Az egész Klik hibás alapelvre épült

2016. február 12. 14:26

Ha a Klik kialakítását és magyar közoktatási rendszer épp megbukott átalakítását nézzük, akkor az látszódik, hogy már a kezdetek is elhibázottak voltak.

2016. február 12. 14:26
Szalai Bálint

„Először a kormány lefokozta a teljes oktatást államtitkári szintre, és egy teljesen súlytalan alakot, a hiteles stratégiai vezetőnek kevéssé mondható Hoffmann Rózsát tették az élére. A közoktatásban aztán egyetlen vezérelv mentén történtek az átalakítások, ez pedig a központosítás lett. 2009-ben még a kormányzó MSZP is valamilyen fajta központosítást akart, de ez nagyon is beleillett a dohánykereskedelemtől a szemétszedésen át a turizmusig tetszőleges problémára teljes központosítással válaszoló Orbán terveibe is.

A teljes központosítással a kulcsszerv, a Klik lett az iskolák pedagógiai munkájának teljes finanszírozója és a tanárok munkáltatója, míg az iskolák pedagógián túli üzemeltetője az önkormányzat, az igazgatók munkaadójává pedig maga a minisztérium vált.  

Így klikes tankerületek felügyelik az iskolákat és finanszírozzák a napi ügyeket is, és bár az igazgatóké marad a szakmai felügyelet, valójában szinte semmilyen érdemi döntést nem hozhatnak meg. Részben emellett még erős központi tervezés jött be a megvehető tankönyvekre, a tantervekre és egyebekre. A tanárok formális felügyeletet kaptak a tankerületi Klikektől, amelyek lényegében a pedagógiai munka egyedüli meghatározói lettek, a tanárok az iskolaigazgatókkal együtt végrehajtókká váltak.” 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alabanda
2016. február 13. 12:20
A KLIK meg az ő alapelve: Tanár, ha besorolásával, előrelépésével stb. kapcsolatban kérdést intéz a KLIK-hez, előadván problémáját, és megoldást, választ vár, a következőt tapasztalja: először is postafordultával aláíratnak vele egy papírt, hogy büntetőjogi felelősséget vállal arra, minszerint a közte és a KLIK között zajló levélváltás tartalmából semmit sem szivárogtat ki. Majd e levél után - ismételt folyamodványok ellenére - a KLIK többé meg nem szólal, hetek-hónapok múlva sem válaszol a tanár sürgős problémájára. Ha a szerencsétlen máshonnan remélne megoldást, a KLIK teljességgel jogosan beperli. Ha a tanár nem írta alá a jogi felelősségvállalásról a papírt, eleve szembeszállt a KLIK-kel, gyanús partizán, akinek a KLIK a továbbiakban ilyenformán nem köteles válaszolni. A tanárnak pusztán a jövőbeli alkalmazása forog kockán - három diplomával, jó három évtizedes sikerekben gazdag iskolai múlttal, nyolc évvel a nyugdíj előt...
Harangláb
2016. február 12. 22:29
Hát ez ölég gyengécske, mondhatni szakmaiatlan... A fidesz kormányban az államtitkár a korábbi miniszternek felel meg, így nincsen semmi lefokozás4 ezt az újságíró nem tudja,...Akkor olvasson, mielőtt írna... Az egyen tankönyvvel semmi hiba, ha a jó tankönyv az egyen tankönyv. Az igazgatók nagyobb homokozót szeretnének maguknak, ami érhető az ő szemszögükből...:)
drkovax
2016. február 12. 17:06
A KLIK léte okán most rá van varrva az országban előforduló összes anomália, ami korábban eloszlott a 3200 önkormányzat között. Persze az nem tűnik föl senkinek, hogy összesen tudnak néhány tucatnyi valódi eseményt felsorolni, miközben korábban ennyi csak néhány városból is összejött ...
Gullwing
2016. február 12. 16:08
Megint egy ballibsi fostalicska aki beleugat abba amihez nem ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!