Vöröscsillag-ügy: kifizette az állam Fratanolónak a kártérítést

2012. július 18. 13:52

A magyar állam kifizette az Emberi Jogok Európai Bírósága által, a vöröscsillag-ügyben jogerősen megítélt 6.400 euró kártérítést és perköltséget Fratanolo Jánosnak.

2012. július 18. 13:52

A magyar állam kifizette az Emberi Jogok Európai Bírósága által jogerősen megítélt 6.400 euró kártérítést és perköltséget Fratanolo Jánosnak, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene – közölte a férfit képviselő ügyvédi iroda. A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda közleménye szerint a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete márciusban vált jogerőssé. A teljesítési határidő június 8-án lejárt, az állam ezért az ítéletben meghatározott mértékű késedelmi kamatot is fizetett.

Fratanolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke azért fordult a strasbourgi fórumhoz, mert Magyarországon ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene. A magyar állam 2012. február 1-jén terjesztette elő a fellebbezését az Emberi Jogi Európai Bíróságának tavaly november 3-án hozott ítélete ellen, ám ezt a testület nagykamarája elutasította.  Az emberi jogi bíróság márciusi, jogerős ítéletében megállapította, hogy Magyarország megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát – az emberi jogi egyezmény 10. cikkét –, ezért a pervesztes államot 4.000 euró kártérítés és 2.400 euró perköltség (összesen több mint 1,8 millió forint) megfizetésére kötelezte.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisember
2012. július 18. 16:45
Oké. Ki ítélte el ezt a fickót? z most ugye kifizeti, mert én nagyon nem szeretném, hogy az én adómból fizessék. Legalább kirúgták?
luga
2012. július 18. 15:54
A strasborgi bíró uraknak szívből kívánok egy kis bolsevizmust. Csillaggal, vagy anélkül.
gabuci
2012. július 18. 15:53
Persze h kifizette. Egy percig nem volt kétséges.
holnaPinap
2012. július 18. 15:17
1,8 milla. a hazaárulás jutalma. izzó billoggal égetném a bőrödbe a csillagodat mocskos komcsi. (és akkor még finom voltam mint Miss Daisy a yachtklubban)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!