Lassítanák a korrupció elévülését

2011. szeptember 08. 15:47

A kormány tervei szerint három évről öt évre felemelnék a közélet és a nemzetközi közélet tisztaságát sértő bűncselekmények elévülési idejét.

2011. szeptember 08. 15:47

A kormány három évről öt évre módosítaná a a közélet és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, így vesztegetés és befolyással üzérkedés esetében. Az elévülési idő meghosszabbítása már a Fidesz 2010-es kampányígéretei között is megjelent. Hende Csaba 2010 tavaszán Szombathelyen leszögezte: „Én a magam részéről üdvösnek tartanám és javasolni is fogom, - noha ez nem része a pártprogramnak - hogy az elévülési idő alkotmányos és törvényes módon való meghosszabbítása történjék meg”.

Korábban az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államok csoportja, a GRECO is az elévülési idő hosszabbítását szorgalmazta, hiszen Magyarországon a legtöbb tagállamhoz képest rendkívül gyorsan elévülnek az ilyen bűncselekmények. „Magyarország országvizsgálata során mind az OECD, mind a GRECO azt állapította meg, hogy tekintettel a vesztegetés sajátos felderítési és nyomozási nehézségeire, a három éves elévülési idő igen rövid. Az értékelők álláspontja szerint a jelenlegi helyzet számos korrupciós bűncselekmény üldözésének lehetőségét korlátozhatja” - szögezte le a szervezet.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2011. szeptember 08. 17:04
Na vegre! Masnak is, sorba gyerunk! Mire vege egy targyalasnak, elevult a buncselekmeny, s meghalt a vadlott.
kukagyerek
2011. szeptember 08. 16:04
A három év is elég fárasztó időhúzás volt, de az öt év(?!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!