Bővülhet a Gyere haza! program

2012. június 22. 12:50

A KDNP és az IKSZ közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bővülhet a külföldön élő magyar fiatalok hazatérését célzó Gyere haza! program. A szervezők egy mintaprojektről is megállapodást kötöttek a budaörsi önkormányzattal.

2012. június 22. 12:50

Bővülhet a külföldön tanuló, munkát vállaló fiatalok hazatérésének segítését célzó Gyere haza! program, amelynek szervezői egy mintaprojekt indításáról kötöttek megállapodást a budaörsi önkormányzattal. Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke elmondta: kedvezményes lakhatást és vállalkozás-indítási segítséget szeretnének nyújtani a hazatérő fiataloknak, és a tervek között szerepel a Gyere haza! Fecskeház-program indítása is. Sánta Áron KDNP-s budaörsi önkormányzati képviselő hozzátette: a mintaprojekt részleteit várhatóan szeptemberre dolgozzák ki. Azbej Tristan szólt arról is, hogy a közeljövőben szakmai egyeztető fórumot hoznak létre, amelynek keretében a hazatérést segítő, ösztönző eszközöket szeretnék megvitatni, és arra a kormány képviselői mellett meghívják a szakmai, ifjúsági szervezeteket, több nagyváros önkormányzatának képviselőit.  

Stágel Bence, KDNP-s országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke elmondta: tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor. Felidézte: a Gyere haza! kezdeményezést azért indították útnak egy évvel ezelőtt, hogy segítsék a magyar fiatalok hazatérését. A kezdeményezés részeként önkénteseik ingyenesen elhelyezkedési tanácsot adnak, és jogi segítséget nyújtanak a hazatéréssel kapcsolatos ügyintézéssel kapcsolatban. 

Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben riasztó mértékben nőtt az elvándorlási hajlandóság. Hozzátette: olyan Magyarországot szeretnének, ahová szívesen hazatérnek és ahonnan nem elvágyódnak a fiatalok, ahol megtalálják a számításaikat, biztonsággal lehet családot alapítani, gyermeket vállalni, és ahol a munka tisztességes megélhetést biztosít. Értékelése szerint a program az elmúlt egy évben ráirányította a figyelmet az elvándorlás jelenségére, társadalmi vitát generálva a jelenségről. A www.gyerehaza.org honlapot az eltelt egy évben több mint 80 ezren keresték fel, több mint egyharmaduk külföldön élt magyar volt.   

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2012. június 22. 21:33
További bő(ó)v(l)ítési ötletek: 11. Unortodox matematika - nálunk nem baj, ha megbuktál matekból 12. Remek karrierlehetőségek - megfelelő kapcsolatokkal 13. A német nyugdíjadból itt te vagy a király 14. Korlátlan lehetőségek - úgyis a jegykezelőt internálják 15. Építs atombombát - Mo-nak is lesz gazdasági csodafegyvere
Grüezi
2012. június 22. 21:26
Kedvencem a gyerehaza.org-on: 4. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok Minek menjek haza, ha maguktól idejönnek: itt a kurvák 81%-a magyar:D
kjkj945
2012. június 22. 16:37
http://www.youtube.com/watch?v=S9y0ole8JLg&feature=related
Felebarát
2012. június 22. 15:20
sajnos mostanság megint az okozatokat akarjuk megoldani és sosem az okot... így ennek is annyi értelme van , mint a jelenlegi négyesmetrónak...csak a pénzt viszi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!