Elbukta a kormány a háborút az LMP szerint

2011. december 07. 15:59

A zöldek szerint Matolcsy György szerdai nyilatkozata egy vicc. Scheiring Gábor szerint örülhetünk, ha Magyarország jövőre el tudja kerülni a recessziót: a Matolcsy által várt 0,5-1 százalékos gazdasági növekedést túlzottan optimistának tartják.

2011. december 07. 15:59

Az LMP szerint Matolcsy György szerdai állásfoglalása alapján a kormány egyértelműen elbukta az államadóság ellen korábban saját maga által meghirdetett háborút. A miniszter azon nyilatkozatára reagálva, miszerint Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna, Scheiring Gábor elmondta: ezt legfeljebb csak viccként tudják értékelni a Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló, Matolcsy-féle törvényjavaslat alapján, amely 2016-ig kitolná az államadósság-csökkentési szabály életbelépésének kezdetét. Szerinte az előterjesztés kínos magyarázata, hogy a konvergenciaprogramban rögzített hiányszámok szigorúbb utasításokat tartalmaznak.

A növekedési tervről elmondta, hogy eddig csak egyetlen konkrétumot hallottak, Orbán Viktor korábbi kijelentése szerint a jegybanki devizatartalékot használnák fel a növekedés finanszírozására. Matolcsy viszont a miniszterelnököt „meghazudtolva” beismerte, hogy ez az elképzelés megvalósíthatatlan, helyette pedig egy „újabb ködös ötletet” dobott be arról, hogy a jegybank forintalapon finanszírozza a növekedést. Hozzátette: „Ezt nem tudjuk másképp értelmezni, minthogy esetleg a bankóprés beindítását tervezi Matolcsy György”.

Scheiring az előterjesztés visszavonását kérte egyebek mellett arra hivatkozva, hogy az rögzítené az egykulcsos szja-t. Szerinte ez elfogadhatatlan, mert megkötné a következő kormányok kezét. A politikus összességében alkalmatlannak nevezte az ország gazdasági irányítóit arra, hogy új alapokra helyezzék a gazdaságot. Szerinte örülhetünk, ha Magyarország jövőre el tudja kerülni a recessziót, túlzottan optimistának tartják a Matolcsy által várt 0,5-1 százalékos gazdasági növekedést. Az LMP képviselője ezért új költségvetés kidolgozását sürgeti.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick1
2011. december 08. 09:36
Egyetlen pozitívum van Matolcsy szövegében, hogy (egyelőre) nem támogatja a devizatartalék felhasználást, amit Orbán szorgalmaz. Egy halvány szikrája a józanságnak. Egyébként tényleg vicc, amit mond, de a teljes katasztrófát egyelőre nem tervezi be. Hála.
drieno
2011. december 08. 09:29
másik hírt is mellé kell olvasni, az s&p az eu-t magát is leminősíti.... mintha a minősítők háborút viselnének a világ ellen... pedig előbb utóbb őket is minősíteni fogják, és annak nem fognak örülni a napi marakodás mellett ennyi művelt ember időnként kitekinthetne a világra is, mint olyanra, mégis, mi a fene zajlik ott? ez így amellett, hogy éretlenség, még igencsak provinciális is
Kala pál
2011. december 08. 08:58
Érettlen gyümölcsök.
Kosinva
2011. december 07. 19:28
Az LMP inkább hasonlít a Jobbikhoz, mint az SZDSZ-hez. Amilyen zöld és antikapitalista dumát letudnak vágni. Annyi hogy ők nem cigányoznak... Nekem inkább egy jobbos liberális párt hiányzik, újra kellene alapítani a monarchia kormányzó pártját a Szabadelvű Pártot. Az elmúlt 200 évben egyedül akkor nem volt elmaradva az ország az Európától, amikor a jobb oldali liberálisok irányítottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!