Millióktól eshet el a volt APEH-elnök

2010. június 29. 08:00

Szikora János egyelőre vezetői státuszát veszítette el, továbbra is köztisztviselő. Amennyiben az új kormány menesztésével megvárja az új köztisztviselői törvény életbe lépését, Szikora csaknem 43 millió forinttól és hat havi végkielégítéstől esik el.

2010. június 29. 08:00
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn visszavonta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke, Szikora János megbízását. Egy Matolcsy által elrendelt vizsgálat ugyanis megállapította, jogsérelem történt azzal, hogy Szikora leállíttatta a Malév köztartozásának behajtását. Vadász Iván adószakértő, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke a Népszavának elmondta, az efféle fizetési alkuk az adóalanyok és a hatóság között mindennaposak, a Malév esete pedig nem kirívó. A szakértő elmondta, ezekben az esetekben soha nem az elnök dönt, ahogy ebben az esetben sem ő dönthetett.
 
„Szerintem az igazi kérdés inkább az: ki szivárogtatta ki, miért, és miért éppen most, másfél évvel az eset után az adótitoknak minősülő információkat?” - nyilatkozta Vadász. Hozzátette, hogy a menesztés indoklása - amely szerint az adóhatóság minden ügyben köteles megkülönböztetés nélkül eljárni - következetlen, hiszen ezt az elvet az adóhatóság „évente több ezerszer megsérti.” Vadász szerint nem állja meg a helyét, az az indoklás sem, miszerint az APEH elnöke jogszerűtlenül avatkozott bele a Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) hatáskörébe, hiszen egy alárendelt szervről van szó.
 
Amennyiben Szikora menesztésével megvárják a kormánytisztviselőkről szóló törvény életbe lépését, a volt elnök mintegy 43 millió forinttól plusz hat havi végkielégítéstől esik el. Köztisztviselői státuszát egyelőre nem veszítette el, csupán vezetői tisztségét. Mivel munkaszerződésében 8 havi végkielégítés szerepel és kinevezése 2013-ig szól, ezért a jelenleg érvényes köztisztviselői törvény szerint a hátralévő időszakra járó fizetését meg kellene kapnia.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dadi56
2010. június 30. 08:33
Na ezért is zavarták el a választók a szoc-lib rezsimet. Hihetetlen, a válságtól függetelenül, hogy ilyen személyi jövedelmek voltak, vannak Magyarországon, ez a feudalízmus rémeit is meghaladja. Mit csinálnak ezek a pofák a munkahelyükön, a nap minden órájában óriási hasznot állítanak elő? Ezért aztán meg kell fízetni őket, mert különben átmennek a konkurenciához?
sorokinV
2010. június 30. 03:22
aranyos, ahogy csodálkozik...
Öreg
2010. június 29. 20:48
Django! Remélem , az összes bebetonozott vezető igy kapja meg a "megérdemelt" végkielégitést. Örüljenek, ha nem azt nézik, hogy éjszaka rács van a csillagokon!
Nhalasz9
2010. június 29. 11:35
Már úgyis megszedted magad! Nem tudlak sajnálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!