Balog Zoltán: 2016-ban magyar kulturális évad lesz Lengyelországban

2015. január 27. 21:13

2016-ban nagyszabású magyar kulturális évad lesz Lengyelországban – mondta el Balog Zoltán a dél-lengyelországi Brzezinkában. Balog a lengyel kulturális miniszterről állapodott meg erről. Az évadnak három arpopója van: az ’56-os forradalom 60. évfordulója, a krakkói ifjúsági világtalálkozó és a az, hogy Wrocław lesz Európa kulturális fővárosa.

2015. január 27. 21:13

2016-ban nagyszabású magyar kulturális évad lesz Lengyelországban – mondta el az MTI-nek az emberi erőforrások minisztere kedden a dél-lengyelországi Brzezinkában. Balog Zoltán erről Małgorzata Omilanowska lengyel kulturális miniszterrel állapodott meg lengyelországi hivatalos útja során, az auschwitzi megemlékezést megelőzően.

 
A tervezett eseménynek három indoka van: 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulójának évében Magyarország lesz a varsói nemzetközi könyvvásár vendége. Ugyanabban az évben rendezik Krakkóban jelentős magyar részvétellel a nemzetközi keresztény ifjúsági világtalálkozót, és számos magyar rendezvény lesz Wrocławban is, amely akkor Európa kulturális fővárosa lesz.
 
A miniszter kifejtette, Magyarországot és Lengyelországot az '56-os évforduló összeköti, hiszen az októberi magyar forradalmat a júniusi poznani munkásfelkelés is inspirálta. 
 
A szolidaritás azóta is kölcsönös, a hagyományos lengyel-magyar barátságot a 2016 májusától 2017 májusáig tervezett kulturális sorozat is megerősítheti – tette hozzá.
 
A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó Balog Zoltán hétfőn Władysław Kosiniak-Kamysz család-, szociális és munkaügyi, valamint Lena Kolarska- Bobińska felsőoktatási miniszterrel folytatott tárgyalásokat. Kosiniak-Kamysz miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország és Lengyelország közös táborokat szervez ukrán, lengyel és magyar fiatalok számára, hogy ezzel is kifejezze szolidaritását a kelet-ukrajnai harcok miatt szenvedőkkel.
 
A lengyel-magyar szolidaritás hagyományára Balog Zoltán abban az előadásban is utalt, amelyet hétfőn a varsói külügyi intézetben (PISM) tartott.
 
Látogatása során a magyar miniszter Kazimierz Nycz bíborossal, varsói érsekkel, valamint Jerzy Samiec evangélikus és Marek Izdebski református püspökkel is találkozott, akikkel az Európa alapját jelentő keresztény értékek mai érvényesítéséről, különösen a család intézményének gazdasági és erkölcsi támogatásáról beszélt.
 
Balog Zoltán látogatása végén, kedden az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen vett részt.
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmandia73
2015. január 27. 22:09
Nedecvárat vissza is adhatnák... Kulturálisan.
Zsolt75
2015. január 27. 21:50
"látogatása végén, kedden az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen vett részt." Ilyen csúnyán ledegradálni a Megemlékezést... Leszkapsz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!