Kormánypártok a kommunista utcanevek ellen

2011. november 09. 13:54

Jövő júliustól ne lehessen találkozni a kommunista diktatúra nyomát őrző utcanévvel Magyarországon - javasolják kereszténydemokrata és fideszes országgyűlési képviselők a helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványukban.

2011. november 09. 13:54

Stágel Bence KDNP-s országgyűlési képviselő kifejtette: javaslatuk értelmében nem viselhetné közterület vagy közintézmény olyan személy nevét, aki a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett. Az indítvány kiterjed az olyan kifejezésekre, szervezetek nevére is, amelyek a XX. század önkényuralmi rendszereire közvetlenül utalnak, vagy azok emlékét idézik. A javaslatnak az a célja, hogy az érintett önkormányzatok változtassák meg azokat a közterületi és közintézményi neveiket, amelyek mind a mai napig a kommunista diktatúra nyomait őrzik - összegzett.

A KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) régóta szorgalmazza, hogy az érintettek meghozzák ezeket a döntéseket. Amikor a munkát elkezdték, arra számítottak, csak néhány tucat ilyen utcát találnak majd, ezzel szemben eddig több mint ezerre bukkantak Magyarország különböző pontjain. Egy honlapon az utcanevek, és életrajzok mellett a megfogalmazott javaslatokat is összegyűjtötték.

Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: javaslatukkal is jelezni szeretnék, hogy a nemzetközi szocializmus semmivel sem volt különb, mint a nemzetiszocializmus, és nem lehetünk elnézőek vele szemben sem.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. november 10. 10:05
Máshol is törölnék "bizonyos" "hősökről" elnevezett utcaneveket. "Az Orosz Egység nevű szerveződés Szimferopolban a Kun Béla utca átnevezését követeli. Százezer katona lemészárlásával vádolják. A Kun Béla nevét viselő szimferopoli utca átnevezését követelte a helyi városi tanácstól az Orosz Egység nevű párt és a krími orosz közösség vezetése - jelentette szerdán az e-Krím hírügynökség. A politikai közösségek nyilatkozata szerint "erkölcstelenség egy szimferopoli utcanévben őrizni ennek a hóhérnak az emlékét". A folyamodvány szerzői azt kérték a Krím fővárosának tartott város végrehajtó testületétől, hogy a Kun Béla utca kapjon a krími autonómia helyreállításával összefüggő nevet. Azt is követelték, hogy távolítsák el Kun Béla emléktábláját a diplomás pedagógusok továbbképzésével foglalkozó intézet épületéről. Az Orosz Egység és a krími orosz közösség vezetése szerint a kezdeményezésnek nem a teljes szovjet múlt rossz színben való feltüntetése a célja, hanem e múlt véres és szörnyű epizódjainak az elítélése. A követelés szerzői szerint Kun Béla és kommunista társai az oroszországi polgárháború idején részesek voltak abban, hogy meggyilkolták a fehér hadsereg mintegy százezer, a bolsevikok által a Krím-félszigeten foglyul ejtett katonáját. Az e-Krímnek a hírhez fűzött magyarázata szerint Kun Béla a helyi forradalmi tanács vezetőjeként 1920 novemberében mintegy 70 ezer áldozatot követelő terrort vezetett be a Krímben. A megtorlás olyan méretű volt, hogy az orosz kommunista vezetés tényfeltáró bizottságot küldött ki, majd 1921 májusában visszahívta Kun Bélát a Krímből."
Belfast
2011. november 09. 18:56
Számomra a legmeglepőbb, hogy Tiszavasváriban, ami ugye Jobbikos vezetésű, létezik Kun Béla, Rajk László, Vörös Hadsereg, Vörös Csillag, Élmunkás valamint Tolbuhin utca. Érpatakon meg Népköztársaság utca.
Belfast
2011. november 09. 18:38
Ez persze mind szép és jó, de könyörgöm nem volt rá idejük eddig? Pl. 98-2002 között? Amúgy jobb késő mint soha! Hazaáruló vörös mocskokról semmi ne legyen elnevezve!
trendo
2011. november 09. 16:10
Ami a világon a leggyorsabban változik, az a MÚLT! Beleértve a múlbéli vezérek, politikusak, történelmi személyiségek megítélését. Sok vitát, torzsalkodást megelőzhetnénk, sok költséget megspórolhatnánk, ha ökölszabályként, akár alkotmányba foglalva leszögeznénk: NEM NEVEZÜNK EL KÖZINTÉZMÉNYT, KÖZTERÜLETET POLITIKUSOKRÓL!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!