Makulátlanok

2022. december 01. 06:31

Ha a fideszesek csinálják, az oké, ha a marokkói bevándorlók törnek-zúznak, az nem oké?

2022. december 01. 06:31
null
Varga T. Róbert
Népszava

„Romba döntötték Brüsszelt, törtek-zúztak a marokkói bevándorlók – harsogta a kormánypropaganda azt követően, hogy Marokkó 2-0-ra legyőzte Belgiumot a labdarúgó-világbajnokságon, amivel jó, bevett szokása szerint arra igyekezett rámutatni, milyen mocskos népségek özönlik el Európát, a híradások tálalása a szokásos narratívát volt hivatott erősíteni: akarod, magyar, hogy itt is ezt tegyék, hogy ide jöjjenek, és felborogassák a kukádat, betörjék a kirakatodat meg a kocsid ablakát? Ez van ott, ahova beengedik őket: káosz!

Törni meg zúzni, kárt okozni, botrányt csapni elfogadhatatlan és elítélendő cselekedet. A jobb oldal szerint azonban csak akkor, ha azt arabok, afrikaiak, valamilyen, a miénktől eltérő bőrszínű, gyanús küllemű egyének csinálják. Ha fehér, kopasz, magát kerszténynek valló magyar futballdrukker cselekszik hasonlót, az nem egyáltalán olyan nagy baj (sőt: olykor dicsérendő!). Még akkor sem, ha éppenséggel Budapest belvárosában gyújtogat. 2006 őszén épp ez történt. Az sem komoly probléma, ha ezek a szimpatikus fiatalemberek, akik között akadt speciel gyilkosságért elítélt delikvens is, diákokat vegzál és elpaterol a Fidesz-székház környékén. Simán belefér továbbá, hogy a nagy darab kopaszok nemhogy az utcán randalíroznak, konkrétan választási csalást követnek el, amint tették 2016-ban Nyakó Istvánnal a Nemzeti Választási Irodában.

Tipikus fideszes hozzáállás. Ha ők csinálják, az oké, ha más, az nem oké. Így van ez mindennel, lopással, csalással, asszonyveréssel, gyerekmolesztálással. Az erkölcsi értékítélet alól önmagukat felmentik, vagy még inkább: ők mindenek felett állnak. Sajnálatos módon csapatsportok szurkolói körében gyakorta előfordul, hogy egy-egy jelentős siker ünneplése agresszióba csap át. A hallatlan boldogság felszínre hozza a mindennapok frusztrációját, láttunk már ilyet hazánktól kezdve Franciaországon át az Egyesült Államokig sok helyütt. Volt közöttük fehér, fekete, barna, sárga.”

Fotó: Nicolas Maeterlinck / BELGA / AFP 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2022. december 01. 20:09
ó jóanyám, te egy nagyon egyszerű elmével megáldott vagy!
Boruss Demeter
2022. december 01. 20:06
Aki össze bírja hasonlítani egy focimeccs utáni esztelen tombolást, és egy "igazságbeszéd" kiváltotta jogos felháborodást, az bármilyen egyéb gazemberségre is képes.
Chardonnay99
2022. december 01. 19:18
Szokás szerint hazudik, a Tv-székház a magyar Reichstag lett volna, amennyiben pár halott rendőrt "produkál". Nem véletlen, hogy nem nagyon nyomoztak a vandálok után, talán mert ki tudja hány beépített embere volt az akkori hatalomnak a rendzavarások előidézésében, lebonyolításában. Továbbá 2018 decemberéről mit mondana a cikkíró, például Fegyőr füstgránátjáról, vagy már ő is fideszes?
lofejazagyban
2022. december 01. 18:02
nocsak, abevándorló arab áldozatstátusza megszűnt és lesüllyedtek a krokodilagyú fideszesek színtjére a baloldal szemében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!