Új ellenállás a semmiből

2014. május 16. 13:14

A politikai osztállyal szembeni kritika, termékeny táptalaj az egyébként is új mobilizációs és marketingtechnikákkal dolgozó mozgalmak, single-issue pártoknak.

2014. május 16. 13:14
Böcskei Balázs

Ahhoz azonban, hogy ezek hosszú távon sikeresnek bizonyuljanak, számos tényező szükséges: például az adott országban elfogadott legyen a protestkultúra. Magyarország ennek híján van, bár az utóbbi években jelentős változások álltak be az elfogadás irányában. Nem árt, ha az adott társadalom egy szegmense rezonál az adott ügyre, és mindennek hátterében általában is (jelentős) elégedetlenség van a politikai osztállyal szemben. Elvileg utóbbi itthon is fennáll, de a sikerhez hozzátartozik az is, hogy az adott szervezet képes legyen hatékonyan, mediálisan s legfőképpen tartósan megjeleníteni magát és az ügyet. Ez már gondot szokott okozni. Blogköztársaságban erősnek lenni nem ugyanazt jelenti, mint a Blikkben vagy az MTV Híradóban (vagy legalábbis abban, ami ezen a néven fut évek óta a helyén). Végül a már említett politikai inaktivitás és apátia szintén blokkolhatja a politikai innovációt. Ebben hazánkban szintén nincs hiány.

Magyarországon az utóbbi években az egyes botrányos ügyek (például a NAV-botrány, röghöz kötés, Paks 2) nem eredményeztek pártosodást, legfeljebb mozgalmiságot (Hallgatói Hálózat, Paks elleni tüntetők hálózata). Ennek oka egyrészt az érintettek forráshiánya, másrészt a nagyfokú antipolitikai attitűd, harmadrészt az, hogy a pártok eleve megszállják ezeket a témákat, és egy idő után elmosódik a határ a kívülállónak a civilek (azaz potenciális pre-pártok) és a pártok között. Ilyenkor (néha tévesen, az adott ügy képviseletére nézve hibásan) a civilek bedobják a törülközőt, kiszállnak.

Jelenleg az a helyzet áll fenn, hogy a magyar politikai osztály megújítását nem kapják ingyen a közügyekért aggódók. A kívülről érkezőknek a fentiekkel kell megbirkózniuk, a bent lévők pedig újra a régi dilemma elé kerültek: rendszer- vagy kormányellenzék.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. május 16. 19:06
Balgák meg a liberátorok örülnek az ilyen szövegnek Böcskei.De ők is tudják az egész csak felesleges,álmodozó szószaporítás. Ha végeznél önkontrollt/ami nálatok hiánycikk/rájönnél,hogy az írásra fordított ídőt kellemesebben is eltöltheted.Csajozzál vagy igyál egy sört esetleg kettőt!
kulakman
2014. május 16. 18:31
A civil az kívülálló, mondja ez a gyerek ,nos ha valaki kívül áll valamin ,az taxatíve ki lehet mondani,hogy nem ért az adott témához, ha meg nem ért egy adott témához akkor csak az érzelmeit tudja belevinni a szakértelmét nem , a kör bezárult ,természetesen ezután , is beleugatunk olyan témákba amihez nem értünk de civil kurázsiból, hozzá nem értésből nem megyünk előre ,veled se fiam!!!
OberEnnsinnen
2014. május 16. 14:47
Repülő emberek. Szerintem Soros Gyuri bácsi támogatná. Ronald Lauder nem, ő sóher. Milliárdos Kaszinót is 0 (nulla) saját pénzből akart építeni. Tehát akkor: Repülő Ha-Há-s Emberek - nem fiúk és nem lányok: nincs nemük (Új Order) a város fölött. "Lángoljon az egész város" jeligére hosszú feliratot húznak maguk mögött: Minden másodikon "Orbán diktátor!" felirattal. Közöttük Bartus-, Heller-, Lengyel László-idézetek.
nemormester
2014. május 16. 14:28
Legyen sok protest! A pék ellen, aki nem ingyér kiflit nektek. A csajok ellen, akik nem állnak szóba veletek. A cseresznyefa ellen, aminek a hegyén vannak a legszebb szemek, és nem tudok érte felmászni. A gravitáció ellen, ami miatt mindig pofára estek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!