Ombudsman: Nem egyértelmű a mozgássérültek közlekedésének szabályozása

2013. július 10. 16:07

Az ombudsman szerint nem egyértelmű a szabályozás a mozgássérültek közlekedésével kapcsolatos eljárásokban, így a parkolási igazolvány kiadásában sem – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

2013. július 10. 16:07

A közlemény szerint az elhúzódó szakvélemény-készítés, az irányításért felelős hivatal passzivitása, a következetlen jogalkalmazás sérti a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot, ezért Szabó Máté az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. Az alapvető jogok biztosa azokat az eljárásokat vizsgálta, amelyekben a rehabilitációs szakigazgatási szervek a mozgássérültek közlekedőképességét minősítik: a parkolási igazolvány, a személygépkocsi-szerzési és -átalakítási támogatás, a gépjárműadó-mentesség és az akadálymentesítési támogatás megállapításáért indított eljárást.

Közölték: Szabó Máté nem először állapította meg, hogy sérti az ügyfelek tisztességes eljáráshoz való jogát, ha elhúzódik a szakvélemény készítése, és ezzel az okmányirodai elektronikus rendszer, valamint a jogszabályi határidők sincsenek összhangban. Nem egyértelmű a szabályozás, és nem egységes a jogalkalmazás sem, ez pedig sérti a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz és a jogorvoslathoz való jogot – hangsúlyozták.

Az is problémát okoz, hogy a szakigazgatási szervek irányításáért felelős Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kifejezett jogszabályi felhatalmazás hiányában nem tartja feladatának a szakigazgatási szervek tájékoztatását az egységes jogalkalmazásról. A hivatalban akkor sem változtattak ezen a álláspontjukon, amikor a hatásköri vitákból már láthatták, hogy nem egyértelműek a jogszabályi rendelkezések – tették hozzá.

Az ellentmondásos szabályozás, valamint a szakigazgatási szervek egymás közötti kommunikációjának hiánya miatt nem minden esetben indult meg a hatósági eljárás a rehabilitációs szakigazgatási szervek szakvéleménye alapján. Szintén az ellentmondásos szabályozás következtében az ügyfelek az egyes szakértői vélemények ellen nem a megfelelő szervhez fellebbeztek, ami sértette a panaszosok jogorvoslati jogát – sorolták a közleményben a problémákat.

Szabó Máté mindezek miatt felkérte az emberi erőforrások miniszterét, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezetőjét, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatóját és a kormányhivatalok vezetőit, hogy tegyenek lépéseket az átlátható jogi környezet megteremtéséért, és állapítsák meg az egységes eljárási rend szabályait. Az ombudsman azt is kérte az érintettektől, hogy hangolják össze az informatikai rendszert és az eljárási határidőket. A vizsgálati jelentés teljes szövege itt olvasható.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qccqccqcc
2013. július 10. 21:01
A legnagyobb probléma kisapám te vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!