Az ungvári kisebbségi tévé- és rádiófesztiválon hét díjat nyert az MTVA

2013. szeptember 20. 14:57

Öt televíziós és két rádiós oklevelet, köztük a televíziós fődíjat is a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkatársai által készített műsorok nyerték az ungvári Szülőföldem szép határa elnevezésű nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon.

2013. szeptember 20. 14:57

Az elismerésekről az MTVA vallási, kisebbségi és határon túli műsorok főszerkesztője tájékoztatta az MTI-t. Barlay Tamás elmondta, hogy az ukrajnai Kárpátalja Megyei Állami Tévé- és Rádiótársaság (KMÁTRT) tizenötödik alkalommal szervezte meg a seregszemlét, amelyre hat országból, köztük Magyarországról neveztek be a nemzetiségi kisebbségek életét és kultúráját bemutató alkotásokat.

A fődíjat a szlovák magazin, Sári lakodalmas címmel készült műsora nyerte. A Bencsik János és Hrubonová Iveta által készített program egy a községben tartott, hagyományos szlovák menyegzőt mutat be. A zsűri különdíját, valamint a legjobb operatőri munkáért járó díjat kapta a román szerkesztőség Négy évszak a tanyán című alkotása, amely egy magyar-román kettős identitású alföldi pásztorember életét mutatja be – számolt be Havasi János, az MTVA kabinetvezető-helyettese, aki az ungvári megmérettetés tévés zsűrijének elnöke volt. Boka Tibor és Szögi László alkotása a dokumentumfilmek eszközeivel, szinte észrevétlenül követi az állataival egy tanyán élő pásztor mindennapjait.

A legjobb rendezésért járó oklevelet Pászti Rita érdemelte ki, a Rondó című nemzetiségi magazin egyik adásáért, és ugyancsak díjazták Gerner Évát, aki a német kitelepítésekről készített filmet. A rádiósok közül a legszebb riport díját Mándity Predrág, a pécsi szerb műsorok szerkesztőségének felelős szerkesztője érdemelte ki, és a díjazottak között volt Éri Péter, a Népzene határok nélkül című műsor szerkesztője is.

Havasi János a tévés zsűri elnökeként szerzett tapasztalatait úgy összegezte: a magyar alkotók pályamunkái kiemelkedtek a nemzetközi mezőnyből. Örömtelinek nevezte, hogy már a szovjet utódállamokban is készülnek olyan műsorok, amelyek a kommunizmus alatt elkövetett atrocitásokat vagy következményei mutatják be.

A tévés fődíjat elnyert, a szegedi szlovák szerkesztőség által készített alkotás külön értékének nevezte, hogy a film egy régi népszokást elevenít fel, és mint mondta, az ukrán, román és szlovák tagokból álló zsűri tagjai között nem volt vita arról, hogy a produkciót díjazni kell.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!