Lemondott Réthelyi Miklós

2012. május 03. 12:59

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök. A távozó miniszter úgy látja: a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.

2012. május 03. 12:59

Lemondott posztjáról Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter; a tárca új vezetőjének Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője csütörtökön magyar újságíróknak Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ahol Orbán Viktor vezetésével kétnapos látogatást tesz egy magyar kormányzati-üzleti delegáció.

Frissítés:

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán benyújtott lemondást elfogadta – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. A miniszterelnök válaszlevelében köszönetet mondott azért a nagyszerű munkáért, amit Réthelyi Miklós az elmúlt két évben a magyar kormány tagjaként végzett.

„A Nemzeti Együttműködés Kormányának minisztereként a kormány megalakulása óta minden erőmmel, gondolatommal és cselekedetemmel szolgáltam a kormány célkitűzéseit azon minisztérium vezetőjeként, amely Miniszterelnök úr szavait idézve a kormány szinte felének működését jelenti” – olvasható Réthelyi Miklós levelében. A távozó miniszter úgy látja: a rábízott feladatot munkatársaival megvalósította, de – mint írta – a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.  

A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljutatott levelében az olvasható: egy ilyen tárca példa nélküli mind a magyar közigazgatásban, mind az európai gyakorlatban, működésének kigondolása viták és egyeztetések eredménye. Kitért ugyanakkor arra, hogy az ágazatokat vezető államtitkárok nagyfokú függetlenséggel végezhették munkájukat. „Az oktatási, a kulturális és a szociális intézmények sorsának alakulása váratlanul érte a minisztériumot, de a központi közigazgatás és az ágazatok vezetői rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, hogy ezt az ágazatonként is eltérő követelményeket jelentő feladatot is eredményesen tudják megoldani” – írta.

Úgy fogalmazott, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kétéves működése alatt bebizonyította, hogy a minisztérium életre hívásának gondolata helyes volt. Szerinte az elmúlt két év azt is bebizonyította, hogy a kialakított, több területet összefogó működési rend bevált a gyakorlatban. Mint írta, nyugodtabb idők eljöttével, a minisztérium alkalmas lesz olyan összetett feladatok komplex kezelésére, mint az egészségmegőrzés, a kábítószer-használat elleni fellépés, a család mint alapérték.

A miniszterelnök válaszlevelében azt közölte: nyilvánvaló, hogy „a 2010-es parlamenti forradalom” a legtöbb átalakítást, újszerű gondolkodást, kreatív logikát és vezetői bölcsességet igénylő területeit Réthelyi Miklós minisztériumában sorolták be. „A magyar társadalom szellemi, kulturális, értékrendbeli reformjai erősen kötődnek az Ön kétéves miniszterségéhez” – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő sajnálatát fejezte ki, hogy a távozó kormánytagot nem tudta rábírni a kormányalakításkor kötött, két évre szóló megállapodásuk meghosszabbítására.

Frissítés:

Nagy megtiszteltetésnek nevezte Balog Zoltán a miniszteri jelölését, a megbízatást elvállalta, és mint az MTI-vel közölte, a feladatot a legjobb tudása szerint fogja ellátni. Terveiről és minden egyéb részletkérdésről a parlamenti bizottsági meghallgatásokon kíván beszámolni – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Balog Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, a Szijjártó Péter azt válaszolta: Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek, és nyilvánosságra kell kerülniük.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. május 04. 08:48
x@rt nem ér a kormány átalakítás, amíg azt Orbán vezényli. A Matelcsy-t meg már régen kirúgták volna, ha nem miniszternek, hanem pénztárosnak nevezi ki Orbán a felcsúti fociakadémiára.
slomovicz
2012. május 03. 21:10
Az emeszpének és itt kommentáló hiveinek, Hordágy Ágnes, és társai ámokfutása után mélyen kussolni kell. A faluban a kocsmában osszátok az észt a "kakaóbiztos" számitogépekről. Momdom -- hogy nektek, azok után, amit műveltetek- KUSS legyen!
krisztoforo48
2012. május 03. 19:20
Egy teljesen alkalmatlan ember helyett,egy másik alkalmatlan.Remek.
vaskos111
2012. május 03. 15:18
== A távozó miniszter úgy látja: a jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván.== Eddig is azt kívánt volna, te szerencsétlen flótás felebarátom! ...És nem egy benősült senkiházit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!