majd alkalomadtán, ha az “ellenség” már megszűnt, visszaállítsa a demokráciát.

Így voltak ezzel a nácizmussal szemben fellépő és kompromisszumot nem ismerő kommunisták, így volt ezzel Idris király elnyomó diktatúrájával szemben fellépő és kompromisszumot nem ismerő Kadafi ezredes, így a Batista rémuralma ellen fellépő Fidel Castro és még rengetegen, akik eredendően, saját önképük szerint jóhiszeműen álltak neki ellenfeleik megsemmisítésének, majd lassan saját maguk sem vették észre, mikor váltak is elnyomókká, ahonnan nincs vissza- út.

Félreértés ne essék, a Fidesz és a jelenlegi kormány, még ha tett is kísérletet politikai ellenfél politikai motivációjú bebörtönzésére, még nem tart itt. Ám számolnia kell azzal, hogy ha felszámolja a kormány ellenőrzésére hivatott állami intézményeket, a kritikus sajtót és a civil szervezeteket, akkor nem lesz, aki a végzetes következményekkel járó döntésektől megóvja, és a ma a hatalmon lévők ismét tragédiába sodorhatják az országot, benne természetesen saját magukat. Tartja egy mondás, hogy aki nem tanul saját történelméből, az annak megismétlésére van kárhoztatva, s bár nincs mire alapoznom, mégis szeretnék bízni abban, hogy inkább előbb, mint utóbb a kormány észhez tér, és visszatér a demokratikus normákhoz, hogy ezzel megelőzze a tragédiát.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2016. október 18. 19:57
Így jár aki bízik egy zsidóban! Simán hátbaszúrta a Kormányt.
Erdélyi kopó
2016. október 18. 18:44
Na amikor ez az Eörsi elmeséli,hogy a kincses városban virággal és szeretettel fogadta´k, http://mno.hu/velemeny/eorsi-matyas-kalandjai-kolozsvarott-597949 "Eörsi Mátyás a kampányban lényegében nyíltan kimondta, hogy a balliberális koalíció érdekei sokkal fontosabbak a magyarság ügyeinél." "Még Funarnál is nagyobb kárt okozott A helyszínen osztogatott egyik szórólap szerint Eörsi Mátyás "nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet", és Eörsi Mátyás még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak." Nem csak a kolozsvári, de az összmagyarságnak is.
Mich
2016. október 18. 13:26
Mi ez az Eörsi-Mandi szar...?! "a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői bojkottálják az országgyűlést és a parlamenten kívül, ingyen folytatják a munkát." éppen fordítva: 1. nem végzik a munkájukat 2. de ezért mégis felveszik a pénzt "majd szarunk ingyen nem dolgozni!"
3M..
2016. október 18. 13:09
"Eörsi Mátyás levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy nem kíván élni a kormány jelölésével." LOL, ez mekkora blama már! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!