Matolcsy nem megy el a bizottsági meghallgatásra

2014. szeptember 03. 17:13

Matolcsy György MNB-elnök törvénytelennek tartja a parlament költségvetési bizottságának összehívását, ezért nem megy el a meghallgatásra. Leszögezte: a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának, nem pedig a költségvetési bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel.

2014. szeptember 03. 17:13

A költségvetési bizottságot annak MSZP-s elnöke, Burány Sándor hívta össze az MNB jelentős összegű költései miatt. A jegybank korábban kétszázmilliárd forinttal támogatta oktatási tevékenységet végző alapítványait és milliárdokat költött ingatlanokra is. Burány azt nyilatkozta, hogy a bizottsági ülésen Matolcsyt és a jegybank felügyelőbizottságának tagjait is meghallgatnák.

Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke ezután közleményben tudatta, hogy szerinte törvénytelenül hívták össze a bizottságot, mert ezek az ügyek a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak. 

Az MNB szintén azt közölte, hogy Matolcsy György nem megy el a költségvetési bizottsági meghallgatásra, mert a gazdasági bizottságnak kell beszámolnia. A jegybank szerint is törvénysértő a költségvetési bizottság összehívása, „törvénysértésben pedig nem vesz részt” a jegybank. Közleményben az MNB azt is kiemelte, hogy Az Országgyűlés és az ÁSZ felé fennálló beszámolási, tájékoztatási kötelezettségüknek rendre eleget tesznek – írja a Magyar Nemzet.

Az LMP ezért a jegybankelnök gazdasági bizottsági meghallgatását kezdeményezi. Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke szerdai közleményben rámutatott: az MNB-törvény értelmében a gazdasági bizottság feladata megállapítani a jegybank „precedens nélküli költekezésének” törvényességét, sőt azt írta, a testület kötelessége az MNB által tervezett minden beruházást egyesével megvizsgálni. 

Az LMP-s képviselő szerdai közleményében felszólítja Rogán Antalt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökét, hogy kezdeményezze a jegybankelnök bizottsági meghallgatását. A képviselő az Eiffel Palace megvásárlását egyértelműen haszonűző tevékenységnek ítélte, amire – mint írta – a jegybanknak nincs lehetősége. A bizottságnak szerinte azt is meg kell vizsgálnia, hogy a Matolcsy György által képviselt „mindent szabad, amit a törvény nem tilt” hozzáállás mennyire képviseli a magyar emberek érdekeit. Schmuck Erzsébet az MTI-hez eljuttatott kommünikében megismételte: az MNB átláthatóságához elengedhetetlen, hogy újra felálljon a bank tavasszal megszűnt felügyelőbizottsága.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2014. szeptember 04. 01:29
Az a fránya jegybanki függetlenség... most aztán rendesen visszanyalt.
Felebarát
2014. szeptember 03. 21:53
amúgy meg kurvára mindegy elmegy vagy nem megy el, mert semmit nem érnek ezek a bizottságok...és ha nincs törvényi rendelkezés, hoyg igen is el kell menni, akkor meg tökmindegy...max tudjuk, hoyg súnyit
S0ma
2014. szeptember 03. 21:40
A SOma-bizottság pedig szívesen meghallgatná Burány kicsi/nagy kutyáját, hadd ugassa ki magát igazán!
Tintamin
2014. szeptember 03. 21:32
En orulok, hogy ilyen komoly szakmai kezbe kerult a nemzeti bankunk! Kinek mi koze hozza, hova koltenek 200milliardot? Majd ha veszteseges lesz a bank, az allam kipotolja. Ahhoz is kinek mi koze? Erthetetlen ez a magyar neplelek, hogy allandoan mindent tudni akar. Bezzeg 40 evig minden olyan jo volt itt, senki nem kerdezett semmit!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!