Súlyos veszélyben van mindenkinek a szólásszabadsága a techóriások korlátozhatatlan túlhatalma miatt

2023. március 30. 12:45

Hol van most David Pressman amerikai nagykövet, vagy Antony Blinken amerikai külügyminiszter?

2023. március 30. 12:45
null
Kulifai Máté
Kulifai Máté
Facebook

„»Törölték a Partizán Youtube-csatornáját«. Megdöbbentő szalagcím volna, nem? Lenne felháborodás, kiemelt hír, televíziós interjúk, tüntetés. Felszólalnának az újságírói szövetségek, a civil szervezetek, jogállamiságért aggódók. Joggal, teszem hozzá. Ahogyan joggal kellene most is felháborodnia minden szabadságszerető magyarnak, hogy egy amerikai techóriás minimum vitatható indoklással betiltotta az egyik hazai sajtóorgánum oldalát, a Pesti Srácokét.

Nem kell szeretni a Pesti Srácokat. Nem kell olvasni, nézni őket. Lehet őket nyíltan kritizálni, még lepropagandistázni is - mindenki szíve joga, a szólás szabad. Ahogyan lehet őket perelni is, ha úgy adódik, hogy ütközne a hatályos magyar törvényekbe, amit tesznek. Talán már volt is precedens például helyreigazításra. Így működik egy jogállam. Azazhát így működne, ha a globális és így a magyarországi médianyilvánosság egy jelentős szeletét nem foglalták volna el Amerikában bejegyzett óriásvállalatok, akiket úgy néz ki, sem a magyarországi törvények, de még a saját irányelveik és szabályaik sem kötnek - mindenféle komolyabb indoklás és magyarázat nélkül csavarhatnak le eléréseket, korlátozhatnak funkciókat, törölhetik évek, sokszor pótolhatatlan munkáját.

Az a cenzorpallos, ami utoléri a Pesti Srácokat, az utolérheti a Telexet, a 444-et, a Partizánt, de még a Heteket is. Hiszen ki tudná, hogy mikor merre fúj a történelem szele, milyen követelményeket állít az orwelli újbeszél, mikor melyik kimondhatatlan betűkombós kisebbséget nem szabad megsérteni. Ha valóban szívügye a kormánykritikusoknak, brüsszeli politikusoknak, vagy az Egyesült Államoknak a magyarországi jogállamiság és sajtószabadság: akkor most is fel kellene szólalni. Egy sajtóorgánum eltörlése meg kell, hogy kongassa azt a bizonyos vészharangot, különben minden korábbi aggály relativizálódik.

Hol van most David Pressman amerikai nagykövet, vagy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter? Hol van a Freedom House, a Riporterek Határok Nélkül, és a többiek? Miért nem számít az egyik, ha bárki más viszont igen? Az a helyzet, hogy súlyos veszélyben van mindenkinek a szólásszabadsága a techóriások korlátozhatatlan túlhatalma miatt: amely képes, az Egyesült Államok elnökét is kiradírozni az online térből, ha a céljai úgy kívánják. A további hümmögés, sóhajtozás helyett ideje lenne végre ismét harcolni a szabadságunkért, ha már ezt eleink oly sokszor megtették. Persze, most nem erőszakkal, hanem mondjuk egy békés demonstrációval.”

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hazafi Teddymackó
2023. március 31. 10:31
Tüntess csak Máté, de a szabad sajtónak méltónak is kell lennie erre a szabadságra, ez alatt azt értem, az igazság iránti elkötelezettséged miatt köteles vagy arról is tudósítani, ami nem passzol az újságírói attitűdödhöz. Ajánlom a Pfizer filest, és a labor-elméletet, a Rónai Egonnak is. Miért ez a személyeskedés, hát elmondom, másoknál nem látnám reménykeltőnek a lelkiismeretükre apellálást! https://reitschuster.de/post/verbrechen-gegen-die-menschheit-von-praezedenzlosem-ausmass/ https://www.achgut.com/artikel/die_pfizer_files
Lajoss
2023. március 31. 09:51
Prosti srácok..ugyammá..
amaurote
2023. március 30. 16:55
mindja a hitgyülis kegyetlen janicsár...
Lajoss
2023. március 30. 16:39
Máté,neked tényleg hiányzik?! Bruhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!