Ferenc pápa nem vállakat veregetni jön hozzánk, hanem sebeket gyógyítani

2023. április 16. 19:33

Nem mindenki szereti, ha „nyájként”  írjuk le magunkat.

2023. április 16. 19:33
null
Török Csaba
Telex

„Amikor márciusban Rómában jártam, hogy a pápalátogatásra felkészülve interjúkat készítsünk, és leforgassuk egy tizenöt részes, egyszerre ismeretterjesztő és »ráhangoló« sorozat kockáit a Szentszék és Magyarország kapcsolatáról, ennek a történelmi köteléknek megannyi emlékéről, módom nyílt néhány érdekes beszélgetésre.

A beszélgetések során két gondolat tért vissza újra meg újra. Az első gondolat az értetlenkedésé volt: ha Ferenc már járt Budapesten, miért tér vissza ugyanoda másfél évvel később? A második annak hangsúlyozása, hogy határozottan lelkipásztori, és nem politikai, diplomáciai karaktert szánnak ennek az utazásnak.

Miközben értem a »pásztori« vonás kiemelését, ez az egyszerű szó mégis ezernyi kérdést ébreszt bennem. Lehet, hogy a képes megfogalmazás ma archaikusnak tűnik, nem mindenki szereti, ha »nyájként« írjuk le magunkat, az egyházat (ezzel juhokként a hívőket). Mégis hordoz magában valamiféle meghittséget és intimitást. Kapcsolatról van szó és közös történetről, személyességről és bensőségességről.

Jorge Mario Bergoglio egészen határozottan festi meg az ő szolgálatfelfogásának »pásztorképét«, ars poeticáját. »Bárányszagúságról« beszél, vagyis valódi és mély osztozásról egymás életében, arról, hogy nem hivatalnokok vagy kiskirályok birodalma, de nem is vesztésre álló rossz hadvezérek megvert serege az egyház. Hanem megérintett emberek Isten és egymás melletti elköteleződése. A viszony hívő és papja között nem zárható be valamiféle katonás vagy túlszakralizált, elspiritualizált, ám végső megvalósulásában olykor szánalmasan profán hierarchia szűk és avítt korlátai közé: »…a mennyei Atyánkkal való kapcsolat olyan közösséget igényel, mely gyógyítja, elősegíti és erősíti a személyek közötti kapcsolatokat«.” 

 Nyitókép: Shutterstock 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gami
2023. április 19. 10:01
Egy jó, igaz, okos és konstruktív esszé. Gratulálok és köszönöm.
pemete jakab
2023. április 17. 20:33
"Ferenc pápa nem vállakat veregetni jön hozzánk, hanem sebeket gyógyítani" Bayerék mennek ellentüntetni? Mert hát ugye megvan a véleményük a pápáról. https://24.hu/belfold/2017/07/15/bayer-lemarhazta-ferenc-papat-a-magyar-katolikus-egyhaz-hallgat/
cga82
2023. április 17. 16:58
katolikus papok a telexen... kell még valamit mondanom, Ildikó?
Johann Reichert
2023. április 17. 15:39
Mindenkinek forrón ajánlom elolvasni az eredetit (a Telexen, igen, mert hát ott van). A katolikusoknak, mondhatnám, kötelező: pontosan szól a pápai tanításról és a pápalátogatásról, továbbá kötelező lenne felfognia minden templomjárónak, amit Török Csaba ír: "Igen, fel fog robbanni minden álszentségünk és farizeizmusunk. Papként nagyon félek a ránk váró jövőtől." A nem katolikusoknak, főleg a nem hívőknek, és leginkább Egyházunk bírálóinak, ellenségeinek pedig azért, hogy lássák és higgyék el: Egyházunk nem olyan, amilyennek a Fidesz-média mutatja. (Jellemző, hogy a Mandiner sem a legfontosabbat idézte ide, hanem egy másodrangú részletet.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!