Bebizonyosodott: a politika nem az értelmiségieskedés terepe

2022. április 05. 17:47

Elképesztő volt figyelni, hogy az ellenzék gondolkodásmódját és megnyilatkozásait milyen mélyen áthatotta a – teljesen szükségtelen – moralizálás.

2022. április 05. 17:47
null
Fekete Balázs
Gemist

„Egészen elképesztő volt figyelni, hogy az ellenzék gondolkodásmódját és megnyilatkozásait milyen mélyen áthatotta a – teljesen szükségtelen – moralizálás a kampányidőszakban (és egyébként is). Nem volt olyan kérdés, amihez ne úgy álltak volna hozzá, hogy az ő álláspontjuk morálisan a leghelyesebb és ezért mindenki más felfogása szükségképpen csak alacsonyabb rendű lehet. Ennek egyik legerősebb példáját Márki-Zay Péter vasárnapi búcsúbeszéde adta, ahol Hitlertől a messianisztikus megbocsátásig (»nem tudják, mit cselekszenek«) megjelent egy csomó moralizálós panel. Ugyanilyen jellegű volt az ellenzék hozzáállása az »átlag szavazóhoz« is, aki csak buta, a nagy összefüggéseket felismerni képtelen lény lehetett a szemében.

A moralizálós megnyilatkozásokkal nemcsak az a baj, hogy eleve elidegenítően hatnak, hiszen nehéz egy olyan csoporthoz kapcsolódni, mely folyamatosan a felsőbbrendűség pozíciójában tetszeleg és bármit, bármikor képes megítélni és erkölcsileg a legélesebben minősíteni, hanem az is, hogy a morális állásfoglalások szinte sosem válthatóak gyakorlati politikai cselekvésre. Abból, hogy a Fidesz politikáját embertelennek, tekintélyelvűnek, illegitimnek, erkölcstelennek, tolvajnak és még nem tudom, minek minősítették, semmi nem következett arra nézve, hogy mit kellene tenni, milyen alternatívát lehet ajánlani a választópolgároknak. Így az ellenzéki szavazás identitáskérdéssé vált, amivel csak mindent kérdést kizáróan azonosulni lehet, de mérlegelni, választani, vitatni egyáltalán nem. Pedig igény lett volna rá.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. április 05. 19:48
Sztem a moschlék állibsiknek semiit nem kell tennie. gratulálok. űA legjobb megoldást választották. Ebből ennyi jött ki. Hasta la vista. 2026. 2030 2034 20382042 i tako daljeeje ,hogy 6. Lenyin híres mondását idézzem.
Akitlosz
2022. április 05. 19:16
A választók a kínált alternatíva alapján választanak. Nem a moralizálás, nem a "miniszterelnök-jelölt" személye volt elsősorban ellenszenves a nem a vörösökre szavazóknak, hanem az ország számára a vörös oldal által kínált politika. Szerintem.
Gullwing
2022. április 05. 19:10
A moslék a haszontalan idióták gyűjtőhelye..... Volt és lesz.
Jacques de Molay
2022. április 05. 19:07
Ha megnézzük az ellenzéki politikusok (kivétel Ungár) és fő megmondóembereik nyilatkozatait, tisztán látszik, hogy ebből a vereségből is képtelenek tanulni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!