Elvették Kertész Ákos díszpolgári címét

2011. szeptember 21. 11:16

Egy népcsoportot általában elítélni nem szép dolog, és ezt pont az írónak kellett volna tudnia a legjobban - fogalmazott a Fővárosi Közgyűlésben Tarlós István. Horváth Csaba szerint a közgyűlés egy antiszemita kampányhoz asszisztál.

2011. szeptember 21. 11:16

A Fővárosi Közgyűlés éles vita után, a Fidesz-KDNP és a Jobbik frakció szavazataival visszavonta Kertész Ákos díszpolgári címét. Horváth Csaba szocialista képviselő szerint Kertész elkeseredésében, a hazai szélsőjobb erősödése miatt fogalmazta meg véleményét, és a díszpolgári cím visszavonásával a közgyűlés egy antiszemita kampányhoz asszisztál.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy egy népcsoportot általában elítélni nem szép dolog, és ezt pont az írónak kellett volna tudnia a legjobban. A Fidesz frakcióvezetője, Németh Zoltán pedig úgy fogalmazott, hogy a magyarság nem hagyja magát megalázni, és a civilizált emberek közül iratkozik ki az, aki gyalázza a nemzetét.

A díjat Kertész Ákos 2002-ben kapta, az augusztus 29-én az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levele után azonban heves viták középpontjába került a magyarsággal kapcsolatos kritikus mondataiért. Bár legvitatottabb mondatát („A magyar genetikusan alattvaló.”) később visszavonta, a kormány bocsánatkérésre szólította fel az írót, és kilátásba helyezte Kertész Ákos Kossuth-díjának visszavonását.

Összesen 386 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. szeptember 22. 10:00
Na már csak az állami kitüntetései, az állampolgársága és a nyugdíja van hátra, utána szépen haza toloncolni!
de karatna
2011. szeptember 21. 23:44
Kedves magyar Honfitársaim! Kertész és társai magyarsággal kapcsolatos nyilatkozatai alátámasztják azt, hogy a ZSIDÓSÁG önmaga ellen irányuló, de saját maga által generált önutáltatása, mélyről fakadó és ösztönvezérelt. Olyan megnyilvánulás, amelyre már a híres nagy próféta Jesájáhu is felfigyelt, amikor azt mondotta ZSIDÓSÁG fele címzett, - az Örökkévaló Isten által sugallt- dorgálásban, hogy "Rombolóid és pusztítóid közületek valók". Tehát napirendre kell térnünk afelett a tény felett, hogy a ZSIDÓK ösztönükből fakadóan provokálnak és utáltatják meg magukat, hogy ezáltal az általuk ilyen módon gerjesztett állapotban folyamatosan és erre a szerepre fixálódva játszhassák el és élhessék át az "üldözöttek" szerepét. Ez már-már egy fiziológiás szükségletük. Olyan, amelyet csupán ezekkel a technikákkal lehet fenntartani. De lépjünk tovább és nézzük meg Kertész Ákos fiziológiás szükséglete hogyan is jelenik meg a világirodalomban: (idézet) "Negyven évszázados múlttal bíró népnek, mint a minő a ZSIDÓ, régi történetét megismerni talán nagyon nehéz munka — én nem tudom. Egyet azonban biztosan tudok, azt ugyanis, hogy sehol a világon nincs még egy nép, mely annyit panaszkodnék sorsára, mely oly szakadatlanul — minden lépésnél és minden szónál — megaláztatása, szenvedései, mártírsága miatt jajongana, miként a ZSIDÓK.............." (F. M. Dosztojevszkij " A ZSIDÓKÉRDÉS" /Pro et contra/ 1875 év
peninsulavaldes
2011. szeptember 21. 20:20
Na nyugi van! Nem szabad egymást gyilkolászni!
dönci4
2011. szeptember 21. 20:18
Ezzel csak igazolták, ócska népség vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!