A gyerekek érdekében nem hallgatnak tovább a pedagógusok

2016. február 03. 21:07

Miskolcon és az ország több pontján tüntettek pedagógusok a közoktatásban kialakult helyzet felszámolásáért. A miskolci tüntetésen 16 pontban fogalmazták meg a tanárok a követeléseiket, amelyek között szerepelt a szabad tankönyvválasztás és a Klik megszüntetése is. A felszólalók szerint a hatalom nem akarja megérteni, hogy mi a baja a pedagógusnak, a céljaik politikamentesek, és a gyerekek érdekében szólalnak fel, mert a kormány „zsellérnemzedéket akar kineveli”.

2016. február 03. 21:07

A központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a „rendszerszintű hibák” orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői Miskolcon szerda este. A tüntetésen néhány ezren voltak.

A borsodi megyeszékhely Herman Ottó Gimnáziumának nevelőtestülete januárban nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, amelyek orvoslása nem halasztható tovább. Eddig mintegy 250 intézmény és csaknem 20 ezer pedagógus csatlakozott hozzájuk.

A felszólalók arról beszéltek, hogy a kormány oktatáspolitikája átgondolatlan, a forráskivonás folyamatos, a jogszabályok egyeztetés nélkül születnek, és mindez a gyerekek alkotmányos jogait sodorja veszélybe.

A tanárok céljai politikamentesek, követeléseiket 16 pontban fogalmazták meg

Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke és Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a tanároknak nincs félnivalójuk, mert céljaik politikamentesek, az oktatás jobbá tételét szolgálják. Felolvasták 16 pontos követelésüket, amelyek között szerepelt a szabad tankönyvválasztás és a Klik megszüntetése. A tömeg „Követeljük, követeljük!” skandálással kísérte a felszólalásokat.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a hatalom által megosztott pedagógustársadalom türelme elfogyott, a gyerekek érdekében nem hallgathatnak tovább. A Herman Ottó Gimnázium nyílt levele erőt és bátorságot adott a pedagógusoknak ahhoz, hogy ki merjék mondani, hogy a gyerekek érdekben nem hallgatnak tovább. A hatalom nem érti, hogy mi a baja a pedagógusnak, nem érti, mert nem akarja megérteni – tette hozzá.

A miniszter szó jelentése szolga

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy vélekedett, hogy a pedagógusok lesznek az új migránsok, akik veszélyeztetik a nemzeti együttműködés rendszerét. Úgy fogalmazott: a szakminiszter nem veszi észre, hogy ez a „bicikli szétesett és javíthatatlan”.

A miniszter szó jelentése szolga, akinek országát kell szolgálnia, ha pedig erre képtelen és nincs tehetsége, akkor távozzon – mondta Mendrey László, megjegyezve: a köznevelési kerekasztal „csonka”, azon csak a „kedves vendégek”, politikai szövetségesek lehetnek ott.

Nem csak Miskolcon tüntettek

A miskolci demonstrációval egy időben számos városban tartottak szolidaritás kifejező tüntetést. Budapesten félezren, a vidéki városokban pár százan jelentek meg a demonstrációkon.

Budapesten Szász Judit, a Szabadságszínpad Egyesület nevében a kormányzat oktatáspolitikáját bírálva az mondta, hogy „zsellérnemzedéket akarnak kineveli”. Lázár Júlia, a Hívatlanul Hálózat alapítója azt hangsúlyozta: fontos, hogy a szakszervezetek ne üljenek le ahhoz a kerekasztalhoz, amelynek része a „senki által fel nem hatalmazott” Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Pedagógus Kar.

Szombathelyen Koroknyai Sándor, a Szolidaritás helyi vezetője azt hangsúlyozta: a követelések középpontjában nem a pedagógusok, hanem a diákok állnak, az ő érdekükben szólaltak meg a tanárok. Mitre-Károlyi Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének vasi elnöke közölte: az utóbbi évek folyamatos és átgondolatlan változtatásai csak bizonytalanságot teremtettek a közoktatásban. 

Békéscsabán, az Ébredj, Viharsarok! civil szervezet flashmobjához csatlakozó Bod Tamás (Együtt) tanszabadságot, szabad tankönyvválasztást, a Klik megszüntetését és az oktatás modernizálását követelte. Veszprémben, Győrben, Szegeden és Pécsett is összegyűltek a miskolciakkal szolidaritást vállalók.

A Liga Szakszervezetek közleményben tudatta, hogy szolidáris a közoktatás átalakítását követelő megmozdulásokkal, mert aggasztónak tartja a közoktatás jelenlegi állapotát.

Politikusok is megszólaltak a tüntetések előtt

A miskolci demonstráció előtt az ellenzéki pártok is megfogalmazták véleményüket a közoktatás helyzetéről. Hiller István szocialista politikus, volt oktatási miniszter azt mondta: ahol jól működik az oktatás, ott a gyereket helyezik a középpontba, Magyarországon viszont az intézmény, a Klik fontosabb, mint a gyerek.

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a közoktatás nem pártügy, annak kérdéseit a diákokkal, szakszervezetekkel, pedagógusokkal kell egyeztetni. Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja azt közölte, hogy az oktatás, a fiatalok jövője, a tanárok helyzete mindenkinek fontos.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közleményben tudatta, tiltakoznak „az állampárti módszer ellen”, hogy a pedagógusokat véleményük szabad kinyilvánítása miatt állásuk elvesztése fenyegeti. Hozzátette: a Klik működésképtelen, a tanárok és a diákok túlterheltek, a tankönyvek silányak, a társadalmi különbségek pedig egyre nagyobbak.

A demonstráció előtt Hollik István kereszténydemokrata képviselő azt mondta, hogy a kormánypártoknak a gyerek érdeke a legfontosabb, viszont a „bukott baloldal” csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat.

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkemókus
2016. február 04. 21:48
Kíváncsi lennék, ha összeadnák, mennyit pazarolt egy-egy iskola (tudnék mesélni), akkor mi jönne ki, ők voltak a pazarlóbbak, vagy a KLIK az. Amit még visszasírnak, hogy a bolsi igazgatók a csókosaiknak magasabb fizetést adtak, mint a többi tanárnak. Hogy miért nem mennek külföldre? Mikor egy német nyelvtanár az ausztriai kiránduláson a diákjaitól kér segítséget, mert nem érti a nyelvet. Mosogatni nem olyan kényelmes, és nincs óránként negyedóra szünet. Tavaszi, nyári, őszi, téli szünet. Tanítani nem tudnának kint, és nem csak a nyelvtudás miatt.
Ján Fortunák
2016. február 04. 10:29
Bírom a sok hozzáértő (magát jobboldalinak hívő) kommentelőt itt is, meg a Lánchíd Rádió betelefonálós műsorában is. "A tanár napi 4 órát dógozik. Az orvost meg a tanárt kitaníttattuk a mi pénzünkön, oszt ebból q jól megél egész életében, és még ő pofázik. Én napi 10 órát sofőrködök, ez a munka, de senki nem emeli a fizetésem." Gratulálok, sikerült visszahozni a proliállamot. Kádár szelleme itt van köztünk. A baj csak az, hogy ezek a szerencsétlenek azt hiszik, ők a polgárok, a konzervatív magyarok. Hát nem, a legsötétebb agymosott bolsik. Én kint voltam a pécsi tüntetésen, bár én a felsőoktatásban dolgozom. Hozzám kerülnek a szegény zombisított fiatalok a középiskolából. A színvonal évről-évre meredeken zuhan! Sokan rosszalják, hogy a politika is belekeveredett a tiltakozásba. Sajnos ez anélkül nem megy, itt az egész orbáni rendszert kellene ahhoz leváltani, hogy eltakarodjon a sok kontraszelektált barom az élet minden területéről. Egyszer talán megérjük...
Agnieszka
2016. február 04. 09:55
Szomorú, h. azt a kevés gyereket sem tudják valamilyen nívót képviselő rendszerben tanítani, nevelni. Sokkal kisebb osztálylétszámmal kéne oktatni, mondjuk, szerintem leginkább 25 gyerek egy osztályban a nyerő. Nyelv és reál tárgy órákra még ezt a létszámot is ketté kellene osztani. A 18 éves tankötelezettséget jobb, ha elfelejtik, ha valaki NEM akar tanulni ilyen idős korában, ez a fiatal felnőtt kor határa, az nem is fog, viszont kolonc a többi szereplő nyakán. A tankönyv választékkal kapcsolatban NAGYON óvatosan kéne gondolkodni, ugyanaz a jegy más-más könyv alkalmazása esetén nem igazán összehasonlítható tudásra fog vonatkozni? Mi lesz az iskola váltókkal? Ez egy kicsi ország. Ahhoz, h. a tanártól minőséget lehessen követelni, meg kell fizetni, mint bármely más értelmiségi pályán működőt. A teljesítményét éppúgy el kell és lehet bírálni, mint egy mérnökét, orvosét. Föl kell számolni azt a világot, h. a pedagógus pálya fő vonzása a viszonylag több szabad idő, a szülők többségének nincs lehetősége a hosszú nyári szünet alatti egész napos gyermekgondozásra, nevelésre, ezt kiegészítve tőlünk nyugatabbra a gyerekek egyszerűen TÖBB tanórát kapnak, ami a magyarok esetében versenyhátrány. A 9 osztályos általános iskola terve merénylet a normális haladásra képes gyerekek ellen. A központosítás nem ördögtől való, a zökkenőket kell kiküszöbölni és a kulcs szó az, h. PÉNZ nélkül NEM megy! Ha a tanári szakma az anyagiak miatt VONZÓ lesz, lehet követelni és meg nem felelés, v. gyenge teljesítmény esetén cserélni. Ehhez viszont az KELL, h. reál tanárok bére, hasonló legyen a műszaki egyetemi végzettséggel az iparban elérhetőhöz! FÁJ? Az élet kegyetlen, sajnos. Ha egy munkára NINCS jelentkező, akkor az első lépés a fizetés emelése és ez körülbelül az utólsó is, demokráciában. Szerencsére ez van.
Hora
2016. február 04. 09:31
http://fixhd.tv/videotar/lejatszo/6001
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!