Globális KATAklizma, lokális válaszok

2022. augusztus 08. 09:13

A világ minden lokalitása átéli a kibontakozó „harmadik világháború” pusztító következményeit.

2022. augusztus 08. 09:13
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Akárcsak az előző világháborúk (meg persze általában minden háború) úgy ez is »csinálva« van. És az iszonyatos árat most sem a »csinálók« fizetik meg (mi több, ők már eddig is csak még sokkal gazdagabbak lettek, és a java még csak most jön majd), hanem az emberiség tökéletesen vétlen többsége.

És ha már óvatlanul leírtam az emberiség szót, akkor tegyük fel azt a »nulladik« szintű kérdést először, hogy mi is az, hogy emberiség. Első hallásra ez értelmetlen kérdés, hisz az evidens válasz az, hogy ezt mindenki tudja. Valóban? Elgondolkodtató, hogy a Wikipediában van egy olyan igen terjedelmes címszó, hogy ember, de nincs olyan, hogy emberiség. Ha átböngésszük az ember címszó magyarázatait ott találunk egy olyan mondatot, hogy a Földön élő emberek összességét emberiségnek nevezzük, ám ettől az elég »szimplex« meghatározástól nem lettünk sokkal okosabbak.

Bármilyen különös, noha ötvenezer éve létezik emberiség, legalább ötezer éve léteznek nagykultúrák, de maga az emberiség, mint fogalom legfeljebb ötszáz éve létezik. Addig ugyanis csak ezek a többnyire egymás létezéséről mit sem tudó nagykultúrák élték a világukat, szó szerint a saját »világukat«, ám jött az európai fehérember és ezzel új korszak kezdődött.

A modern Nyugat ugyanis »felfedezte« a világot, bár akkoriban még nem volt annyira divatos a liberális demokrácia, így arról elfelejtette megkérdezni a mit sem sejtő világot, hogy akarja-e, hogy ezután ő már fel legyen fedezve, és történetesen a Nyugat által, így máig sem tudjuk, legfeljebb sejtjük, hogy mi lett volna e népszavazás eredménye. (Már feltéve, hogy érvényes és eredményes lett volna.) Emberiségnek tehát azt a »valamit« hívjuk, ami nem más, mint a modern Nyugat kísérlete arra, hogy saját létértelmezési rendszerére s lét-berendezkedésére egyetemes civilizációt építsen.”

Nyitókép: Maxim Zakharov / Sputnik / Sputnik via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. augusztus 08. 17:57
Érdekes írás, a történetisége és a sokat emlegetett, bájos KATA miatt is ...
Lajoss
2022. augusztus 08. 17:39
Jobbulást,Laci bácsi! :)
fado
2022. augusztus 08. 11:22
De talán tanulnak ebből és a 4. világháborúban már nem követik el ezeket a hibákat
nemecsekerno_007
2022. augusztus 08. 11:10
Kínát is felfedezték de az egy életre szóló lecke volt nekik. Azóta nem is hagyják :))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!