Klik: Csak önkormányzati pénzektől eshetnek el a tanárok

2013. február 05. 18:58

Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kedden az MTI-vel.

2013. február 05. 18:58
A közleményben kifejtették: a pedagógusok ugyanazzal a besorolással, ugyanazzal a munkabérrel kerültek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz a január elsejei fenntartóváltást követően, amivel eddig is alkalmazták őket. Kivételek azok az önkormányzat által önként vállalt anyagi támogatási formák, amelyek a törvényi bérbesoroláson kívüli bónusz juttatásként jelentek meg a pedagógusok fizetésében (például kerületi pótlék, a jogszabályban meghatározotton felüli utazási támogatás, vagy a vezetőknek adott többletfizetés). Ez azonban nem általánosan elterjedt gyakorlat és az önkormányzatok továbbra is adhatnak többletjuttatást a település iskoláiban dolgozó tanáraiknak – tette hozzá a központ.
 
Az új állami fenntartó, a Klik jogutódként meglévő folyamatokba, meglévő szerződésekbe, fennálló jogviszonyokba lépett be, tehát minden olyan törvényi juttatás továbbra is megmaradt, amely folyamatosan jár vagy járt a pedagógusoknak – szögezték le.
 
Kitértek arra is, az állami átvételt követően derült ki például, hogy számos településen a tanárok a betöltetlen álláshelyen ingyen, túlmunkában tartották meg az órákat. A központ – a jogszerű működés helyreállítása érdekében – nekik is kifizette a törvényesen járó túlóradíjat, valamint olyan településeken is megkapták az osztályfőnöki pótlékot a tanárok, ahol eddig ezt nem fizették ki nekik.
 
Az állam tehát minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad, amit a törvény garantál – rögzítették.
 
A Népszava keddi számában azt írta: tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak. A lap szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit „felejtették el” jóváírni.
 
A Magyar Nemzet arról írt, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak – hiába maradtak működtetők – már nincs lehetőségük arra, hogy különböző, önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.
 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán mondjon le
2013. február 06. 10:26
Közben pedig elhordják a bútorokat, műszaki ezközöket az iskolákból. (persze csak azt, ami megtetszik nekik) Mondván, hogy ez törvényes, hiszen a szerződésekben ez benne volt. Hol élünk? Ez lett a drága országunkból? Egy pszihopata félkegyelmű azt gondolja, hogy ő itt mindent kisajíthat ebben az országban? Hogy ő itt élet-halál ura? Nem adok sok időt viktorkának ebben az országban, de jobban teszi ha jó messzire elköltözik innen,mert különben sok időt fog rács mögött tölteni!!! (amennyi bűnt elkövetett a nemzetünk, és a magyar nép ellen!!!)
csiperke
2013. február 06. 08:55
Amúgy meg biztos nem sokat jártál iskolába, ha ilyen klafa a helyesírásod, cseszd meg!
liberálzöld.
2013. február 06. 08:38
"A nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatásáról szóló formanyomtatványokon az iskola igazgatója csak a „nem támogatom” lehetőséget választhatja, ehhez azonban szöveges indoklást kell fűznie. A nyomtatványt egy olvasónk fotózta le a mobiljával. Mint írja: kollégája felesége nyugdíjas, de aktívan tanító pedagógus, nem tudnak helyette senkit felvenni, létszámstop van. Neki is nyilatkoznia kell, hogy marad-e dolgozni vagy elmegy főállású nyugdíjasnak."
tarackos
2013. február 05. 22:20
"Klik: Csak önkormányzati pénzektől eshetnek el a tanárok" Pedig több is van a bőrük alatt. Hiszen ezért is kussolnak. Remélem a maradékot is kipréselik a szolganépból!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!