Nagy Márton újra leül ebédelni Matolcsyval

2024. május 21. 18:18

Hangsúlyozta, hogy a gazdaságot érintő vitáknál az intézményi kérdések kerülnek előtérbe, nem az egyéneké.

2024. május 21. 18:18

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Korábban megírtuk, hogy Nagy Márton szerint a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába keresték erre a lehetőséget. „Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Az MNB-nek a gazdasági tárca versenyképességi stratégiájával szemben megfogalmazott nyilvános kritikája miatt lángolt fel újra a vita. 

Nagy Márton egy sajtótájékoztatón válaszolt arra az atv által feltette kérdésre, hogy a mostani éles konfliktusuk után milyen formában tud a jövőben együttműködni Matolcsy Györggyel és az MNB-vel. A miniszter szerint természetes, hogy ha valamilyen kérdésben nem értenek egyet, akkor beszélgetnek, és közlik egymással az álláspontjukat.

De a médiában való üzengetés az a politika szintje, aki a médiába lép, az politikai színtérre lép. Én nem gondolom, hogy a jegybank versenyképességet elemző tanulmányának ez a színtere” 

– mondta a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az intézményi kérdések kerülnek előtérbe, nem az egyéneké. A jövőben reméli, hogy megtalálják a megfelelő formát és módot a beszélgetésre. 

Amikor arról kérdezték, ebédelnek-e újra Matolcsyval, azt mondta: 

„Hát persze, ezzel nincsen probléma.” 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. május 22. 15:20
A kreativitásban erős Matolcsy és Nagy mellé szükséges egy harmadik ember is. A pénzügyminiszternek kiváló Vargának nem a kreativitás az igazi erőssége, de nem is ez a feladata. Igazából hármuk kiegyensúlyozott együttműködése tud "csodát" tenni. Még ha ezt sokan nem is akarják. Amikor az evezősök nem tudnak összehangolódni maguktól, akkor jön a hajómester, aki adja a kötelező ütemet.
polárüveg
2024. május 22. 14:54
A bankok 5 % kötelező tartalék mellett 100 % hitelt bocsáthatnak ki, vagyis a 95 % teremtett pénz a levegőből, amiért utána nem levegő kamat szedhető. Ezt a magyar állam is elvégezhetné kamat teher nélkül. Vagyis egy kötelezően eléőírt tartalék mellett teremthetne pénzt korlátozott célokra. Mondhatnák: na de az infláció, a pénzromlás! Csakhogy energia/költség megtakarító, infrastruktúra erősítő beruházásnál nem így van: hiszen az egyiknél pénz takarítódik meg, a másik pedig termelést/szolgáltatást segít. A struktúraváltási beruházás se inflációgerjesztő: pl. megújuló energia használatára/termelésére fordított beruházási összeg sem klasszikus inflációnövelő. Olcsó hazai szénnel működő kiegyenlító/tartalék áramerőmű, műtrágyagyártás; a nagyvárosok geotermikus fűtése, a geotermikus forró pontra épített áramerőmű, meglévő mélyfúrt kutak hasznosítása, szintézisgázas járműhajtás, stb. beruházásai állami forrás nélkül (is) nehezebben indulnak el. Ezekhez kell Matolcsy és Nagy egyezsége.
polárüveg
2024. május 22. 14:34
Amikor két erős egyéniség, aki azonos stratégiai célért küzd, de más úton más eszközökkel, és végül kompromisszumos egyetértést kötnek, akkor csodát tudnak tenni a stratégiai cél eléréséért.
gyaloggos
2024. május 21. 20:30
ALAPVETŐ problem, hogy MINDKETTŐ hatalmas egóval bír! NAGY MÁRTON sem egy VARGA MIHÁLY, már az MNB -ben is komoly gondjaik voltak egymással. EHHEZ jött még, hogy MATOLCSYT elhajtották a javaslatával, mármint hogy ÖRÖKÖS MNB - elnök lehessen! SUMMA summarum: NAGYON nem egyszerű a helyzet most !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!